Rykkinnhallen, Bærum, 16. mars 1997: Tromsø Basketballklubb vinner sin til nå eneste kongepokal.

Rykkinhallen, Bærum, 10. oktober 2014: Basketballklubbens etterfølger Tromsø Storm starter en ny sesong i jakten på det forjettede trofeet som ikke har vært i Tromsø på over 17 år.

Byens basketballstolthet har siden 1997 ved fem anledninger vært i sluttspillfinale. Hver eneste gang har klubben sviktet når det gjelder.

Senest på hjemmebane våren 2013 da alt lå til rette for å vinne pokalen foran et ekstatisk hjemmepublikum i Tromsøhallen.

En katastofal tredje (av fire) perioder ødela, og Bærum kunne feire foran knuste Storm-spillere.

De siste årene har klubben gått høyt ut og meldt at "denne sesongen skal vi ta gullet."

Rune Robertsen, sportsleder iTromsø

Slike offensive uttalelser gir entusiasme, men skaper samtidig fallhøyde når resultatene ikke leveres.Gjennom mange år har klubben bygd opp en posisjon med en trofast fanbase som har høye krav. Klubben bruker i norsk målestokk betydelige ressurser på å hente inn amerikanske spillere som skal sende klubben helt til topps.

Så hvor har det gått galt for Tromsø Storm?

At klubben har vært så nære å lykkes så mange ganger forteller at det ikke handler om enkeltspillere. Det handler om en manglende vinnerkultur som sitter i veggene i Tromsøhallen.

Å bygge opp en slik kultur er ikke gjort over natta, men når det går så lang tid uten suksess bør klubbledelsen se om klubben drives på rett måte.

Se for eksempel på bruken av importspillerne. For ofte har ansvaret falt på deres skuldre, og klubben har gjort seg for avhengig av de importene skal ha en god dag på jobben.

De norske lokale spillerne har ikke hatt den rette utviklingen som har gjort at de kan levere på godt nok nivå når det kreves.

Summen er at Storm har blitt ett enkelt mål for de andre lagene. Stopp importene, så stopper du Storm.

Da Tromsø vant gull i 1997 var laget basert på lokale gutter som hadde utviklet seg til å bli norske toppspillere.

Om Tromsø klarer å utvikle de lokale talentene som finnes i klubben, og samtidig vinne gull, vil det være en seier som smaker ekstra godt.