I 2004 ble FC Porto ledet av en nokså ukjent manager i José Mourinho. Portugiserne sjokkerte en hel fotballverden med å slå Monaco 3-0 i mesterligafinalen i Gelsenkirchen. Det var begynnelsen på et økonomisk eventyr som bare fortsetter for klubben fra havnebyen nord i Portugal.

Mourinho forsvant til Chelsea, og tok med seg spillere som Ricardo Carvalho og Paulo Ferreira, før klubben litt senere hentet backen Jose Bosingwa. FC Porto satt igjen med 300 millioner kroner for tre spillere der den ene, Carvalho, kom fra eget ungdomsakademi, og to andre som kostet 25 millioner kroner.

Rask verdiøkning

190 nye milloner fikk de fra Barcelona som kjøpte playmakeren Deco, mens flere engelske klubber etter hvert viste sin interesse for FC Porto-spillere. Manchester United sikret seg Anderson for 280 millioner kroner, en spiller FC Porto hentet fra den brasilianske klubben Gremio for fire og en halv million. Anderson-kjøpet har nok United angret på siden, mens Liverpool var mer fornøyd med Raul Meireles som kostet 120 millioner kroner.

Den siste store handelen mellom FC Porto og en engelsk klubb skjedde da Manchester City sikret seg stopperen Eliaquim Mangala for 260 millioner kroner foran denne sesongen. Noe som betyr at av de 6,2 milliardene FC Porto har solgt for de siste sesongene, har 1,5 millioner kommet fra engelske klubber.

I den samme perioden har FC Porto kjøpt spillere for tre milliarder kroner. Kun i en sesong har klubben brukt mer penger på kjøp enn på salg. Det skjedde i 2010-11-sesongen da portugiserne hentet spillere som Joao Mouthino, James Rodriquez og Juan Manuel Iturbe for 352 millioner, tre profiler som siden ble solgt for 750 millioner kroner.

Femdobling

FC Porto er best i klassen til å hente spillere for moderate summer, for siden å selge dem til større klubber med et stort overskudd. Eliaquim Mangala ble kjøpt fra Standard Liege for knapt 60 millioner kroner i 2011, og tre år senere var hans verdi femdoblet.

James Rodriguez og Radamel Falcao er andre stjerneeksempler på hvor mye penger FC Porto har tjent på kort tid. Rodriguez kostet FC Porto 50 millioner kroner da han i 2010 ble hentet fra argentinske Banfield. Tre år senere betalte Monaco 400 millioner kroner for colombianeren.

Hans landsmann Radamel Falcao var også god butikk for FC Porto. Falcao kom for 50 millioner kroner fra River Plate og ble en knallsuksess i klubben. Han scoret 72 mål på 87 kamper, inkludert imponerende sytten fulltreffere da FC Porto vant Europa League i 2010-11-sesongen. Noe som fikk Atletico Madrid til å betale 410 millioner kroner – klubbrekord – for superspissen.

Til tross for de mange salgene av profilerte spillere, har FC Porto opplevd sportslig suksess. Siden 2004 har de vunnet syv ligatitler, blitt cupmester fire ganger, og vant Europaligaen i 2011. De henger også ofte med når sluttspillkampene i mesterligaen finner sted, og onsdag er Basel motstander i åttedelsfinalen.

250 speidere

Mye av årsaken til FC Porto-suksessen finner en i et av verdens mest finmaskete speidernettverk. Portugal-storheten har 250 speidere rundt omkring i forskjellige nasjoner. Dette gjør FC Porto for å finne de rette spillerne, og ikke minst sørge for at de aktuelle blir sett av flere speidere for på den måten å minske risikoen for feilkjøp. Til en hver tid opererer klubben med et tenkt skyggelag, slik at en raskt kan hente spillere etter behov. For brasilianske spillere i særdeleshet er Portugal et naturlig stoppested i og med at de ikke opplever noen språkbarriere.

Ikke noe tyder på at FC Porto-eksporten stopper med det første. Den neste profilen som er på vei bort fra klubben blir sannsynligvis Jackson Martinez. Den colombianske spissen har scoret 85 mål for FC Porto de tre siste sesongene, og Manchester United er en av flere klubber som har fulgt utviklingen til 28-åringen tett.

FC Porto-salgene

De største salgene FC Porto har gjort siden 2004. Radamel Falcao — Atletico Madrid – 410 millioner kroner (2011)

James Rodriguez – Monaco – 400 millioner kroner (2013)

Hulk – Zenit – 340 millioner kroner (2012)

Anderson – Manchester U – 267 millioner kroner (2007)

Eliaquim Mangala – Manchester C – 260 millioner kroner. (2014)

Pepe – Real Madrid – 255 millioner kroner. (2007)

Ricardo Carvalho – Chelsea – 255 millioner kroner (2004)

Joao Moutinho – Monaco – 212 millioner kroner. (2013)

Ricardo Quaresma – Inter – 210 millioner kroner (2008)

Lisandro Lopez – Lyon – 210 millioner kroner (2009)