Pål André Helland var en åpenbaring på vårparten av fjorårssesongen, men fikk det tyngre på høsten. Da var han riktignok skadeplaget, uten at Helland holdt seg unna fotballbanen av den grunn.

Nå er kantspilleren blitt enda hvassere enn han var for et knapt år siden. Og da tenker Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen først og fremst på den defensive kapasiteten – en kvalitet som verdsettes internasjonalt.

— Returløpene er blitt bedre

— De returløpene han hadde mot Tromsø hadde han ikke i fjor. Han har utviklet seg som spiller og blitt klart bedre, sier Ingebrigtsen.

— Vi jobber med alle på det punktet. Det kollektive må jobber hardere, og det er derfor vi slipper til så få sjanser.

- Så nå kan han ikke jukse bakover?

— Nei. Da får han vel kjeft av de andre, tenker jeg.

LES OGSÅ:

— Håper Høgmo ser det

Ingebrigtsen er ikke spesielt glad i å snakke om spekulasjoner rundt egne spillere.

Men på spørsmål om han tror utenlandske toppklubber merker seg Hellands forvandling, svarer Ingebrigtsen:

— Nei, jeg håper ikke det, men jeg håper Per-Mathias (Høgmo, landslagstrener) ser det. Skal du ut i Europa, og skal du på landslaget, må du være toveisspiller. Det er definitivt både Pål og Yanni (de Lanlay).

Rask restitusjon

Helland selv mener formen er bedre i år enn i fjor høst.

— Jeg restituerer meg fort og tåler å springe mye. Jeg er i litt bedre form, og da er det litt lettere å ta de såkalte kjedelige defensive løpene. Men det gjør meg ikke noe å gjøre det heller, sier Helland.

Det er ingenting i veien med motoren, forteller RBK-vingen.

— Men noen ganger trenger jeg ikke løpe defensivt fordi Jonas har så god kontroll. Det er ofte han ikke vil ha hjelp, og fordi han er så god defensivt kan jeg søke posisjoner for å vinne ballen. Men i enkelte kamper – der det er naturlig – må jeg ta turen ned. Mot Tromsø tok jeg turen ned på begge sider og ryddet opp. Jeg har det litt i meg. Er gammel back, vet du, sier han med sitt sedvanlige smil om munnen.

Helland på gang

Trener Ingebrigtsen synes høyrekanten hans var strålende torsdag kveld, og at kun målet manglet.

— Det kommer, og så kommer det flere. Helland er ordentlig på vei, sier han.

Hemnværingen bommet på tre opplagte scoringsmuligheter mot Tromsø-keeper Gudmund Kongshavn. Til slutt ble han imidlertid belønnet med årets første målpoeng, da han slo corneren til Anders Konradsens seiersmål.

— Jeg skal være en spiller som produserer mål og målgivende. I begge de siste kampene har jeg skapt en del sjanser, uten å ha så mange store selv. Nå begynte jeg å bli farlig foran mål selv også. Det er viktig å komme i gang. Jeg skal være en produktiv spiller, og da må jeg produsere, sier han.