Dette er en oppdatert versjon av saken som første gang ble publisert 26. september.

Torsdag kom nyheten om at FIFA-president Sepp Blatter suspenderes fra fotball i 90 dager.

Bakgrunn:

FIFA bekrefter at visepresident Issa Hayatou tar over som midlertidig leder av organisasjonen. Samtidig er det ventet at Ángel María Villar-Llona tar over som midlertidig Uefa-leder. Hayatou er flere ganger blitt beskyldt for korrupsjon, mens Villar-llona er under etterforskning.

— Vi får se hva som blir utfallet av dette, og vi får se om de følger prinsippet om at de som har suttet lengst som visepresident trer inn. Vi trenger iallfall ledelse av begge organisasjonene i den turbulente perioden som er rakrygget og på alle måter håndterer dette på en god måte i en vanskelig tid, sier Uefa-styremedlem Karen Espelund til Aftenposten.

Hayatou er klar på at han ikke vil stille som kandidat ved presidentvalget 26. februar.

— Jeg forplikter meg til å gjøre mitt beste for organisasjonen, medlemslandene, våre ansatte, våre partnere og fotballfans fra hele verden frem til den ekstraordinære kongressen. FIFA er forpliktet til reformprosessen, som er avgjørende for å vinne tilbake troverdigheten. Vi vil også fortsette å samarbeide fullt ut med myndighetene og følge de interne etterforskningene, sier Hayatou i en uttalelse.

Korrupsjonsanklager mot visepresidenten

Mange reagerer nå på at Hayatou blir fotballens øverste leder. Presidenten i Det afrikanske fotballkonføderasjonen har nemlig en omstridt fortid selv.

I 2010 kom BBBC-programmet Panorama med beskyldninger om at Hayatou hadde mottatt bestikkelser på 1990-tallet i forbindelse med salg av TV-rettighetene til fotball-VM.

Firmaet ISL skal ha betalt kameruneren 100000 franske franc. Hayatou selv sier pengene ikke gikk til ham, men til det afrikanske fotballforbundet.

Året etter skrev The Sunday Times at en varsler hevdet at Hayatou, sammen med FIFA-styremedlem Jacques Anouma, hadde mottatt 1,5 millioner dollar i bestikkelser fra Qatar i forbindelse med tildelingen av 2022-VM.

Begge deler er kategorisk tilbakevist av Hayatou.

Aftenposten intervjuet Espelund om Hayatou forrige måned.

— Det knytter seg noen historier til han og, men han er ikke formelt dømt for noe. Det er kanskje ikke optimalt, samtidig er han første visepresident. Eksekutivkomiteen (FIFA-styret) kan jo også bli enig om en annen løsning om Blatter trer til side, sa Espelund.

BAKGRUNN: Blatter siktet av sveitsiske myndigheter.

Fikk Norges støtte

I 2002 utfordret Hayatou Blatter som president, og han hadde blant annet støtte fra de europeiske forbundene. De 56 stemmene han oppnådde var ikke nok mot Blatters 139. I etterkant gikk han høyt og hevdet at Blatter hadde kjøpt seg stemmer i forbindelse med valget. De to begravde imidlertid raskt stridsøksen, og siden har han vært en lojal støttespiller for presidenten.

Blatter var selv ordstyrer på kongressen, og han startet med å gi ordet til en rekke av sine støttespillere. Den første kritiske røsten som slapp til var Karen Espelund. Hun krevde Blatters avgang, og talte varmt for Hayatou.

- Var det mest for å bli kvitt Blatter, eller var det for å få inn Hayatou?

Karen Espelund håper på gjenvalg som styremedlem i UEFA under kongressen denne uken. Foto: VEGARD EGGEN

— Det var litt begge deler. På det tidspunktet var det en reell frykt for at FIFA var konkurs. Det var voldsomme beskyldninger internt, nettopp det som dukker opp som sak nå, at TV-rettigheter ble solgt langt under markedspris på 90-tallet. Det var et FIFA i krise, og Europa støttet Hayatou den gangen. Siden har han for så vidt vært kritisk til Europa, og vært Blatters våpendrager de siste ti årene, sier Espelund.

Platini i søkelyset

UEFA-president Michel Platini har den siste tiden blitt regnet som favoritt til å etterfølge Blatter neste år, men torsdag ble også han suspendert.

Av sveitsisk politi har han status som vitne og mistenkt etter at Blatter godkjente en FIFA-overføring på rundt 17 millioner kroner til franskmannens konto i 2011. Pengene skal ifølge Platini være for arbeid han utførte for FIFA, det spesielle er at jobben skal ha blitt sluttført ni år tidligere.

Mange har spurt seg om det er en sammenheng mellom overføringen og Platinis helomvending det året. Han bestemte seg nemlig for likevel ikke å utfordre Blatter som president, og fikk med seg de fleste europeiske landene, blant annet Norge, på å stemme på Blatter til tross for alle skandalene som hadde fulgt sveitserens regjeringstid.

Med Platini suspendert, er det ventet at Ángel María Villar-Llona tar over som midlertidig Uefa-president,

Villar-Llona er selv under etterforskning for manglende samarbeid med etterforskningen av VM-tildelingen til Russland og Qatar i 2018 og 2022. ## Sitter alle i komiteen som suspenderer

Både Blatter, Platini og Hayatou sitter for øvrig i den såkalte nødkomiteen i FIFA (emergency comittee), som kan ta avgjørelser på eksekutivkomiteens vegne mellom deres møter.

Issa Hayatou, Sepp Blatter og Michel Platini sitter alle i nødkomiteen til FIFA.

Der sitter også presidentene for de fire andre konføderasjonene. Det er usikkert hvordan syvmannskomiteen har stilt seg til en sak hvor det ene medlemmet er mistenkt for å ha overført en stor pengesum til et annet medlem, og et tredje medlem kan tjene på en suspensjon ved å bli utnevnt til midlertidig president. I en stor artikkelserie har vi tatt for oss FIFA. Dersom du vil sette deg ytterligere inn i den skakkjørte organisasjonen, anbefaler vi disse sakene:

Tidligere NFF-president:— FIFAs etiske komité var meningsløs.

Sveits:Derfor er det idrettspampenes Mekka.

Den oppsiktsvekkende avtalen:Slik fikk Blatter Putin til å endre russiske lover.