Så viser det seg at «inni» er de svært forskjellige, og derfor tok det litt tid før de fant plassene sine i båten.

— Jeg syntes ikke at Maia var aggressiv nok, sier Ragna.

Hun snakker om tiden i båtklassen 29-er, forløperen til OL-klassen 49er FX. Ingen av dem ville være gast, den som styrer seilene og arbeider for å holde farten i båten. Det føltes litt skummelt, fordi personen må henge i trapes ut fra båten.

Søstrene Agerup i trening. Ragna lengst bak, Maia nærmest kamera. Foto: Ørn Borgen

Ragna tok likevel den oppgaven, mens Maia var rorkvinne og «styrte». Det funket ikke.— Ragna så bare bakover på meg, og syntes ikke at jeg tok nok ansvar, kommer det fra Maia.

Søstrene ble enige om at dette ikke gikk. Rollene måtte byttes om.

LES OGSÅ:

Gastene har hageparty

— Det føltes som å starte på nytt. Vi visste ikke om det var verdt det. Treneren var også mot dette skiftet, fordi han syntes at vi var gode nok. Men vi ønsket å nå lenger, forteller Ragna.

I dag er Maia gast. Ragna sitter bak med rorpinnen.

— Det er kjent i seilkretser at de som sitter ved roret og gastene er forskjellige. Mens rormennene krangler i havnen, og protesterer på hverandre, har gastene barbecue i hagen. Uansett hadde det ikke funket med to Ragna i båten, eller to Maia for den sakens skyld, ler Ragna.

Maia (foran) og Ragna Agerup. Foto: Ørn Borgen

De forteller at det både er fordel og ulempe at de er søstre og så tette på hverandre hele tiden.— Vi vet hvilke knapper vi må trykke på for å irritere hverandre, kommer det fra Ragna.

Maia legger til:

– Men vi vil jo til samme sted. Vi er kommet forbi det stadiet der vi krangler.

LES OGSÅ:

Lærte mye i Australia

Men for å gå til tilbake til start, så var det tre søstre som var med mor og far i seilbåten på ferieturer i inn— og utland. De badet og koste seg. Seilingen var ikke det morsomme ved disse ferieturene.

Det var den tre år eldre storesøster Lillan som startet med optimistseiling.

Seiling: Maia (t.h.) og Ragna Agerup er klar for OL i Rio. Foto: Ørn Borgen

— Vi ble dratt inn i det. Hun syntes det var gøy. Da måtte vi også synes det var gøy, ler Maia.Da moren fikk jobb i Australia, og hele familien flyttet dit, hadde de 12–13 år gamle eneggede tvillingene tenkt å kutte ut hele seilingen. Men Australia var et seilmekka med fantastiske forhold. Derfor bestemte de seg for å prøve ut sporten, og ble hektet. Rett og slett motivert av at de gjorde det så bra. Og de trente dobbelt så mye som det de var vant. Alt lå til rette for det.

Vel hjemme i 2009, etter to år i Perth, hadde søstrene tatt valget.

Lærte å bli toppidrettsutøvere

— Det ble naturlig å søke seg til ungdomsskolen til Norges Toppidrettsgymnas (NTGU) i Bærum. Vi sa: Nå er vi idrettsutøvere. Vi har lyst til å fortsette å være aktive, forklarer Maia.

Etter hjemkomsten ble det fortsatt jolleseiling.

— Vi visste at vi ville seile sammen i fremtiden. Jeg hatet å seile mot Ragna. Hvis jeg noen gang slo Ragna, så Gud forby. Det var katastrofe, kommer det fra Maia.

Søsteren nikker. Hun innrømmer at hun er et konkurransemenneske.

— Det viktigste av alt var å slå Maia. Jeg har alltid vært mer aggressiv enn henne. Maia er den snille i vårt forhold.

Ragna er dessuten utøveren som er tøff og med sterke meninger. Maia kaller seg omsorgsfull, hun gjør ikke noe halvveis, og hun tar mesteparten av arbeidet med sponsorer.

I NM ble de 1 (Ragna) og 2 da de kom hjem. Ragna Agerup ble sendt til VM og ble beste norske. Tiden var inne for å seile sammen, i juniorbåten 29er.

Søstrene Agerup i trening. Ragna lengst bak, Maia nærmest kamera. Foto: Ørn Borgen

Endelig fikk kvinnene innpassPå den tiden var ikke 49er OL-klasse enda. Det er første gang i Rio at jentene får delta i den klassen, guttene har gjort det i flere OL. Jentebåten heter 49 FX. Selve båten er den samme, seilene er 15 prosent mindre.

Etter en tøff sesong der Maia fikk skulderen ute av ledd i 2014, og de tapte uttaket om å få være med i prøve-OL i Brasil for et år siden, bestemte de seg for å trene som bare fy. mens konkurrentene var i Rio.

Snart var de nummer åtte i EM og tre i junior-VM. Under OL-kvalifiseringen i Argentina i november, klarte de det på hengende håret.

I Miami like etterpå ble de fleste av konkurrentene overrasket. Norges båt ledet lenge og endte til slutt på fjerdeplass. Mange land hadde OL-kvalifisering, og det var over 40 båter i feltet. Etter 10. plass under EM i Barcelona, hintet Olympiatoppen om at OL-billett var innen rekkevidde. I mai var duoen i Rio for første gang, for å trene i banen.

Ragna og Maia Agerup er klar. De angrer ikke et sekund på at de valgte seilingen, selv om de lenge misunte storesøsteren.

— Lillan fikk være igjen ett år for å ta skole i Australia, og hun har studert i England, er i jobb og har alt på stell. Nå er det hennes tur å misunne oss, flirer Maia.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Reals møkkamann, Mourinho, supporterklubben og mini-EM er blant temaene: