RIO DE JANEIRO:

Brasil-Tyskland 6-5 etter straffekonk (1-1 e.e.o)

Selveste Jesus på Corcovado-toppen like oppi åsen her, må ha hørt lyden fra 75.000 brasilianere da Neymar steg frem og feide det siste og avgjørende straffesparket i mål i OL-finalen. Kampen gikk til straffekonk. Og selvsagt var det Neymar som avgjorde den. Tyskerne hadde tatt fem straffer, og bommet på én. Neymar sto igjen til slutt. Og han taklet det enorme presset.

— Jeg kan ikke engang beskrive følelsene mine. Jeg har oppfylt drømmen min, og det skjedde på hjemmebane. Det gjør meg veldig stolt, sa Neymar.

Stort press på Brasil

Forventningene var enorme. Det var bare ett godtatt utfall av denne kampen. Og det skulle selvsagt skje på Maracanã. Brasils fotballtempel. Arenaen som har huset den største mengden mennesker på en fotballkamp noensinne. 200.000 så Brasil-Paraguay her i 1969. Pelé scoret sitt mål nummer 1000 her.

Og nå har Brasil tatt sitt første OL-gull her.

Neymar feiret som Bolt

Brasil var det beste laget, men tyskerne stod imot. I god, tysk fotballånd. Det skal sies at Tyskland var nære mål.

Men det var Brasil som scoret først. Og det var vakkert.

Neymar satte inn den femte og avgjørende straffen. Foto: NTB Scanpix

Etter en liten halvtime ut i kampen fikk Neymar frispark ved tuppen av Tysklands 16-meter. Han skrudde den over muren, via tverrliggeren og inn i det nærmeste krysset. Neymar dro en Usain Bolt-feiring, og da brøt Maracanã lydmuren og den gulgrønne sambaen på tribunene var i gang for alvor.— Det er en av OLs aller, aller største prestasjoner, skrek TV 2-kommentator Jesper Mathisen på TV hjemme.

— Dette er en av de beste tingene som har skjedd i livet mitt. Nå må kritikerne svelge ordene sine, sa Neymar.

Store, tyske sjanser

Men det kom flere store tyske sjanser like etterpå. To baller i tverrliggeren, én sterk redning av Weverton. Men brasilianerne slapp med skrekken - og så mot Corcovado.

Etter hvilen fortsatte Brasil å holde trykket mot Tyskland. Men like før timen var gått, fikk Maximillian Meyer stå helt alene ved straffemerket og feide inn 1-1.

Det kan ikke ha vært mange tysk pass her. En og annen hatt i rødt, gult og svart. Men dette var brasilianernes egen kveld i egen storstue. Og kampen de hadde så fryktelig lyst til å vinne. Ikke bare fordi de kom litt skjevt ut i OL-turneringen med to 0-0-kamper mot Irak og Sør-Afrika før de slo Danmark 4-0 og tok seg videre til kvartfinalen. Det som lå aller bakerst i fotballhjertene var selvsagt ønsket om å revansjere 1-7-tapet fra 2014.

Maximillian Meyers utligning tvang finalen ut i ekstraomganger. Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

Neymar var blitt båret av banen i kvartfinalen i VM på hjemmebane. Og fra sidelinjen så han lagkameratene bli ydmyket av Tyskland i semifinalen. Et fotball-OL og et fotball-VM kan ikke sammenlignes. Men fotball er tross alt religion her. Om det blødende VM-såret trenger en stor bandasje, ville et OL-gull på Maracanã i alle fall være i nærheten av et lite plaster.

Kampen gikk til ekstraomganger

Brasil jaget seieren før full tid. Innbytter Felipe Anderson ble lekkert spilt gjennom av Neymar med et kvarter igjen å spille, men han nølte et tiendelssekund, og det tyske forsvaret klarte å pirke ballen fra ham. Bommen gjorde at kampen gikk til ekstraomganger.

Og der hadde begge lag sjanser. Størst var den til Julian Brandt som på akrobatisk vis sendte ballen like over Brasils mål.

Felipe Anderson hadde også en stor sjanse i andre ekstraomgang, men den tyske keeperen reddet. Brasil presset og presset, men det avgjørende målet kom aldri før straffesparkkonkurransen.

Slik var straffekonken:

Ginter scoret for Tyskland 1-2

Augusto scoret for Brasil 2-2

Gnabry scoret for Tyskland 2-3

Marquinhos scoret for Brasil 3-3

Brandt scoret for Tyskland 3-4

Alcantara scoret for Brasil 4-4

Suele scoret for Tyskland 4-5

Luan scoret for Brasil 5-5

Petersen bommet for Tyskland 5-5

Neymar scoet for Tyskland 6-5

Les Trine Eilertsens kommentar:

Tjærnås: