Mathias Trettenes er i VM for første gang. Han er klar på at det ikke nytter å komme til et høyt nivå i hockey uten å satse. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix

OSTRAVA: På spillerhotellet må Mattias Nørstebø stille opp på en kjapp kokkekonkurranse for en TV-kanal, intervjuer med noen flere kanaler, fotografering og stadig flere intervjuer samt autografskriving til et knippe ivrige tsjekkiske hockeytilhengere utenfor.

19-åringen fra Trondheim fikk sitt gjennombrudd da han scoret to mål for Norge mot Slovakia onsdag kveld. Mål som sikret Norge en sensasjonell seier og et nytt håp om å nå kvartfinalen i dette VM.

Dro tidlig ut

Men veien frem mot suksess er lang og krevende. Mattias Nørstebø (19) og romkamerat Mathias Trettenes (21) vet det meste om det. De flyttet begge til Sverige som 16-åringer. De hadde allerede da bestemt seg for at hockey var noe de skulle gjøre til en livsgjerning.

  • Jeg tror det er mange unge norske hockeyspillere som ikke skjønner hva som skal til for å bli god. Jeg dro til Sverige tidlig for å gå på hockeygymnas og det ble en vekker for meg. Da så jeg hvor høyt listen lå, forteller onsdagens mest populære nordmann i tsjekkiske Ostrava.

Mathias Trettenes spilte aldersbestemt hockey i Stavanger. Også han reiste også til Sverige som 16-åring.

  • Unge spillere er ikke villig til å være seriøs tidlig nok. Mange tenker som så at de har det gøy nå og deretter skal de se om de kommer seg på A-laget. Dersom det skjer, skal de satse. Men det blir helt feil holdning. Du må satse lenge før det. Det handler om å være profesjonell lenge før du er det, sier Trettenes.

Det norske hockeylaget er ikke akkurat preget av ungdommelig talent. Her er det snakk om alder og erfaring. De som har stått frem på det norske laget til nå har vært ute en vinterdag før. Patrick Thoresen (31), Ole Kristian Tollefsen (31), Mathis Olimb (29), Anders Bastiansen (35), Morten Ask (35). De litt yngre spillerne har stått i skyggen av denne gjengen rundt 30.

Generasjonsskifte på gang

Altså helt til onsdag kveld. Da sto en 19-åring frem som tomålsscorer og dagens helt. Mattias Nørstebø er sammen med Trettenes og keeper Lars Volden (22) sjeldne unggutter i troppen til Roy Johansen. Nørstebø er klar over at det snart blir snakk om et generasjonsskifte i landslaget.

  • Selv om vi ikke er så mange unge spillere med her nå, så er det flere spillere på vei oppover. Jeg tror ikke dette generasjonsskiftet blir et problem, men det er klart at det er mange gode hockeyspillere som vil forsvinne fra laget de nærmeste årene, sier Nørstebø.

Han ser ikke bare negativt på at Norge begynner å få en lett aldrende spillerstall.

  • Denne spillergruppen har vært sammen i mange år og det har vært en styrke for Norge. Det trenger ikke å bli så mye bedre av å bytte ut spillere. Vi har kontinuitet i laget og det er skapt en lagfølelse. Det har også gitt resultater, sier Nørstebø.

Har det i blodet

Han er selv sønn av en hockeyspiller. Svein Enok Nørstebø spilte på landslaget på tidlig 90-tall og har vært en viktig inspirasjon for mannen som deler av Medie-Norge så gjerne ville snakke medtorsdag. Faren hadde vært i Ostrava og fikk kun se at sønnen tapte kamper. Han reiste hjem dagen før Mattias ble dagens helt.

  • Han har betydd alt for min del. Jeg så alltid opp til ham og det var derfor jeg begynte å spille ishockey. Han har hele tiden lagt til rette for meg, men har aldri sagt at jeg må gå på trening. Han er min rollemodell og forbilde, sier 19-åringen som er oppvokst i Trondheim.

Inn på laget

Trettenes satt på tribunen i de første to kampene, men til Finland-kampen fant Roy Johansen plass til rogalendingen i tredjerekka sammen med Oilers-lagkamerat Kristian Forsberg og superveteran Anders Bastiansen.

  • Det er en trygg og fin rekke å komme inn. Jeg håper og tror jeg får flere sjanser i den rekke i resten av mesterskapet, sier Trettenes.