I 1985 reiste den da 11 år gamle Paula Radcliffe til hovedstaden for å se faren løpe London Marathon. Mens hun ventet ble den engelske løperen vitne til at Ingrid Kristiansen knuste verdensrekorden på maraton da hun løp inn på tiden 02:21:06. — Det knuste alle barrierer jeg hadde i hodet. Jeg tenkte: hvorfor kan ikke jeg også være der og konkurrere, sier Radcliffe i et intervju med The Guardian.

OL-gullet hun aldri fikk

30 år senere har hun mange minner å se tilbake på. Briten har fått en karriére de fleste bare kan drømme om. I skrivende stund er det hun som står med kvinnenes verdensrekord på maraton med tiden 02:15:25. 41-åringen står også med med VM-gull fra Helsinki-VM i 2005, men noe OL-gull ble det aldri.

— Karrieren hennes er utrolig bra. Det eneste som er trist er at hun aldri fikk det OL-gullet hun fortjente. Jeg tror man skal lete lenge for å finne noe tilsvarende hos ei europeisk jente, sier Ingrid Kristiansen.

Hun er smigret over at Radcliffe nå peker på nettopp henne som inspirasjonskilde fra barndommen av.

Oslo 19860705Bislett Games. Ingrid Kristiansen satte ny verdensrekord på 10.000 m, og forbedret sin egen verdensrekord. Her er hun i aksjon under løpet.Foto: Morten Hvaal / SCANPIX Foto: NTB SCANPIX

— Det er hyggelig det. Jeg har hatt god dialog med Paula siden hun begynte å satse maraton. Hun er en av få som har kontaktet meg for råd. Hun var nysgjerrig på hvordan jeg hadde gjort det så bra, sier Kristiansen.Britene er hverfall ikke i tvil. Barry Fudge i friidrettsforbundet mener Radcliffe er den nest suksessrike kvinnelige langdistanseløperen noensinne.

— Verdensrekorden hennes er helt utrolig. For å sette det i perspektiv, kvalifiseringstiden for menn til OL i Rio er 02:17:00, sier han blant annet til The Guardian.

- Legger ikke opp med seier

I morgen avslutter rekordholderen sin karriere, passende nok med å løpe London Marathon, et løp hun har vunnet tre ganger, bare én seier mindre enn Ingrid Kristiansen.

— Vinner Paula i morgen så legger hun ikke opp. Det ville vært en fantastisk prestasjon, men jeg tror nok ikke hun er godt nok trent til å gjøre det. Men jeg har ikke fulgt godt nok med til å kunne si sikkert hvor god hun er nå, sier Kristiansen.

101 i nordmenn skal ifølge arrangøren i aksjon under søndagens løp.

— Mitt forhold til London Marathon er meget spesielt. Jeg har vunnet fire, samt satt europarekord bare 8-9 måneder etter at jeg fødte barn. Dessuten er det vel så mye liv og røre der som i New York Marathon, sier Kristiansen.