I juni i år skal det arrangeres European Games for første gang. Det skal skje i Baku i Aserbajdsjan, og planen er at mesterskapet skal arrangeres hvert fjerde år og være en slags miniutgave av OL. På lik linje med Pan-American Games, Asian Games, All-Africa Games, Commonwealth Games og Pacific Games.

Men i Norge har ikke dette mesterskapet, som alle de 50 OL-komiteene i Europa står bak, fenget i det hele tatt.

— Arrangøren har 1300 akkrediterte journalister, men ingen av de store norske mediene er representerte. Det er veldig beskjeden interesse fra Norge, selv om det er stor interesse fra resten av verden, sier Halvor Lea, mediesjef i Olympiatoppen.

Det er mulig at European Games kan bli vist på norsk TV, men dette er ikke sikkert ennå.

- Får ikke tenning

Blant øvelsene finner vi store idretter som sykling, svømming og friidrett. Men ingen av de beste utøverne stiller. Syklistene går heller for Sveits rundt, blant annet, mens svømmerne har sitt eget EM samtidig. Friidretten har lag-EM mens European Games pågår, noe som betyr at bare landene i friidrettens tredje divisjon blir å se i Baku. Da snakker vi om små friidrettsnasjoner som blant andre Albania, Andorra, Armenia, Aserbajdsjan, Israel, Luxembourg og Moldova.

— Vi får ikke tenning på dette. Det blir som å reise for å dekke et ungdomsmesterskap, sier Eirik Fardal, sportsleder i Aftenposten.

— Det er så stor kamp om oppmerksomheten, at vi må prioritere det folk vil lese om, fortsetter Fardal.

Bergens Tidendes sportsleder er på linje med sin kollega i Aftenposten. BT og Aftenposten samarbeider om dekning av store mesterskap.

— De store utøverne tar ikke dette seriøst. Derfor har vi nesten ikke vurdert å reise, sier Tore Nilssen i BT. Han mener idretten må tørre å fjerne eksisterende mesterskap dersom de skal innføre noe nytt som European Games.

— De må vurdere å legge ned EM for lag i friidrett, for eksempel, for å satse på European Games, mener Nilssen.

Fardal i Aftenposten er klar på hva som må til dersom norske medier skal begynne å skrive om European Games.

— De må få med de beste utøverne dersom European Games skal bli en suksess, og mesterskapet må være noe utøverne selv bryr seg om. Vi kan ikke late som om dette er viktig for utøverne, når det faktisk ikke er det.

Tror European Games er fremtiden

Svein Arne Hansen, president i både det europeiske og norske friidrettsforbundet, er åpen for tanken om å gjøre noe med lag-EM som kolliderer med European Games.

— Jeg synes ikke friidretten blir representert på riktig måte når det er 3. divisjon som deltar i European Games. Derfor skal vi ha møte etter European Games for å finne ut hvordan friidretten kan bli representert på et helt annet nivå i 2019, sier Hansen. Han vet at solid deltakelse fra friidretten er avgjørende for at European Games skal bli en suksess, og tror arrangementet vil ha livets rett fremover.

— Det er antagelig fremtiden å ha et slikt flersportmesterskap i Europa, sier Hansen.

Sykkelpresident Harald Tiedeman Hansen sier grunnen til at de beste syklistene ikke er med er at man ikke kan samle poeng til syklingens verdenscup (Protour) i European Games. Som visepresident i Det europeiske sykkelforbundet har han likevel vert med på å stemme for at sykkelsporten skulle være en del av European Games, og han har tro på fremtiden for arrangementet.

— Jeg tror European Games etter hvert vil få en større og viktigere posisjon, men det må bevise sin stilling for å få en plass i kalenderen. Det er en mulighet å få samlet mange idretter, utenom sommer-OL som er blitt et helt enormt stort arrangement. European Games kan ha en mer fornuftig kostnad, og være aktuelt for flere nasjoner å arrangere, sier sykkelpresidenten.

Lea i Olympiatoppen tror også European Games vil bli viktig i fremtiden.

— Det er 50 olympiske komiteer i Europa som står bak dette, og det er et ønske om at det skal etablere seg.

European Games

European Games blir Europas svar på mesterskap som Asian Games, African Games og Commonwealth Games, og avvikles i Baku, Aserbajdsjan fra 12.–28. juni.

Ambisjonen for European Games er å samle de beste utøverne i Europa til mesterskap hvert fjerde år.

I Baku 2015 skal det konkurreres i 20 sommeridretter i 253 medalje-øvelser, med mer enn 6000 deltakere. 12 av idrettene vil ha direkte eller indirekte kvalifisering til OL i Rio de Janeiro.

Norge stiller med en tropp på 57 utøvere fra 14 sommeridretter.