Sogndal har fascinert meg helt siden Svein Bakke, Knut Christiansen, Rolf Navarsete og de andre Sogndal-spillerne kjempet mot Brann i Ullevaal-sagflisen i 1976. Jeg er sikkert ikke den eneste som har latt meg imponere av klubben som mer enn noen annen fortjener stempelet som Askeladden i norsk fotball. Det er lett å like en kubb som Sogndal. Som i eventyret er det lett å få sympati med den minste – den som i utgangspunktet var svakest. Slik det var da Per og Pål mislyktes, mens Askeladden vant kongsdatteren og halve kongeriket.

Nå vant ikke Sogndal cupfinalen mot Brann, men sikre kilder skal ha det til at selveste kong Olav applauderte da Sogndal utlignet til 1-1. I vår har det vært mye å juble for i Sogndal, og nå ankommer mannskapet til Eirik Bakke Bergen som suverene serieledere, ni poeng foran tabelltreer Brann.

Jeg skal ikke skremme Brann-supporterne, men går det ikke veien for Brann søndag, og Sogndal har full klaff i en fremskutt seriekamp mot Jerv som spilles onsdag mens Brann cupduellerer mot Sarpsborg, kan Sogndal i teorien befinne seg femten poeng foran Brann onsdag kveld!

Bergens Tidendes kommentator Tore Strand blogger om Sogndal.

Noen bergensere vil også juble for det, for Sogndal har vært flinke til å sikre seg Bergens-hjelp de siste årene. Tom Mangersnes har vært i trenerteamet i flere sesonger, Petter Strand fra Tertnes har vært en av klubbens beste spillere i år, Lars Christian Kjemhus ble hentet fra Fana foran sesongen, og keeper Stefan Hagerup startet sesongen i Fyllingsdalen før han ble en nødløsning med suksess i Sogndal-målet.

I det ene øyeblikket selger Sogndal sine beste spillere, for i det neste å hente nye som de færreste hadde hørt om. Slikt høres inn under begrepet fotballkultur. Det endte med nedrykk sist, men Sogndal jobber videre i det stille. I år med suksess.

Mens en i Bergen har vært opptatt av kunstgressdebatt og alkoholforbud, har Sogndal kost seg med Lerum-produkter, ladet opp uten støy fra omgivelsene, og helt sikkert forberedt seg godt foran møtet med storebror. "Peis pao kara" er mottoet nå som det har vært i årtier. Søndag kveld blir det saft mot øl, bygd mot by, muskler mot finesse.

Brann vant en overbevisende 3-0-seier mot Sogndal i en treningskamp like før sesongstart. Nå er det alvor.

Askeladden var en oppdiktet eventyrfigur. Søndag får Brann-spillerne erfare at Sogndal er ekte vare. For skal du slå Sogndal, må du regne med det gjør ondt.