Søndag er det klart for Peter Sagan-show fra Rio de Janeiro. Sykkelsportens alle største stjerne har tatt på seg en formidabel oppgave: å utfordre spesialistene i terrengsykling.

Han er regjerende verdensmester på landevei, leder verdensrankingen på landevei og har vunnet den grønne spurttrøyen i Tour de France fem ganger på rad. I år tok han tre etappeseire i verdens tøffeste sykkelritt – deretter satte han bort sykkelen med de tynne dekkene og tok frem terrengsykkelen.

— Kan jeg vinne? Det ville vært fint. Men jeg blir ikke lei meg om jeg ikke gjør det. Det jeg kan love er at jeg skal gi alt, sa slovaken da han møtte pressen et par dager før han skal OL-debutere i terrenget.

Etter at Peter Sagan vant VM i fjor benyttet han pressekonferansen etterpå til å snakke om flyktninger og at "vi må forandre verden". Foto: Reuters/NTB Scanpix

— Jeg har veldig sans for fyren og gleder meg veldig til å se. Men for å være ærlig: jeg tror ikke han har nubbesjanse. De forskjellige sykkelgrenene er veldig spesialiserte. Terrengrytterne kjører i terrenget hele tiden. Det er full spurt i halvannen time. Sagan har syklet i terrenget før, men det begynner å bli lenge siden. Det skal ikke være nok bare å bruke en måned til å forberede seg, mener Norges tidligere terrengener Rune C. Høydahl.

Ikke kvalifisert

Peter Sagan har aldri kvalifisert seg til OL. Plassen fikk han som gave av det slovakiske forbundet etter at han først hadde funnet ut at landeveisløypa var for tøff for ham.

Slovakias ene plass i OL skulle rent objektivt gått til Michal Lami, som er landet beste i terrenget og den som har sanket poeng for en kvoteplass. Noen har sammenlignet det med å gi en rifleskytter plassen i pistolkonkurransen.

Men Lami er bare ranket som nummer 53 i verden og kunne kanskje gjort seg forhåpning om en topp 30-plassering. Sagans posisjon i hjemlandet og i sykkelsporten generelt gjør det vanskelig å nekte ham en slik mulighet. Det slovakiske sykkelforbundet var aldri i tvil.

- Ligger latent

Som så mange andre landeveisstjerner startet også Sagan med terrengsykling. For åtte år siden ble han verdensmester for junior i grenen og har også en fjerdeplass i U23-klassen. Det begynner imidlertid å bli ganske lenge siden, eller …?

— Det er faktisk ikke så veldig vanskelig som man skulle tro. Har man gjort dette som ung, ligger det ganske latent, mener Team Sky-proff Lars Petter Nordhaug.

Han vant både NM-gull på landeveien og Birkebeinerrittet i 2006 og ble to år senere norgesmester i terrengsykling.

— Vi hadde en høydesamling i Italia i forkant av OL. Der syklet jeg noen runder sammen med Gunn-Rita Dahle Flesjå, og det gikk ganske bra, sier han.

Nordhaug er den eneste av dem vi har snakket med som gir Sagan en liten mulighet til å kjempe helt i toppen, men da skal veldig, veldig mye gå Sagans vei.

Dårlig startspor

Sondre Kristiansen er en av Norges beste terrengryttere nå. Sønnen til løperdronningen Ingrid Kristiansen mener Sagan bør være svært fornøyd om han kommer blant de ti første.

— Det er nok mer realistisk med en 15.–20. plass. Det vil også være veldig bra. Siden han ikke har noen poeng i terrengsykling, vil han få et dårlig startspor, sannsynligvis i den bakerste rekken. Da er det mange som skal passeres før han kommer frem til teten. Det er full gass fra start. Etter først å ha kjørt på litt bredere vei kommer de inn i et smalere parti. Da er det bare de 10–15 første som får en god flyt. Det stokker seg ofte bak og man mister fort rytmen, forklarer Kristiansen.

— Jeg tror medaljekampen vil stå mellom Julien Absalon (Frankrike), Nino Schurter (Sveits) og Jaroslav Kuhlavy (Tsjekkia). Resten får nøye seg med å kjempe om plassene bak, sier han.

- Tusenkunstner

Alexander Kristoffs trener og stefar Stein Ørn synes det er kjempegøy at Sagan nå stiller til start i ”feil” gren. Men han tviler også på om Sagan vil kunne blande seg inn i teten.

Peter Sagan (t. v.) kastet frem sykkelen og lurte Alexander Kristoff for seieren på den 16. etappen av årets Tour de France. Foto: Reuters/NTB Scanpix

— Han har nok det fysiske som skal til, men det spørs på det tekniske. Han er riktignok en tusenkunstner på sykkelen, men han har jo ikke konkurrert mye i terrenget. Som trener ville jeg ikke hatt noen motforestillinger mot å la Alexander vært med om han var i samme situasjon.

- Risikerer han noe som helst?

— Ja, sikkert en velt eller en skade, men det gjør han jo sannelig på landeveien også. Det er en kalkulert risiko i toppidretten, påpeker Ørn.

Blir ekstra stort

At Sagans deltagelse vil øke interessen for søndagens terrengritt er alle ekspertene enige om.

— Mange hundre prosent, mener Lars Petter Nordhaug.

Rune Høydahl understreker hvor mange av dagens topper på landeveien som kommer fra terrengsykling:

— Jeg så potensialet til ryttere som Lars-Petter Nordhaug og Edvald Boasson Hagen som 14-15-åringer, og hva var det de holdt på med da? Jo, det var terreng. Som rekruttering til sykkelsporten er terrengsykling midt i blinken. Chris Froome har drevet med det, Vincenzo Nibali også. Jeg har syklet mange terrengritt mot Jakob Fuglsang som tok sølv i landeveisrittet tidligere i OL, sier mannen som selv var det store forbildet til en Tour de France-vinner. Australske Cadel Evans (vant i 2009) startet også som terrengrytter og la aldri skjul på at han da så veldig opp til nordmannen.

PS. Landeveisstjerner som Mark Cavendish og Elia Viviani deltok på bane og vant henholdsvis sølv og gull i sekskampen Omnium. Den tidligere Tour de France-vinneren Bradley Wiggins var tilbake på velodromen og vant gull i forfølgelsesritt for lag.