Det stormer rundt to av verdensfotballens mektigste menn.

Sepp Blatter er siktet av den sveitsiske påtalemyndighet for to forhold. Det ene som settes spørsmålstegn ved er en utbetaling UEFA-president Michel Platini fikk av FIFA i 2011. Politiet lurer på hvorfor franskmannen fikk 17,5 millioner kroner det året, en utbetaling som ble godkjent av Blatter.

Platini hevder det var helt reglementert betaling arbeid utført mellom fra 1998 til 2002.

Tirsdag skriver Die Weltat de sitter på opplysninger som tilsier at Platini fikk betalt for denne jobben allerede mens han var engasjert av FIFA før og etter årtusenskiftet.

Den nåværende UEFA-presidenten skal ha fått utbetalt penger hver måned, til sammen mellom 300.000 og 500.000 sveitsiske franc i året (mellom 2,5— og 4,5 millioner kroner).

Sveitsisk påtalemyndighet stempler utbetalingen som ble godkjent av Blatter i 2011 som «illojal».

Die Welt siterer en kilde på innsiden av FIFA som sier det virker å ha vært «en tvilsom pakt» mellom de to fotballederne.

Blatter er også i trøbbel for en omstridt avtale fra 2005. Nå har motparten fått sin dom:

Duoen hevder sin uskyld

Mandag sendte både Platini og Blatter ut hver sin pressemelding.

Blatter gjorde det, ikke overraskende, klart at han ikke har noen intensjoner om å trekke seg som president.

Han hevder at han ikke har gjort noe ulovlig i sin tid som FIFA-sjef.

Platini kom på sin side med en forklaring på utbetalingen.

– Jeg vil klargjøre at i perioden 1998 til 2002 var jeg ansatt i FIFA for å jobbe med et bredt spekter av saker relatert til fotball. Det var min fulltidsjobb og en rolle alle kjente til. Inntekten er oppgitt til myndighetene i henhold til sveitsisk lov, skrev Platini.

Franskmannen ønsker ikke å forklare seg detaljert, men hevder det ikke har hendt noe ulovlig.

– I respekt for den pågående etterforskningen vil jeg avstå fra å komme med en detaljert uttalelse, skrev Platini.

Vil du lese mer om Platini? Da anbefaler vi dette intervjuet:

Kampen om presidentvervet

Det som gjør utbetalingen i 2011 ekstra pikant er at den skjedde bare måneder før Blatter – uten noen motkandidat — ble gjenvalgt til sin fjerde periode som FIFA-president.

Avgjørelsen om å stille nok en gang skal ha falt Platini tungt for brystet. Avtalen var at Blatter skulle gi seg da, og franskmannen skal ha vært svært lysten på å overta.

Da Blatter bestemte seg for å stille, skjønte Platini at det var taktisk uklokt å ta opp kampen med presidenten som gjennom flere tiår hadde bygd seg opp et solid nettverk av støttespillere verden over.

Det var ventet at de europeiske forbundene ville støtte opp om Blatters utfordrer Mohammed Bin Hammam, men fotballederen fra Qatar røk ut av presidentkampen da han av FIFAs etiske komite ble utestengt fra all fotball på livstid bare dager før FIFA-kongressen. Årsaken var et forsøk på å kjøpe stemmer fra karibiske forbund før kongressen.

Blatter kunne dermed seile gjennom uten motstand, og de europeiske forbundene, inkludert Norge, gikk med på å stemme på den skandaliserte sveitseren. En del av avtalen var at FIFA skulle sette i gang en rekke reformer.

Dette er mannen som kan overta om Blatter blir suspendert:

Mener Platini er en del av Blatter-systemet

— Det er rart hvorfor han får de pengene ni år etter. Jeg kunne ikke ventet så lenge, men så er det mulig jeg tenker for mye som en vanlig person, og ikke som en halvgud, sier Mark Pieth til Aftenposten.

Jussprofessoren fra Universitetet i Basel ledet fra 2011 til 2013 FIFAs Independent Governance Comittee, en gruppe på 12 medlemmer som skulle lede reformarbeidet.

Han trakk seg imidlertid da han skjønte at reformviljen ikke var all verden innad i organisasjonen.

Om Platini som mulig president, sier han:

— Han er en nice guy, yngre, mer attraktiv og en fotballmann, men han er også en del av Blatter-systemet. Han vokste opp der, sier Pieth.

Les kommentaren fra Ola Bernhus om den siste utviklingen i FIFA-skandalen: