SLOVAKIA-NORGE 5-2

MINSK (aftenposten.no): Norge tapte 5-2 for Slovakia da Roy Johansens menn bare skulle ut og hanke poeng som sendte oss nærmere kvartfinalen. Slik gikk det ikke. Og dermed blir det mer spennende i kampen om fjerdeplassen i gruppen, som også gir kvartfinaleplass.

– Slovakia er et godt lag og en bra motstander som har spilt bra mot Canada og jevnt med Tsjekkia. Det skal ikke være noen unnskyldning, men den fjerde kampen på fem dager i så høyt tempo koster krefter. Vi var nok slitne både i beina og hodet i dag, sier landslagssjef Johansen ifølge NTB.

Etter tre tøffe, og ikke minst gode, kamper til nå i VM, var det flere av de norske spillerne som begynte å merke kjøret i VM da pucken ble droppet mot Slovakia, 20 timer etter kampslutt mot Sverige.

Om det som var grunnen til at Alexander Bonsaksen ikke klarte å holde unna da Slovakias NHL-spiller Tomas Tatar fikk styre inn 1-0, er umulig å si. Men målet kunne og burde vært unngått. Men slovakene, som før kampen lå sist i gruppen, tok føringen ett minutt og seks sekunder ut i matchen.

Målbonanza

Norge hadde i sekvensen før målet hatt en kjempesjanse. Ken André Olimb fikk pucken av storebror og rekkekamerat Mathis, men skuddet fra kloss hold ble reddet av slovakenes keeper.

Men Norge skulle få juble de også. For 5.39 ut i perioden snappet Norge pucken. Andreas Stene sendte den på tvers av Slovakias sone, helt oppe ved blålinjen. Der la bare Alexander Bonsaksen pucken på mål og gummiskiva gikk i mål via en slovakisk spiller. Dermed 1-1 etter en underholdende åpning på kampen.

Da hadde allerede Andreas Stene hatt en avslutning i stolpen. Så Norge kunne fint hatt tre mål.

Men i stedet for norske scoringer var det slovakene som hadde flyt. Juraj Mikus fikk pucken på Norges blålinje. Han tok den med seg, avanserte inn mot Norges keeper. Og med fem norske spillere som tilskuere spaserte han inn foran Lars Haugen og satte inn 2-1. På tiden 9.17. Målet var et lite gufs fra fortiden. For de norske spillerne så svimle ut og lå strødd på isen rundt egen keeper.

Men det skulle bli mer. For på sin 34 årsdag fikk Morten Ask et pass fra Ken André Olimb dypt inne i Slovakias sone. På direkten klinte Ask pucken i mål og Norge hadde slått tilbake nok en gang.

Overtall og undertall

For en 1. periode. Sjanser og mål og underholdning så det holdt. I tillegg fikk Norge sjansen i overtall. Det ene overtallet var meget bra av Norge, det var bare det viktigste, målet, som manglet.

Norge fikk kjørt seg i åpningen på 2. periode. Mats Trygg fikk to minutter for roughing, og Slovakia kjørte Norge i overtallet. Men Lars Haugen, kombinert med oppofrende defensivt spill, gjorde at Norge holdt unna.

Norge var igjen svært disiplinerte i måten å spille på. Og ikke minst lojale til Roy Johansens gameplan. Og da målscorer Tomas Tatar fikk to minutters utvisning, var Norge igjen svært nær å score. Mats Trygg fintet skudd og la pucken ned til Morten Ask som nesten fikk styrt inn 3-2. Og utover i 2. periode var det Norge som skapte de største sjansene. Men akkurat som i 1. periode bølget spillet frem og tilbake. Midtperioden ble også en underholdende affære, selv om målene manglet.

Martin Røymark holdt på å sende Norge opp i 3-2 i undertall da Norge fikk utvisning for å ha for mange spillere på isen. Men keeperen reddet. Og det gjorde Lars Haugen sekunder senere. Lynraskt oppe med snapphansken hindret han Slovakia fra å gå til pause med 3-2-ledelse.

Men Haugen kan ikke redde alt. Og med 18,6 sekunder igjen på klokken måtte han gi tapt. Mats Trygg kom seg ikke raskt nok ut for å dekke skudd, og da fikk Ladislav Nagy all tid i verden til å sikte seg inn på nærmeste kryss. Dermed kom målet som i grunn lå i luften hele 2. periode.

Game over

3. periode åpnet med fullt trøkk fra begge lag. Og det var Slovakia som scoret først også i 3. periode.

Nok en gang var det Ladislav Nagy. Denne gangen fikk han trampe opp gjennom midtsonen og kjørte på tvers av den norske sonen. Så, med bakhand, satte han pucken opp i krysset bak Lars Haugen. Nok en gang et billig baklengsmål for Norge.

Og nå rant det på for Norge. 5-2 kom sekunder etter. Og om de foregående hadde vært enkle og billige, var denne på salg. Michel Miklik sto bak det norske målet. Han skøytet frem på siden av buret og lurte inn pucken i en liten glippe mellom keeperen og stolpen. Og 5-2 og game over i Minsk sett med norske øyne.

Nå venter to hviledager for Norge. Neste kamp er 17. mai. Motstander er Frankrike.