Bernie Ecclestone (85) er en kontroversiell figur. Nå er den øverste lederen av Formel 1 kommet med et utspill som får mange til å steile.

I et intervju med den canadiske TV-kanalen TSN sa han at han ikke ser for seg noen kvinner i Formel 1-sirkuset med det første. Grunnen? De vil ikke bli tatt seriøst i sporten.

— Hvis det var noen som hadde vært gode nok, ville de ikke blitt tatt seriøst uansett. Derfor vil de ikke kunne få kjøre en konkurransedyktig bil, sa Ecclestone.

På spørsmål om han tror vi noensinne får se en kvinnelig Formel 1-fører i fremtiden, svarte han avvisende.

— Noen må bevise at han tar feil

KONTROVERSIELL: Bernie Ecclestone. Foto: NTB scanpix

Uttalelsen kom samme dag som den tidligere racerføreren Susie Wolff lanserte en kampanje for å få flere kvinner i motorsporteliten. Wolff la opp i fjor da hun innså at det nærmest var umulig for henne å bli Formel 1-fører.Wolff har fått med seg Alice Powell på kampanjen. Powell kjører på nivå tre.

— Noen må bevise at Bernie tar feil. Det er synd om et team vil nekte en kvinne å kjøre Formel 1 fordi de ikke tar kvinner seriøst. Det er en del av problemet: Lagene tar ikke sjansen fordi de tror det vil være en spøk. Det er noe som gjør det vanskelig for kvinner å konkurrere på det høyeste nivået, sier Powell til Associated Press.

Kun fem kvinner har startet Grand Prix-løp i Formel 1-historien, sist gang i 1976. Sist gang en kvinne deltok i kvalifiseringen til et Grand Prix-løp var i 1992. — Jeg er helt uenig i det Ecclestone sier. Det er ikke uttalelser som hører hjemme i 2016, fastslår Viasat-kommentator og motorsportekspert Atle Gulbrandsen overfor Aftenposten.

— Ser ingen opplagte kandidater

— Vi er jo vant til at han sier veldig mye kontroversielt for å provosere, men det er mange som reagerer på disse uttalelsene. Det stemmer jo ikke. Det er fysisk krevende å kjøre Formel 1, men ikke så fysisk krevende at en godt trent kvinne ville hatt en ulempe. Det er ingenting i veien for ar en jente kan hevde seg helt fint i Formel 1. Mitt inntrykk er at store deler av miljøet ønsker seg en jente i Formel 1. Men man må finne en som er god nok, hvis ikke gjør man alle en jenter en bjørnetjeneste, sier Gulbrandsen.

Viasat-eksperten ser ikke på motorsport som mannsjåvinistisk.

— Bilsport generelt er det i hvert fall ikke. Man konkurrerer på like vilkår, det er ingen egne klasser for kjønnene, påpeker Gulbrandsen.

Ecclestone har tidligere foreslått å ha en egen klasse for kvinner, men forslaget møtte sterk motbør.

Gulbrandsen tror imidlertid at det blir en stund før vi får se en kvinnelig sjåfør i det ypperste selskapet.

— Jeg ser ingen opplagte kandidater i dag. Grunnen til det er at det er så få jenter som driver med dette sammenlignet med gutter. Men det er ingenting i veien for at det kan komme, og det ville vært kjempebra for sporten, sier Atle Gulbrandsen.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport her nå. Hvor dristige svev, kombinert-krise, fotball og Arne Scheie er tema: