HERNING: Etter EM byttet Kroatia ut keeper Mirko Alilovic. Det kom litt overraskende på noen, men etter at Norge ble slått for andre gang på rad i to avgjørende kamper forstår vi hvorfor. Navnet Ivan Stevanovic kommer til å bli stående som et evig mareritt for norske gutter som spilte om OL-tur i 2016. Han kan ta hovedæren for kroatisk 27-21. Espen Lie Hansen er en mann som kan skyte Norge både inn i matcher og ut av dem. Denne sesongen har han gjort det første – helt til i går. Han brente de tre første skuddene, kroatene satte sine tre første – og dermed sto det 0–3. 0–3 er ingen katastrofe, men når det blir 1–8 begynner det å nærme seg det. Sander Sagosen skulle på egen hånd prøve å hente inn det tape. Det endte med to bom og en pasning til motspiller. Så to nye bom.

Tok 11 av 16

Når keeperne redder og skytterne bommer, kan man alltid stille spørsmål om keeperen er god eller skytterne dårlige. Som regel er det en blanding, men all honnør til Stevanovic, som stoppet 11 av 16 skudd, eller 61 prosent i første omgang. En stund var han oppe i 70 prosent! Ole Erevik nøyd seg med fire på 17 skudd før han ble byttet ut, mens Espen Christensen tok ett av to. Tilsammen ble det 26 prosent. 26 mot 61. Da blir det tungt.

– Norge ga bare 95 prosent i skuddforsøkene, og så gode er vi ikke ennå at vi kan tillate oss det. Litt for mange kom i mellomhøyde, kommenterte NRK-ekspert Øystein Havang.

Lie Hansen og Sagosen var ikke alene om å bomme. Veteranen Bjarte Myrhol bommet også på begge sine hundreprosentsjanser i første omgang. Og brente den tredje tidlig inn i annen omgang. Så den fjerde.

Var det kraftprøven mot Danmark lørdag som hadde tappet Norge for krefter? Kroatia hadde på sin side en enkel spasertur mot Bahrain.

Fortsatte som paralyserte

14–7 er ingen umulig pauseledelse å ta inn, selv om det blir litt som å tro på julenissen at vi skal greie det i en avgjørende OL-kamp mot den dobbelte OL-mester Kroatia.

Sjansene til å kappe inn var der i begynnelsen av annen omgang da Kroatia startet med å få playmaker Domagoj Duvnjak utvist. Men hva skjedde så? Stevanovic reddet da Kristian Bjørnsen kunne redusert til 9–14. Så misset Christoffer Rambo – eller rettere sagt Stevanovic reddet. Og da Myrhol skjøt over, så var det mer eller mindre kjørt.

– Det er ingenting som stemmer. Førsteomgang var begredelig. Så blir det litt bedre i andre, men det er for mye å ta igjen, og da blir det som det blir, sa TV 3-kommentator Kristian Kjelling.

Vrien oppgave i vente

Selv om sesongen 2015/16 har vært håndballguttas gjennombrudd, kan vi likevel bli stående nokså tomhendte igjen. I EM glapp først finaleplassen og så bronsemedaljen.

Så jublet vi for 25–25 mot Danmark i løvens egen hule i OL-kvalet lørdag kveld, men det resultatet ga oss ingen ting da det ble tap mot Kroatia.

OL i Rio går uten norske håndballherrer slik OL har gjort siden 1972. For Ole Erevik, Bjarte Myrhol og Erlend Mamelund var det kanskje det siste toget som gikk. Skjønt, en mann som Myrhol skal du aldri avskrive. Han vil være «bare» 38 år når OL 2020 arrangeres i Tokyo.

Nå venter VM-kvalifisering mot Slovenia borte 11. juni og i Stavanger 15. juni. Det blir heller ingen lett oppgave. Slovenia slo EM-finalist Spania i OL-kvalifiseringen i Sverige og er klare for OL.

Taper Norge duellen i juni, er vi ute av VM i Frankrike i 2017 og må se frem mot EM i Kroatia 2018. Halvannet år uten mesterskap vil bli en solid nedtur etter at håndballgutta har tatt plassen i folkets hjerter.

Men plassene i OL tok Danmark og Kroatia.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og få med deg masseslagsmål-historien fra Premier League: