LILLEHAMMER (aftenposten.no): Forutsigbart og kjedelig, eller imponerende? De tre beste i internasjonal langrennssport på kvinnesiden er så gode at det nesten er umulig å vippe dem av pinnen.

Siden Charlotte Kalla vant OL-gull i Canada på 10 km skøyting, er det kun én eneste langrennsløper som har klart å ta seg inn på statistikken. Hun er norsk.

Kristin Størmer Steira, som for tiden er skadet, vant prøve-OL i Sotsji. Da var hverken Bjørgen eller Johaug med, og den polske løperen måtte bryte.

Seirene kommer ikke gratis

— Vi har jobbet knallhardt for å komme dit vi er i dag, kommenterer Marit Bjørgen.

Hun vant sprinten på Lillehammer og skal gjennom fem km skøyting lørdag og 10 km klassisk søndag før hun eventuelt kan bokføre en ny verdenscupseier. I minitouren på Lillehammer er det kun sammenlagt som teller i så måte.

Bjørgen mener at det ikke er noen snarvei til toppen for dem som kommer bak.

LANGRENNSDRONNINGEN: Marit Bjørgen virker uslåelig til tider. Foto: Mette Bugge

— Det arbeidet vi gjør for å komme så langt er ikke gratis. - Men kan det bli litt kjedelig for sporten?

— Det hadde ikke vært meg imot om det var flere helt der oppe, sier trønderen.

Gir inspirasjon å slå de to andre

Therese Johaug blir overrasket over trioens dominans i VM, OL og verdenscup. Selv har hun 10 seire på distanse, med Bjørgens 32 og Kowalszyks 13 foran seg. Tallene inkluderer Tour de ski, men ikke de enkelte etappene.

— Det sier litt om at det er høyt nivå på oss og at det er stabilt i toppen, sier løperen fra Dalsbygda.

- Men blir det kjedelig?

— Nei, ikke for min del. Jeg blir inspirert av det og motivert til å slå dem. Når jeg som i Kuusamo slår både Marit og Justyna, er det bare gøy.

Bolt er også suveren i sin idrett

Langrennssjef Åge Skinstad i Norges Skiforbund (NSF) mener at ingen sier det er kjedelig når Usain Bolt vinner alt i sprint.

— Poenget er at vi har å gjøre med tre meget gode løpere, som er på et veldig høyt nivå.

Langrennssjef Vegard Ulvang i Det internasjonale skiforbundet (FIS) synes at det fortsatt er spenning i kvinnelangrenn.

— Men det er tettere i toppen på herresiden. Vi må være klar over at de beste er svært gode. Dominansen er like mye et bilde på det, sier han.

Ulvang opplyser at FIS er opptatt av rekruttering, og at det har skjedd noe i Mellom-Europa.

— Vi har en utfordring der. Tidligere hadde løperne der bedre kår og drev med langrenn profesjonelt. Men nå er det trangere tider på grunn av finanskrisen. Det er vi opptatt av. Det er færre som går for militæret, politiet, tollvesenet og skogvesenet, og dermed kan satse på heltid.