Onsdag ble det så godt som klart. OL-gull skal utdeles også i karate, sportsklatring og tre andre idretter om fire år.

Har startet satsingen mot 2020

I Norges Kampsportforbund har de for lengst startet forberedelsen til OL i Tokyo. Allerede da arrangørene i Tokyo gjorde det klart at de ønsket karate inn i OL-programmet i fjor høst, startet de forberedelsene.

Landslagstrener Wayne Otto, en av de mestvinnende britiske karateutøverne gjennom tidene, flytter til Oslo over sommeren. Tre-fire karateutøvere skal samtidig flytte til Oslo og trene sammen på fulltid under Ottos ledelse.

— Vi skal ta medalje i karate i Tokyo, sier Dag Jacobsen. Han er sportssjef i Norges Kampsportforbund.

Mer om den norske karatesatsingen finner du her:

Klatrer satser mot OL

En idrettsutøver i verdenstoppen som nå også får en mulighet til å ta OL-gull, er sportsklatreren Magnus Midtbø. Han er en av verdens beste. Det håper 27-åringen å være også om fire år.

— Ja nå satser jeg minst fire år til, sier Midtbø.

Magnus Midtbø er en av verdens beste sportsklatrere. Nå skal han satse frem mot OL i Tokyo ettersom hans sport vil være en del av OL-programmet der. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, NTB Scanpix

Det vil bli konkurrert i tre forskjellige klatreøvelser. Midtbø er sterkest i led, hvor det handler om å nå høyest mulig i en på forhånd fastsatt rute i en klatrevegg.Sjekk de imponerende evnene til Magnus Midtbø:

Men det er ikke i alle de nye OL-øvelsene at det er store norske medaljemuligheter. I idretter som baseball er Norge sjanseløse.

Enstemmighet

Det var på møte i Den internasjonale olympiske komiteens (IOC) eksekutivkomite onsdag at det ble gitt grønt lys for karate, sportsklatring, surfing, skateboard og baseball/softball som OL-idretter.

Den endelige avgjørelsen kommer ikke før IOCs kongress som holdes i forbindelse med OL i Rio. Men dette regnes bare som en formalitet. Når komiteen enstemmig har bestemt seg, blir dette forslaget neppe stoppet av kongressen.

Kan forsvinne senere OL

Selv om det nå blir en åpning for baseball, karate, surfing, klatring og skateboardere i Tokyo er det ikke sikkert at disse idrettene forblir OL-grener. Som en del av reformarbeidet i IOC kalt «Agenda 2020» er det skapt åpning for at OL-arrangørene selv kan komme med forslag til idretter som de ønsker på sitt program.

De fem idrettene som nå vil få innpass i Tokyo er identiske med forslaget fra Tokyo-OLs organisasjonskomite i fjor høst. Valget er ikke bindende for de neste OL-arrangørene og derfor kan både surfing og sportsklatring forsvinne når OL går av stabelen i 2024. Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Reals møkkamann, Mourinho, supporterklubben og mini-EM er blant temaene: