Amalie Iuel i aksjon på 400 meter hekk, der hun i år har satt pers langt under norgesrekorden. FOTO: PRIVAT.

Hun bodde i Skogveien på Bekkestua og gikk på Stabekk folkeskole. Hun føler seg også norsk, men foreløpig har ikke UDI villet gi Amalie Iuel norsk statsborgerskap.Den norske friidrettstroppen til VM i Beijing og OL i Rio neste år blir ikke så stor. Men den kan inneholde ett navn ikke så mange har regnet med; Amalie Iuel. Både Norges Friidrettsforbund og IL Tyrving jobber med UDI for at 21-åringen skal få norsk statsborgerskap, slik hun selv vil.

Flyttet rundt i verden

Bakgrunnen er denne: Amalie har dansk mor og far som er halvt dansk halvt norsk. Hun kom til Norge da hun var to og et halvt år og bodde her til hun var 12. Deretter medførte farens jobb i Telenor at det ble farting til Namibia, Pakistan, Dubai, Thailand og USA. Nå studerer Amalie ved University of Southern California (USC) i Los Angeles, der hun blant andre har OL-vinnerne Quincy Watts og DeDe Trotter som trenere.

– Amalie har vært medlem av Tyrving siden hun var ni år, og hun trente hos oss senest i julen. Det er fortvilet hvis hun ikke kan få lov til å bli norsk statsborger, sier friidrettsleder Jo Nesse i Tyrving.

– Ingen dansk tilknytning

– Jeg har aldri hatt noen tilknytning til dansk friidrett, så jeg ønsker å delta I VM og OL for det landet som jeg føler jeg hører best hjemme i – Norge, skriver Amalie Iuel i en e-post til Aftenposten.

– Jeg føler meg mye mer norsk en jeg gjøre dansk siden jeg er oppvokst i Norge og har alltid konkurrert for den norske klubben min, Tyrving. Senest i påsken var jeg med dem på treningsleir i Portugal, forteller løpstalentet, som skriver dette om tilknytningen til Norge.

— UDI bruker det at jeg ikke har bodd i Norge innenfor de siste fem årene som argument for at jeg ikke lenger kan melde norsk statsborgerskap. Jeg har fortalt dem at i hele tiden vi har bodd utenfor Norge har faren min fortsatt skattet til Norge og vi har både hus og hytte som vi besøker i julen og om sommeren når vi er hjemme. Nå som min eldste søster har en sønn er vi fire generasjoner i Norge.

Gjenoppdaget i Thailand

Etter at Amalie dro fra Norge som 12-åring, ble friidretten liggende litt nede – helt til hun kom til Thailand.

— Treningsmiljøet på de andre skolene jeg har gatt på har ikke vært nær det samme som det er i Norge eller her i USA. Det var ikke før jeg møtte treneren min i Thailand; Ugo Costessi, at jeg forsto at jeg faktisk hadde en fremtid innenfor friidrett, forteller Amalie.

— Ugo introduserte meg til 400 hekk og sa fra begynnelsen at "dette kan du bli veldig, veldig god til hvis du virkelig vil". Han hadde alltid troen, og uten ham hadde jeg ikke tenkt på å søke inn på skoler i USA for å fortsette med friidrett. På grunn av årets resultater er jeg nå på fullt scholarship.

- Sesongens mål?

— Først å bli blant de topp åtte i divisjon 1 NCAA championship, ta medalje i U23-EM og være med i VM i Beijing. Et stort mesterskap som VM er noe jeg aldri har vært med på før, så jeg tror at dette vil bli en god læremulighet for meg når jeg en gang deltar i OL, som er fremtidens mål, svarer Amalie, som også i fjor ville ha toppet norgesstatistikken på 400 hekk hvis hun hadde fått innvilget statsborgerskap. Siden da har supertalentet, som hoppet 1,70 i høyde med joggesko, forbedret seg 2,28 på spesialdistansen!

Under OL-kravet!

Allerede 3. april løp Amalie Iuel 400 meter hekk på 55,92 i Gainsville i Florida. Det er 28/100 under VM- og OL-kravet. Det er også beste tid i Europa i år og den åttende beste i verden.

– Uten at jeg har satt meg inn i de juridiske spissfindighetene, synes jeg der er rart at Amalie ikke kan få bli norsk når alle vil det. Vi har vært i kontakter med advokat for å få vite hva som må til, sier generalsekretær Kjetil Hildeskor i Norges Friidrettsforbund. UDI svarer dette:

– Amalie måtte ha bodd i Norge sammenhengende de to siste årene for å få norsk statsborgerskap. Dette er regler som er politisk bestemt, og som UDI må følge når vi behandler søknader om statsborgerskap. Amalie har ikke bodd i Norge siden hun var 12 år, og vil derfor ikke kunne få norsk statsborgerskap pr. i dag, forklarer områdeleder Anne Kari Kollstrøm

– Finnes det idrettslige hjemler for å gi henne norsk statsborgerskap?

– Ja, det er en unntaksbestemmelse for utøvere som skal representere Norge i store, internasjonale mesterskap. Disse kan bli norske etter seks år i Norge, men siden kravet til botid for nordiske borgere kun er to år, er ikke denne bestemmelsen aktuell for Amalie, svarer Kollstrøm.

Tyrving og NFIF har fortsatt noen meter igjen til mål.