Det er Chelsea Supporters Trust, en stiftelse som skal ivareta tilhengernes interesser overfor klubben, som oppfordrer sine tilhengere til å møte opp før kampen lørdag mot Manchester United. Da skal det tas et felles protestbilde hvor de holder opp plakater med klare meldinger til både FIFA og arrangørene fra Qatar.

Fagbevegelsen står bak

Det er det britiske LO, TUC (Trade Unions Council), som har startet aksjonen som en protest mot det som skal være umenneskelige forhold for arbeiderne som bygger anleggene til det omstridte fotball-VM i Qatar i 2022. Aksjonen har de kalt «Playfair Qatar»og de oppfordrer fotballtilhengere fra hele landet om å sende bilde av seg selv i supporterutstyr og protestplakat. Aksjonen er i ferd med å ta av i England og en rekke fotballsupportere har sendt inn sine protestebilder til aksjonens nettsted.

Plakatane er produsert av aksjonsledelsen og har slagord som:

«FIFA, PLAY BY THE RULES»

«FIFA, STOP FOUL PLAY IN QATAR»

Kontroversielt mesterskap

Qatar ble tildelt VM i 2022 og etter at landet fikk mesterskapet har de igangsatt en storstilet utbygging av stadionanlegg og infrastruktur. De fleste av arbeiderne er hentet fra andre land og det er dokumentert en rekke ganger at arbeidsforholdene de tilbys er under enhver kritikk. Den engelske avisen Guardian fortalte om livsfarlige arbeidsforhold og elendig betaling allerede i september 2013. Ifølge aksjonen Playfair Qatar har allerede 1400 arbeidere omkommet i arbeidet med anleggene. De påstår at hvis ikke noe skjer vil antallet omkomne være oppe i 4000 før det blir sparket en fotball i VM.

Flyttes fra sommeren

Det er ikke bare forholdene til arbeiderne på VM-anleggene som har sørget for bråk i etterkant av tildelingen. Lenge har det blitt hevdet at det blir for varmt å spille fotball i gulfstaten i juni/juli som er den vanlige tiden på året å legge fotball-VM. Derfor er nå fotball-VM i 2022 flyttet til november/desember.

Det har også vært antydet at Qatar er blitt tildelt mesterskapet på bakgrunn av bestikkelser av FIFA-medlemmer.