Landslagstrener Roar Hjelmeset innser at Johaug-saken har vært energitappende for de øvrige norske landslagsjentene, men mener elevene har håndtert sjokket på imponerende vis.

En drøy måned er gått siden nyheten om Therese Johaugs positive dopingprøve ble kjent. 28-åringen testet positivt på det forbudte stoffet clostebol etter å ha benyttet kremen Trofodermin mot en solbrent leppe.

Dagen før saken ble kjent for offentligheten ble lagvenninnene informert om det som hadde skjedd. Landslagstrener Hjelmeset mener elevene alt i alt har håndtert den spesielle situasjonen godt.

– Jentene har vært veldig flinke til ikke å irritere seg eller høre på andre som skulle ha en mening om dette. De har kommet seg fint gjennom det, men det har jo definitivt vært en ekstra energilekkasje, sier han til NTB.

Treningen har vært solid

– Du frykter ikke at Johaug-saken kommer til å påvirke prestasjonene i vinter?

– Treningsmessig føler jeg at de fleste har fått gjort det de skal, og at treningen har vært gjennomført slik den skal. Men det kan selvfølgelig være noe med kvaliteten på det som er gjort. Det vet vi ikke foreløpig. Kanskje kan energilekkasjen ha vært større enn vi tror, sier Hjelmeset.

De første svarene på det siste kommer i helgens tradisjonsrike langrennsåpning på Beitostølen. På spørsmål om han mener det råder litt mer usikkerhet enn vanlig rundt laget hans foran sesongåpningen, svarer landslagstreneren:

– Nei, jeg tror ikke det, ut fra det vi har sett på trening. Det har vært solid.

Etter å ha vært Egil Kristiansens assistent i flere sesonger, overtok Hjelmeset hovedansvaret for de norske langrennsjentene i sommer. Etter kun få måneder i sjefsstolen fikk han en sak i fanget forgjengeren aldri var i nærheten av å måtte forholde seg til.

– Jeg tror ikke det ville vært noe enklere å skulle takle dette for en som hadde vært hovedtrener i ti år. Det er heldigvis ingen som kjenner så godt til hvordan man skal løse og håndtere slike ting, sier han.

Slått seg til ro

– Dere trenerne har også måttet svare på kritiske spørsmål?

– Det har vi, men jeg føler at de desidert mest kritiske spørsmålene har gått til andre. Vi har i stor grad fått drive med den treningen vi skal drive med. Hadde vi måttet gå inn i den rollen Vidar Løfshus (landslagssjef) har tatt, ville vi i hvert fall ikke hatt tid til å være trener, sier Hjelmeset.

Han er trygg på at løperne har fått den treningsmessige oppfølgingen de har hatt behov for og har krav på.

Nå har Johaugs landslagsvenninner lært seg å leve med dopingsaken og den oppmerksomheten den genererer.

– Jentene har slått seg til ro med at saken er slik den er og at de ikke får gjort noe med det, sier Hjelmeset.

Fredag og lørdag innledes langrennssesongen med distanserenn i henholdsvis klassisk og fristil på Beitostølen. Søndag skal det gås sprint.

(©NTB)