I den internasjonale fotballen gjelder den sterkestes rett. Og den sterkeste, det er den som behersker det politiske spillet og ikke skyr noen midler for å vinne egne fordeler.

Der er det ikke mange som slår Sepp Blatter.

Helt siden han ifølge anklagene kjøpte seg nok stemmer til å bli FIFA-president i 1999 har Blatter jukset, intrigert og beriket seg grovt, helt frem til han måtte trekke seg i juni i år. Ingen ny president er foreløpig valgt, og det var mange som trodde at hans tid ennå ikke var forbi. Han ville nok finne ordninger for å fortsette.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Dramatisk slutt

Men da det sveitsiske politiet fredag tok ut siktelse mot Blatter for underslag og økonomisk vanstyre, var det slutt. Tiltale er ikke tatt ut, dom er ikke avsagt, men det er lite trolig at politiet ville våget et slikt skritt uten å være trygg på sin sak.

For de advokatene Blatter kommer til å stille med, er neppe smågutter. Blatter kan bruke sine millioner på de aller beste.

Tvilsom forsamling

Arrestasjonen av Blatter er klimaks i en serie av siktelser mot foreløpig 15 personer, alle en del av Blatter-skolen. De er blitt søkkandes rike ved å tappe det opprinnelig folkelige og enkle spill fotball, der penger og glamour etter hvert er blitt like viktig som å vinne fotballkamper, for noen viktigere.

I påvente av etterforskningen sitter FIFA-administratorer og fotballpresidenter og venter på om de skal bli utlevert til amerikanske FBI eller ikke.

Qatar-skandalen

At amerikansk politi er i hælene på FIFA-skurkene skyldes den meningsløse avgjørelsen om å få la Qatar arrangere VM i 2022. Hele affæren er et sterkt eksempel på hvordan Sepp Blatter har operert.

Ingen tviler på at Qatar fikk mesterskapet gjennom korrupsjon og bestikkelser. Noen av utsendingene tilbød seg å selge sine stemmer, andre fikk tilbud om å gjøre det. I beste Blatter-ånd. Det var den totale skandale.

FIFA ble nødt til å sette i gang en gransking og engasjerte den amerikanske advokaten Michael Garcia. Hans rapport, som visstnok var nådeløs mot FIFA-toppene, er aldri blitt offentliggjort. FIFA sendte i stedet ut en redigert rapport som ifølge Garcia hadde et helt annet budskap.

Garcia ble så forbannet at han gikk til det amerikanske politiet, og FBI begynte sin etterforskning. Det er den vi ser det foreløpige resultatet av nå.

Platini mot veggen

En som blamerte seg den gangen, var Michel Platini, UEFA-presidenten som er (eller heller, var) favoritt til å bli ny president i FIFA denne høsten. Han gikk inn for Qatar, enda han visste at det ville bli et svare rabalder fra de europeiske forbundene og at varmen i Qatar gjør det umulig å arrangere kampene om sommeren, den eneste ledige tiden i sesongen.

Den trøkken var Platini villig til å ta, hvorfor?

Mange mener nå at noe av svaret ligger i den siktelsen som ble tatt ut mot Blatter før helgen. Har Platini vært korrupt, han også? Kanskje ikke i samme skala som Blatter, men av samme ulla?

I siktelsen mot Blatter heter det at han skal ha utbetalt 17 millioner til Platini i februar 2011, angivelig for arbeid Platini skal ha utført for FIFA i tidsrommet 1999-2002.

NFF mumler

Platini er også det norske forbundets kandidat til å overta FIFA. Fredag kveld var president Yngve Hallén mer nølende. Det ble mumlet om «fotballens anseelse» og «vi må komme til bunns i dette». Den samme holdningen hadde NFF til Blatter i årevis, og så sent som foran FIFA-kongressen i juni i år hørte vi slike vendinger fra NFF.

En slik form for gardering vil se merkelig ut i ettertiden.

Heldigvis er det slik at de europeiske forbundene, NFF inkludert, ikke er i nærheten av verstingene av internasjonale fotballforbund.

Sør-amerikansk fotballkrim

Tidsskriftet Josimar har i sitt siste nummer en glimrende artikkel om fotballpresidentene i de sør-amerikanske forbundene. Felles for dem, i alle de ti forbundene, er at de er blitt blant landets rikeste menn ved å bruke den makten fotballen har gitt dem.

Grunnlaget for dette ble skapt av brasilianeren Joao Havelange, som ble FIFA-president i 1974 og var det i 24 år.

Det var nærmest en skole i hvordan man kan tilegne seg andres penger, hvitvaske millioner, bygge skjulte formuer og ikke minst – utnytte TV-rettigheter slik at brorparten av pengene havner i egen lomme, ikke ute hos klubbene.

Alle som en har vært Blatters menn, hans støttespiller i alle avstemninger, hans omgangsvenn og fortrolige. Nå sitter flere av dem i arresten, enten i Sveits eller i eget land. Skurkeriet kommer for en dag til slutt.

De brune konvoluttene

Nå er det snart slutt for Blatter også, som i 1998 kom til makten med det som mer og mer fremstår som tvilsomme metoder. Sveitseren skal, via en mellommann ved navn Julio Grondona, argentineren som aldri skydde noe middel, ha betalt 50.000 dollar til hver av de afrikanske delegatene.

Vitner har fortalt hvordan det ble tellet til 18 afrikanske utsendinger som sto oppstilt i kø utenfor hotellrommet på Hotel le Meridien i Paris. De ventet på å få utdelt sin brune konvolutt. Med hilsen fra Blatter.

At han ble sittende i 17 år, forteller alt om hvordan fotballen har manglet vilje og evne til å rydde opp i grov økonomisk kriminalitet.

Og hvorfor skulle de det?

De fleste har hatt glede av det selv, enten ved å motta suspekte overføringer til hemmelige konti eller ved å være en av gutta, deltakere i verdens mest glamorøse forsamlinger. I FIFA.