Det skjer hvert eneste år på denne tiden. Det er en tradisjon at managere for Premier League-klubber går hardt ut mot det omstridte juleprogrammet i engelsk fotball. I år var det Manchester United-manager Louis van Gaal og Southampton-manager Ronald Koeman som gikk i bresjen for å kritisere den lange engelske tradisjonen.

De har bare såvidt kommet i gang med juleprogrammet, Premier League-spillerne. Her hopper Crystal Palace' Mile Jedinak og Manchester Citys Pablo Zabaleta opp i en hodeduell i lørdagens ligaoppgjør mellom lagene

For mens resten av ligaene på kontinentet tar ferie i julen, hoper kampene i engelsk fotball seg opp som gavepapir på julaften. I tidsrommet 26. desember til 1. januar spiller lagene tre kamper hver. Helgen før og helgen etter er også lagene i aksjon. Koeman kaller det galskap, men hvor tøft er det egentlig å spille tre kamper på en uke?

Stor skaderisiko

— Det er en stor utfordring både fysisk og mentalt. Som fotballspiller løper man gjerne 100 makssprinter og ligger tett opp mot melkesyregrensen i to ganger 45 minutter i hver kamp. Når man får tre av dem på en uke, er det en muskulær påkjenning som ikke kan sammenlignes med noen annen idrett, sier Espen Tønnessen.

Han er fagsjef for treningsavdelingen i Olympiatoppen og har spesialkompetanse på blant annet formtopping.

Listen over spillere som har skadet seg i løpet av juleprogrammet i Premier League er trolig ikke kort. Her er det Craig Bellamy som jamrer seg under en kamp for Liverpool andre juledag 2006. Foto: DIGITALSPORT

— Konkurranser som Tour de France og Tour de Ski er store mentale påkjenninger, men de ødelegger ikke muskulaturen på samme måte som i en så sammensatt idrett som fotball, sier han, og legger til at restitusjonstiden i et slikt kampprogram er langt lavere enn anbefalt, noe som igjen øker risikoen for belastningsskader.Tidligere Burnley-spiller Christian Kalvenes kjenner seg igjen.

— Det er veldig tøft. Restitusjon er veldig viktig, for det er veldig lett å bli skadet. Fysiologisk er det nok ikke optimalt, og det er kanskje ikke til det beste for spillerutviklingen, sier Kalvenes, som selv slet med skader under sitt toårige opphold i England.

Skiller profesjonalitet

— Hvordan kan man best komme seg gjennom kampprogrammet uten å merke stor forskjell på prestasjonsnivået, Tønnesen?

— Alle vil merke et fall i prestasjonene, men de som får det minste fallet vil fremstå veldig godt. De som gjør det er de som har gjort et godt treningsarbeid før sesongen, de som er i god fysisk form og de som er gode på å bruke mentale teknikker for å nullstille seg, sier Tønnesen, som legger til:

— Disse kampene skiller på mange måter de mest profesjonelle utøverne fra de mindre seriøse.

Som assistenttrener i Wimbledon i 99/00-sesongen fikk Lars Tjærnås se påvirkningen juleprogrammet hadde på spillerne på nært hold. Han er overbevist om at en juleferie ville bedret spillernes prestasjonsnivå over en hel sesong.

— Fotballspillere i de beste ligaene har en lang konkurranseperiode. Og i år, etter et VM, har de beste spillerne knapt konkurransepauser i løpet av året. Da vil en pause midtveis med en blanding av restitusjon og opptrening gjøre at du er bedre i stand til å stå distansen, sier Tjærnås som arbeider som ekspert for blant andre Bergens Tidende.

- Viktig for markedsverdien

Med treningsøkter på julaften og 1. juledag, samt kamp 2. juledag, er det nærliggende å tenke at en heller vil ha fri. Men både Kalvenes og Tjærnås synes det først og fremst var en fest å få være med på.

For lagenes spillere og managere kan det være en ekstra påkjenning, men for de fleste rundt er juleprogrammet en gledelig tradisjon. Her løfter selveste julenissen et fotballmål på Liberty Stadium 14. desember, i pausen av ligaoppgjøret mellom Swansea City og Tottenham. Foto: REUTERS, Rebecca Naden

— For markedsverdien og publikumsinteressen er juleprogrammet viktig. Folk har fri og anledning til å se mange kamper. For meg var det en stor begivenhet, sier Kalvenes.- Ja, det er hektisk og byr på fysiske utfordringer. Men det er også en høytid med ekstra stemning på tribunen, og du vet at du er del av en rotfestet tradisjon, sier Tjærnås, som legger til at den fysiske belastningen fort blir glemt om man vinner.

— Midt oppe i alt gjelder det å nyte det, og det er selvsagt mye enklere hvis en vinner. Da er også restitusjon et mindre problem, fordi du henter mental og fysisk energi fra samme kilde. Det å vinne gir et enormt påfyll.