Joshua King (23) scoret tre og var kampens store spiller da Blackburn slo Premier League-laget Stoke 4-1 i FA-cupens femte runde lørdag.

Dermed er mesterskapsserielaget videre til kvartfinale i den gjeveste engelske cupen. En stor, stor del av æren for det skal Joshua King ha.

Nordmannen spilte fra start i favorittposisjonen som spiss i 4-4-2 og var et konstant uromoment for Stoke-forsvaret. Et lite varsku om hva som var i vente kom etter 20 minutter da King sendte ballen i tverrliggeren fra ti meter.

Før det hadde Peter Crouch oppskriftsmessig gitt Stoke ledelsen på en dødball i det 10. minutt. Men resten av kampen måtte den høyreiste engelskmannen tre inn i nordmannens skygge. De neste 70 minuttene, inntil han ble byttet ut til stående applaus ti minutter før slutt, var nemlig King kongen av Ewood Park.

– King vil få overskriftene nå og det er vel fortjent. Han har gått en god skole i Manchester United og vist hos oss hva han er kapabel til å gjøre, sa Blackburn-manager Gary Bowyer ifølge Daily Mail.

Skaffet straffe

Først utlignet 23-åringen Stokes ledelse med hodet. En dødball endte hos King på fem meter, som fikk en enkel jobb med å stusse ballen forbi Jack Butland i Stoke-målet.

Seks minutter på overtid i første omgang tok Blackburn ledelsen. King skaffet straffe da han kom seg foran og ble revet ned av Geoff Cameron. Resultatet var rødt kort til amerikaneren og en sikker straffescoring til 2-1 av Rudy Gestede.

I annen omgang var King enda hetere enn før pause. Fem minutter inn i omgangen parkerte han Stoke-forsvaret, før nordmannen kontrollert rullet ballen i lengste hjørnet. 4-1-scoringen like etter var nærmest en reprise på den foregående og sikret hattricket for den norske landslagsspissen.

– Utfordringen for ham nå er å fortsette å levere på dette nivået. Hva kan jeg si om ham? Han bor i Manchester og kjører en bil som er fryktelig rask, cirka like rask som ham selv, sa manager Bowyer om Kings prestasjon.

Ikke hverdagskost

King har lenge måttet finne seg i å spille på kanten i Blackburn. Det hadde gitt noe beskjedne fem mål på 68 opptredener før lørdagens kamp. Nå spørs det om ikke nordmannen får lov til å bekle spissrollen i Blackburn en tid fremover.

Stoke-manager Mark Hughes satt i managerstolen på Ewood Park mellom 2004 og 2008. Waliseren hadde nok sett for seg et noe hyggeligere gjensyn med sin gamle hjemmebane, men måtte reise hjem med 1-4-tap og halen mellom beina.

Tidligere lørdag tok West Bromwich en knusende 4-0-seier over West Ham, mens Reading slo Derby 2-1 på bortebane parallelt med Kings show i Blackburn. På kvelden snudde Liverpool 0-1 til 2-1-seier borte mot Crystal Palace. Disse lagene avanserer sammen med Blackburn til FA-cupens kvartfinale, som spilles 7. og 8. mars.

Blackburn – Stoke 4-1 (2-1)

Mål: 0-1 Peter Crouch (10), 1-1 Joshua King (36), 2-1 Rudy Gestede (str. 45), 3-1 King (50), 4-1 King (55).

13.934 tilskuere.

Rødt kort: Geoff Cameron (45), Stoke.

Joshua King spilte 78 minutter for Blackburn.

Crystal Palace – Liverpool 1-2 (1-0)

Mål: 1-0 Fraizer Campbell (15), 1-1 Daniel Sturridge (49), 1-2 Adam Lallana (58).

Brede Hangeland spilte hele kampen for Crystal Palace.

Derby – Reading 1-2 (0-0)

Mål: 0-1 Hal Robson-Kanu (53), 1-1 Darren Bent (61), 1-2 Aiyegbeni Yakubu (81).

21.337 tilskuere.

Rødt kort: Stephen Warnock (39), Derby.

West Bromwich – West Ham 4-0 (2-0)

Mål: 1-0 Brown Ideye (20), 2-0 James Morrison (42), 3-0 Ideye (57), 4-0 Saido Berahino (72).

Rødt kort: Morgan Amalfitano (71), West Ham.