STAVANGER (Aftenbladet): Onsdag presenterte Viking Fotball ASA et underskudd på 1,267 millioner kroner for de første seks månedene i 2015. Det er cirka 1,5 millioner bedre enn i fjor da selskapet leverte et underskudd for de første seks månedene på 2,8 millioner kroner.

Årsresultatet for hele 2014 endte med et underskudd på til sammen 6,5 millioner kroner.

Konstituert administrativ direktør i Vikning, Henning Johannessen, sier til Aftenbladet at han føler seg trygg på at klubben vil levere et plussresultat når man ser samlet på 2015. — Selv med verst mulig tenkelige scenario, skal vi likevel klare å levere et plussresultat. Dersom vi opplever ytterligere sportslig suksess, vildet gjøre resultatet for 2015 enda bedre. Vi er på god vei og mye skal gå galt om vi ikke leverer vårt første plussresultat siden 2007, sier Johannssen.

Det er først og fremst salget av Yann-Erik de Lanlay og hjemmekamper i kvartfinale og semifinale i cupen som gjør klubben trygg på at 2015 til slutt ender med et overskudd. Inntektene fra salget og kampene vil bli inntektsført i andre halvdel av 2015. I tillegg kan klubben forventet seg litt solidaritetsmidler etter at Birkir Bjarnason i sommer gikk fra Pescara til Basel. Holder Valon Berisha seg skadefri vil det sannsynligvis tikke inn en ny milepælinnbetaling i løpet av høsten.

Styreleder Charlie Granfelt er klar på at det er veldig viktig at klubben begynner å levere plussresultater.

— Det er sju år siden forrige gang og det betyr veldig mye. Den underliggende driften er ikke friskmeldt, men vi tjener penger ved spillersalg. Det er viktig for oss å vise at vi er en klubb det spillere kan utvikle seg og bli solgt videre. Det er et ønskemål at vi i framtiden ikke er avhengig av spillersalg eller suksess i cupen for å levere et positivt resultat. Slik inntekter bør komme i tillegg og ikke dekke opp hull, sier Granfelt.

Inntektene og kostnadene går ned

Viking hadde i første halvår inntekter på 44,6 millioner kroner. Det er nedgang på 2 millioner kroner fra samme periode i fjor. Samtidig er kostnadene redusert til 45,8 millioner kroner, noe som er en nedgang på 1,4 millioner målt opp mot samme periode i fjor. Ordinære avskrivinger har også økt, fra 4,6 millioner i fjor til 6,7 millioner i år. Økningen skyldes avskrivninger fra Connected Stadium-prosjektet.

Nedgangen i sponsorinntekter er på 800.000 kroner.

— Vi går en vanskelig tid i møte og utsiktene på markedssiden er usikre. Samtidig skal folk også i framtiden ha råd til å gå på stadion. Den finnes et enormt potensial ved å fylle opp stadion og vi må gjøre vårt beste for at enda flere kommer på stadion. Nå leverer også laget gode resultater så muligheten for det burde være gode, sier Granfelt.

Viking opplever også en nedgang på inntekter fra kampene. I fjor hadde klubben 7,6 millioner i inntekter det første halvåret, mens nedgangen i år er på 1,9 millioner til 5,7 millioner. Selv om laget spilte én kamp mer i første halvår i år, sørger lavere sesongkortsalg, og det at klubben ikke arrangerte en 4. rundekamp i cupen for nedgangen. I tillegg spilte Viking mot Sandnes Ulf foran et fullsatt stadion 16 mai i fjor.

— Salget av enkeltbilletter til Sandnes Ulf-kampen var større en hva vi solgte til samtlige sju hjemmekamper vi spilte på høsten i fjor, sier Johannessen.

Gevinst ved salg av spillere er de første seks månedene på 7,9 millioner. Det er en kraftig økning fra samme periode i fjor, da tallet var på 2 millioner. Inntektene fra spillersalg er en stor del av grunnen til at underskuddet er mer en halvert. Salget av Sverrir Ingason, utdanningskompensasjon for Veton Berisha og milepælsinnbetaling for Valon Berisha sørget for gevinsten på 7,9 millioner.

Må øke egenkapitalen

Egenkapitalen er per 30. juni på 11,3 millioner kroner.

— Vi må jobbe med å øke egenkapitalen. Den er fortsatt ikke god nok, sier Granfelt.

Viking havnet i år inn i rød sone hos NFFs lisensnemnd. Klubben har tre år på å komme seg ut av sonene.

— Vi har laget en strategisk plan for å klare det i løpet av tre år, men vi håper å klare det innen den tiden, sier Johannessen.

Selv om Viking skulle ende 2015 med et plussresultat og en egenkapital på over 10 millioner kroner, er det ikke sikkert det er nok til å komme ut av rød sone. Lisensen måler klubben ut ifra resultat, likviditet og egenkapital.

— Da vi havnet i rød sone ble vi målt etter de gamle lisensbestemmelsene, men neste gang skal vi måles etter de nye. Vi ville kanskje kommet oss ut av rød sone hvis de gamle bestemmelsene vedvarte, men de nye gjør trolig at vi blir værende i rød sone, sier Johannessen.