De kinesiske damene slet i åpningen, men vendte til 3-1-seier over Serbia i OL-finalen i volleyball lørdag.

Gullet var det tredje i rekken for Kinas volleyballkvinner og det første siden 2004. Etter at Serbia vant det første settet 25-19, tok kineserne hjem de neste settene med 25-17, 25-22 og 25-23.

Kinesiske spillere jubler for OL-gull i volleyball. Foto: Reuters

Serbia tok sin første OL-medalje i volleyball siden staten ble selvstendig i 2003. Jugoslavia vant herreturneringen i Sydney i 2000.

Dobbelt USA-gull

USA var sterkest både i mennenes og kvinnenes stafetter på 4 x 400 meter i Rio-OL. Sølvmedaljene i begge øvelser gikk til Jamaica.

Det amerikanske kvinnelaget kopierte innsatsen til laget på den korte stafetten og vant gull på 3.19,06. For USA løp Courtney Okolo, Natasha Hastings, Phyllis Francis og Allyson Felix.

Courtney Okolo, Natasha Hastings, Phyllis Francis og Allyson Felix vant OL-gull på 4x400 meter. Her gir de sin avskjed til den brasilianske OL-byen. Foto: AP

Gullet gjorde Felix til den mestvinnende kvinnelige friidrettsutøveren i OL-sammenheng. Hun har tatt seks gull totalt.

– Dette var ikke en individuell medalje, og jeg synes det er flott at jeg får dele den med disse gode vennene. Jeg er så velsignet, sa den 30-årige ankerkvinnen.

– Friidrett er en så stor del av livet mitt, og sporten inneholder alltid humper i veien. Vi har alle hatt spesielle reiser på veien hit, men vi klarte det, fortsatte hun.

Sølvet gikk til Jamaica på 3.20,34, mens Storbritannia på bronseplass løp på 3.25,88.

På herrestafetten fikk USA revansj etter å ha blitt diskvalifisert for feil i vekslingen på 4 x 100 meter. Arman Hall, Tony McQuay, Gil Roberts og LaShawn Merritt tok gullet på 2.57,30 – nesten sekundet foran jamaicanerne.

Bahamas tok bronsemedaljen med 2.58,49.

Ny Farah-triumf

Mohamed «Mo» Farah gjorde som i London og sikret en ny OL-gulldobbel da han vant 5000-meteren i Rio de Janeiro.

Med gullene i Brasil har Farah utført den samme, imponerende prestasjonen fem år på rad i OL, VM og EM. Han måtte nøye seg med sølv på 10.000 meter i 2011-VM i Daegu, men siden har han vunnet i hvert eneste mesterskap.

– Det er enhver utøvers drøm. Jeg kan ikke tro det, kommenterte han kort etter målgang lørdag.

Sørafrikaneren Caster Semenya løftet seg ett hakk fra London-OL og gikk helt til topps på 800-meterfinalen i Rio de Janeiro lørdag.

Caster Semanya var i en egen klasse på kvinnenes 800 meter i Rio. Foto: Reuters

Utøveren som kanskje er mest kjent for å ha vært suspendert for kjønnstesting i 2009 og 2010, vant suverent på tiden 1.55,28.– Jeg dediserer denne seieren til laget mitt. De har gjort en fantastisk jobb. Det er en fantastisk følelse. Utrolig og fantastisk, sa Semenya.

Tidenes eldste

Kinesiske Zheng Shuyin tok OL-gull i taekwondo for kvinner over 67 kilo. Hun slo den mexicanske militæroffiseren María Espinoza 5-1 i finalen.

Zheng vant altså klassen der norske Tina Røe Skaar måtte gi tapt i åttedelsfinalen (første kamp). Finalen var lenge jevn, men kineseren avgjorde med fire poeng i tredje periode.

Spanske Ruth Beitia kunne juble for gull i en OL-finale der fire kvinner kom seg over 1,97 i høyde.

Ruth Beitia var rørt etter å ha sikret OL-gull i høyde. Foto: Reuters

1,97 holdt til seier for 37-åringen Beitia, ettersom hun klarte høyden uten å rive. Hun har holdt på i 20 år, men tok karrierens største seier lørdag.– Jeg er glad. Jeg trodde aldri jeg ville konkurrere igjen etter London (2012), men nå er drømmen min blitt virkelighet. Jeg har jobbet med samme trener i 25 år, kunne Beitia fortelle.

En rekord fikk hun også med seg som Spanias eldste OL-medaljør på kvinnesiden.

(©NTB)