Løpedronningen er ikke alene om å ha lignende erfaringer.

— Mitt første møte med landslaget var at trenere og utøvere kjøpte inn kasser med øl. Det var et sjokk.

Landslagstrener Daimi Akin i kickboksing er blant de mange tidligere utøverne som har opplevd at alkoholen og idrett har vært uadskillelige.

Landslagstrener Daimi Akin ble skremt da han selv hadde sin landslagsdebut. Derfor har han bidratt til at i kickboksing er det nulltoleranse når det gjelder alkohol på samlinger, konkurranser og mesterskap.  Her coascher han Thea Therese Vingmark Næss. Foto: METTE BUGGE

Som fersk norgesmester, 18 år gammel, ble han tatt ut til å representere Norge i landskamp i Finland.— Så fort vi hadde landet med fly, var det å kjøre til en dagligvarehandel og bunkre opp. I garderoben ble det drukket øl, og det var fyll og fest etterpå, sier han.

Tenåringen ble skremt, og han er én av mange som har slike erfaringer.

Ingrid Kristiansen, mangeårig langdistanseløper, forteller at hennes første møte med alkohol var i EM i 1971, da hun var 15 år, og Grethe Waitz 17,5. — I min naivitet trodde jeg at idretten kun var kjernesunn, men der fløt det av alkohol og det var full fest. Jeg var jo sjokkert selvsagt.

Trønderen forteller at hun i sitt klubbmiljø ikke merket noe fra hun var 12 til 18 år, men at det var mye alkohol da hun kom på friidrettslandslaget.

— Da jeg gikk på ski, hendte det at vi feiret med et fingerbøl alkohol da vi hadde vunnet NM. Jeg vi si at det er på grensen det også.

— Alkohol er spesielt vanskelig for de unge. Når man blir eldre ser man det med litt andre øyne, men jeg vil si at ledere har et stort ansvar når de som eksempel blir invitert til en norsk ambassader og tar med seg utøvere. Jeg har selv vært med på å få utøvere hjem, fordi hun skulle konkurrere dagen etter. Det er viktig at ledelsen har en riktig filosofi.

- Tror du at det er slik i toppidretten også i dag?

— Det som skjer i idretten i dag, vet vi for lite om. Jeg er bevisst på at når jeg er ute i idrettssammenheng, bestiller jeg ikke vin eller øl til maten.

Jakter på trenerforbilder

Kristiansen er med i kåringen av årets trenerforbilde, som avvikles for fjerde gang. Der letes det etter trenere med de rette holdningene på flere felt, også alkohol.

I en undersøkelse gjennomført av alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL sier over 9 av 10 at man ikke skal drikke alkohol som trener ved idrettsarrangement. I dag er det fortsatt bruk av alkohol i mange sportsarrangementer, men Akin mener bestemt at idrett og alkohol ikke hører sammen.Da kickboksertreneren overtok som landslagstrener for 14 år siden, jobbet han og daværende landslagssjef Per Andreas Ringsby med å rydde opp. De innførte utøverkontrakter, som også trenerne var bundet av.

— For en ung gutt den gangen var det å komme på landslaget et tilbakeslag. Jeg hadde så store tanker om det, men opplevde debuten som en nedtur. Dette ble altså min inngang til toppidretten, men i dag er det heldigvis annerledes. Det var flere som reagerte.

Null alkohol

I kickboksing er det alkoholforbud på samlinger, konkurranser og mesterskap.

Verdensmester Thea Therese Vingmark Næss synes det er riktig at trenerne er tydelige og går foran som gode forbilder.

I idretten vår er politikken at vi er restriktive. Daimi er et forbilde for mange utøvere, han står for gode verdier og etterlever dem selv. — Betyr det at man må være totalavholdende for å være toppidrettsutøver?

— Nei, det styrer hver og en selv. Det er lov til å ta seg en fest etter at sesongen er over, men det er bare det at man skiller klart mellom idrett og alkohol.

Trygghet viktig

Landslagsspiller Karolione Dyhre Breivang føler ikke at hun som yngre opplevde alkohol i idretten.

— I så fall var foreldre og støttespillerne rundt oss flinke til å skjule det, ler hun.

Larvikspilleren sitter i juryen der man leter etter gode trenerforbilder.

— For meg betyr det først og fremst en som kan faget sitt og er forbilde både på og utenfor banen.

Svømmeren Sarah Louise Rung, som er ambassadør for tiltaket der man leter etter gode trenere, mener at i svømming er det ordnede forhold.

— For meg er det viktig at en trener gjør en utøver trygg og at utøver/trener gjør hverandre bedre. Dessuten må de ha tilstedeværelse og se sine utøvere.

Kari Randen, leder i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL, er glad for at man for fjerde år på rad får satt fokus på den gode treneren:

— Vi er stolte over at noen av våre største idrettsprofiler tar seg tid til å løfte fram hverdagsheltene, det vil si trenerne.

— Det er tydelig at treneren har en unik posisjon i de unges liv. Vi har allerede fått inn mange gode nominasjoner og flotte historier.

Fakta

Trenerforbildet

Norges beste trenerforbilde skal kåres.

Alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL står bak.

Flere kjente idrettsprofiler er med i jury eller som ambassadører: Fotballspiller Morten Gamst Pedersen, bokser Cecilia, freeskikjører Tiril Sjåstad Christiansen, svømmer Sarah Louise Rung, kombinertutøver Magnus Moan, danser Alexandra Kakurina, tidligere løper Ingrid Kristiansen, håndballspiller Karoline Dyhre Breivang, Norway Cup-general Frode Kyvåg og fjorårets trenerforbilde Daniel Andreassen. AV-OG-TILs leder Kari Randen er i juryen.

Vinneren kan velge seg en trening med en av ambassadørene for kåringen.

Kåringen foregår på trenerforbilde.no. Utøvernes trener kan nomineres, uansett alder og idrett.

Frist 21. september, vinneren kåres den 28.