KARL JOHAN: Tre kamper som må vinnes. I tillegg må Norge ha poeng mot ett av verdens beste lag.

Den norske troppen til hockey-VM var tirsdag ettermiddag på plass i en herreekvipering i Oslo for å finne en VM-dress som passer. Jonas Holøs blir en av klippene i Roy Johansens forsvar under VM i Tsjekkia som starter med kamp mot Russland på selveste 1. mai.

De tre nøkkelkampene

Kampen mot Russland er viktig, men det er trolig helt andre kamper som blir viktigere for Norge. Seier mot Russland vil være en sensasjon med historiske dimensjoner. Norge har aldri slått Russland i et hockey-VM.

— Kampene mot Slovenia, Danmark og Hviterussland er de tre nøkkelmatchene for oss i dette VM. Hvis vi vinner to skal vi være bra fornøyde, sier Jonas Holøs inn imellom prøving av dress i størrelse bred-over-skuldrene.

Norge har havnet i den tøffeste VM-puljen. Motstandere er Russland, USA, Finland, Slovakia, Slovenia, Hviterussland og Danmark. De fire første blir det vanskelig å bryne seg på. Men skal Norge holde liv i håpet om en kvartfinaleplass er de nødt til å ta poeng fra ett av nettopp de fire først nevnte lagene. I tillegg må Norge unngå å feile i det som Holøs kaller nøkkelkampene.

Drømmen om kvartfinale

— Fallhøyden er stor i denne gruppen. Både Slovenia med Anze Kopitar og Danmark med en rekke NHL-proffer er ranket bak oss, men har samtidig veldig gode lag, innrømmer Jonas Holøs.

Selv om han innerst inne langt fra er sikker på kvartfinale, har han slett ikke gitt opp håpet om å få være med videre til cupspill og kvartfinale.

— Vi må bare fokusere på vårt eget spill og dersom innstillingen er god, kan vi nå det målet også. Akkurat det med innstillingen blir ikke noe problem med denne troppen, forteller Holøs.

Det er en måned siden han reiste fra sin russiske KHL-klubb Lokomotiv Jaroslavl tilbake til Norge. Laget kom ikke til det russiske sluttspillet, og han har derfor kunnet følge hele VM-oppladningen til landslagssjef Roy Johansen.

Åpen for russiske tilbud

Han er kontraktløs etter sesongen i Russland, men det er flere klubber som er interessert. Medier har allerede koblet ham til svenske lag. Selv mener han at alt er åpent fortsatt.

— Hvor spiller du neste sesong?

— Si det. Jeg vet ikke helt hva jeg skal svare. Det spørs hvilket tilbud jeg får. Jeg har sagt at jeg dersom jeg skal fortsette i Russland, må det komme et tilbud jeg er veldig fornøyd med. Kommer det, blir jeg i Russland. Hvis ikke, står det mellom Sverige og Sveits, sier han. En slik beslutning kommer han ikke til å ta før etter VM.

Denne vinteren har han fått oppleve at lønna (omregnet til norske kroner) er blitt halvert på grunn av rubelfallet.

— Vanlige folk fikk det tøft. For oss var det ikke så dramatisk. Og nå er det jo blitt litt bedre den siste tiden, forteller Holøs.

Det norske laget trener i Bærum i dag. Deretter reiser de til Minsk og de to siste kampene i oppvarmingen foran mesterskapet. Etter to fridager hjemme bærer det til Tsjekkia og Norges VM-by Ostrava tirsdag i neste uke.