Hviterussland-Norge 22–32

Håndballjentene er klare for Sverige-EM i desember selv om én kamp gjenstår. Trolig blir det også puljeseier og dermed topp seeding.

Etter å ha slått Hviterussland med 11 mål i Trondheim i oktober, ville det vært overraskende om Norge ikke også skulle vinne bortekampen – selv om Romania måtte nøye seg med tomålsseier mot samme motstander. Katrine Lunde var en av de beste bidragsyterne.

– I første omgang åpnet hun bra for så å falle litt. I annen omgang viste hun god, gammel storhet. Da var hun bestemt på hjørnene og fikk hele kroppen bak ballen, sier Gunnar Pettersen, som var TV3s ekspertkommentator på kampen.

– Vi har lett for å sammenligne Lunde med det hun viste på sitt beste. Hadde vi ikke gjort det, ville vi kanskje skrytt enda mer av henne, sier "GP", som har sin klare oppfatning av hvem Norge bør ta ut til OL.

– (Kari Aalvik) Grimsbø og Lunde har det største potensialet. Solberg er mer ujevn.

– Men Solberg ble kåret til EMs beste keeper forrige gang?

– Ja, men alle de norske er blitt kåret til de beste. Det er ikke noe nytt. Kanskje har vi verdens tre beste målvakter – og så har vi Emily Stang Sando som ville vært på ethvert annet landslag i verden.

Sulland ble toppscorer

Det er knallhard kamp om de norske OL-plassene, som teller bare 14 – i motsetning til EM og VM hvor det er tillatt å ha med 16. Linn Jørum Sulland har lyst på en av de 14 og tok godt vare på sjansen da hun slapp til i annen omgang da Nora Mørk stort sett fikk hvile. Sulland banket inn seks om ble norsk toppscorer i en kamp som Norge førte fra første kast.

– Norge trenger en Sulland i form. Hun kan lage distansemål og er i tillegg flink til å spille inn til (Heidi) Løke. Selv om det er Nora som kommer til å få spille mest, er Sulland en annen type som Norge trenger å ha med, mener Pettersen.

Brattset må score!

Heidi Løke har som kjent pådratt seg en fotskade, men blir trolig klar til OL. Annetvalget Pernille Wibe har også vært skadet. Det har gitt Kari Brattset noen sjanser.

Fortsatt treffer ikke Glassverket-jenta (Vipers kommende sesong) godt nok. Seks forsøk ga bare to mål. Og i de fire foregående landskampene er det også blitt mange bom og bare to mål. Tør landslagsledelsen ta sjansen på 25-åringen, som også er god i forsvar?

Norge kommer til å vinne også den siste av EM-kvalkampene, mot Litauen i Spektrum lørdag kveld, og blir dermed gruppevinner og toppseedet, etter å ha slått Romania i innbyrdes oppgjør.

Spektrum-kvelden vil også inneholde herrelandslaget i oppvarmingskamp mot Hviterussland.

Andre EM-kvalresultater:

Litauen-Romania 24-34

Tyrkia-Danmark 23-26

Ukraina-Serbia 26-31

Italia-Tsjekkia 19-29

Bulgaria-Nederland 16-45

Østerrike-Spania 26-33

Slovenia-Kroatia 24-23

Slovakia-Ungarn 23-32

Finland-Polen 11-33

Sveits-Tyskland 23-25

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Reals møkkamann, Mourinho, supporterklubben og mini-EM er blant temaene: