Norges fotballandslag forbereder seg til morgendagens siste EM-kvalifiseringskamp mot Italia i Roma.

Om halvannet døgn kan Per-Mathias Høgmo ha gjort slutt på den norske mesterskapstørken. Norge må trolig slå italienerne på eget gress, noe som vil ta Norge til det første mesterskapet siden EM i 2000. ## Filosofien virker

Samtidig er landslagssjef Høgmo halvveis i fireårskontrakten han signerte med Norges Fotballforbund i september 2013. Avtalen strekker seg ut den neste VM-kvalifiseringen. Den starter neste høst, og avsluttes i 2017, eventuelt etter VM-sluttspillet i Russland i 2018 om Norge kommer dit.

— Det er ingen tvil om at Per-Mathias Høgmo har styrket sin posisjon den siste tiden. Mest på grunn av resultatene, for det er alltid det viktigste for et A-landslag. Men også at vi har sett at hans filosofi virker og at retningen som er pekt ut er en vei å gå, teller, sier fotballekspert Lars Tjærnås.

Generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, sier til Aftenposten at kontraktssituasjonen til Høgmo ikke har vært tema i forbundet.

— Prosjektet går sin gang, det sier seg selv. Presidenten (Ynge Hallen, president i NFF, red.anm.) har på vegne av styret i Norges Fotballforbund vært tydelig på at det prosjektet fortsetter uavhengig av om Norge går til EM eller ikke. Det er sannsynligvis tre kamper igjen, kanskje bare én. Men vi kommenterer ikke kontrakten til Per-Mathias nå. Det ville ikke vært «Per-Mathias», men galimatias, det tror jeg alle skjønner, sier Siem.

— Helt feil å snakke om det nå

Da Høgmo ble ansatt var EM-deltagelse i Frankrike neste sommer et krav. Kravet ble så justert til et mål. Nå er Norge i posisjon til å ta seg direkte til EM, men kan også få sjansen via play off. Men ordene «kontrakt» og «Høgmo» har ikke vært tema i noe møte i NFF-regi, hevder Siem hardnakket.

— Det blir helt feil å snakke om det nå, midt i innspurten i en pågående EM-kvalik. Det er greit at vi skal se langt frem, men det går ikke å diskutere dette nå. Snakk om fokusforskyvning, sier Siem på telefon fra Roma.

— I det øyeblikket vi begynner å svare på slike spørsmål åpner vi opp for et fokus vi ikke har.

- Så dere har ikke snakket sammen om dette i det hele tatt?

— Nei. Ikke i nærheten en gang. Måten vi snakker sammen på, som arbeidstaker og arbeidsgiver, er 100 prosent. Vi har en veldig god dialog, en bedre dialog får man ikke. Og sånn har det vært hele tiden.

— På generelt grunnlag, når begynner man samtalene om å forlenge eller ikke forlenge en kontrakt med en landslagssjef?

Martin Ødegaard og Norge tok en solid 2-0-seier mot Malta på Ullevaal. Tirsdag venter betydelig tøffere motstand i Roma. Foto: Ørn E. Borgen, Aftenposten

— Man vet aldri i fotball. Å være landslagssjef på kontrakt er ikke som en vanlig administrerende direktør-jobb, dette er noe helt annet. Vi får ta dette når den tid kommer. Og det er overhodet ikke nå. Og det går ikke an å svare generelt på noe sånn, for det blir linket opp mot den situasjonen du viser til. Og der er vi ikke. Vi kommenterer ikke noe rundt dette nå. Det blir feil fokus.

- En veldig attraktiv jobb

Lars Tjærnås deler oppfatningen til fotballforbundet.

— Jeg mener vi har veldig lite å tape på å vente. Det er en attraktiv jobb, både for Per-Mathias og andre. Sånn sett sitter arbeidsgiver med gode kort på hånden. Så min konklusjon er å vente litt, samtidig ikke for lenge, og fortsette fremgangen, sier Tjærnås.

Høgmo har ledet Norge i 22 kamper. Fasiten er syv seirer, ni tap og seks uavgjorte. Det startet tregt, men Høgmo har etter hvert fått sving på sakene. Det har selvsagt forbundet også fått med seg.

— Vi får oppsummere ting når kvaliken er over. Det er den ikke ennå. Vi er «happy» nå, og alle håper vi når EM. Men det er minst en kamp igjen. Først skal vi se hvordan den går, sier Siem.