Nederland pådro seg et tidlig rødt kort i EM-kvalifiseringskampen hjemme mot Island torsdag. Straffen ble 0-1-tap etter scoring av Gylfi Sigurdsson.

Island reiste til Amsterdam som leder av gruppe A, mens Nederland hadde mye å bevise etter en dårlig første halvdel av kvalifiseringen. Arjen Robben & co. lå på tredjeplass før oppgjøret.

Mot Island fortsatte problemene for de oransje. Nederland slet fra start, og Viking-spiller Jón Dadi Bödvarsson var bare en skotupp fra å gi gjestene ledelsen før første omgang var halvspilt.

Norge tok et langt steg mot play off:

Dramatisk

Deretter begynte for alvor de dårlige nyhetene for vertene. Først måtte stjernespiller Arjen Robben forlate banen med skade. Da var det spilt en halvtime. Bare to minutter senere slo Bruno Martins Indi til Kolbeinn Sigthórsson og ble utvist.

Islendingene klarte ikke utnytte overtallet de siste minuttene av første omgang, men i annen omgang gikk bortelaget offensivt til verks. Birkir Bjarnason tok med seg ballen inn i 16-meteren og ble soleklart felt av Gregory van der Wiel. En godt plassert dommer ga straffe. Fra krittmerket skjøt Sigurdsson en dårlig straffe, som keeper Jasper Cillessen var på med begge hendene, men sisteskansen lot den likevel glippe i mål under seg.

Island ble presset bakover på banen utover i annen omgang, men lå kompakte defensivt og var vanskelige å bryte ned. Nederland kom seg ikke gjennom, men forsøkte seg på flere langskudd. Om ikke tidligere Sandnes Ulf-keeper Hannes Thór Halldórsson avverget skuddene, traff de langt utenfor stengene.

Tredjeplass

Nederlaget er særdeles dårlige nyheter for Nederlands ferske landslagssjef Danny Blind. Med tre kamper igjen er gruppeleder Island åtte poeng foran Nederland.

Som om ikke det er nok, vant Tsjekkia 2-1 hjemme over Kasakhstan etter lenge å ha ligget under 0-1. Tsjekkerne er dermed nummer to med 16 poeng, to poeng bak Island.

Lenge så det ut til at Nederland også skulle miste tredjeplassen. Tyrkia ledet 1-0 over Latvia, men på overtid sikret Valerijs Sabala 1-1. Dermed beholder Nederland playoff-plassen i puljen.

Islands seier betyr at mye skal til for at laget fra sagaøya ikke er klare for et europamesterskap i fotball for første gang. Med seier hjemme mot Kasakhstan, som kun står med ett poeng, søndag er EM-billetten i boks.