Christer Paulsen er leder for privatmarkedet i Start.

Statistikksenter Eliteserien:

KRISTIANSAND: Haakon B. Schrøder er byråleder og PR-rådgiver i Playground.

Han mener leder av privatmarkedet i Start, Christer Paulsens Facebook-status hvor han kalte dommer Svein-Erik Edvartsen for en «tandoori-dommer» etter kampen mot Tromsø søndag, ikke har noe å si for Starts omdømme eller rykte.

— Jeg kan berolige alle på Sørlandet; Dette er ikke egnet til å frata Start omdømmet, hverken på kort eller lang sikt. Det mener jeg fordi han (Christer Paulsen) har formulert seg elegant, det var noe muntert over det; få krydderet ut av øynene - den er helt ny. Han var nok ganske provosert da han gjorde det, men i motsetning til Nils Arne Eggen og Anthony Annan og den saken gir det noe mer dybde når man formulerer seg elegant, enn å skrike over seg , sier Schrøder, som er ekspert på omdømme.

— Omdømmet til Start er mye større enn enkeltpersoner som uttaler seg. Start er en superattraktiv merkevare, sier han.

Vi følger Start:

(Artikkelen fortsetter)

Slik ser meldingen til Christer Paulsen ut. (Foto: Facebook)

Overfor VG Nett fordømte i går leder for Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli, utsagnet, og karakteriserte det som rasisme.

— Utsagnet er rasistisk. Paulsen kommenterer dommerens etnisitet på en nedsettende måte. En ansvarlig person bør holde seg for god til å komme med slike ytringer , sa hun.

Schrøder er ikke like skråsikker.

— Mitt inntrykk av dette er at det er å dra det for langt å kalle det rasisme. Han beveger seg hårfint på en knivsegge her, han er definitivt ikke innenfor grensen, heller noe på utsiden, og jeg kan se at det brukt fremmedfiendtlig elementer, men ikke rasisme, sier Schrøder.

Men han mener å gå ut med en beklagelse flere dager i etterkant har liten troverdighet.

— Han mente nok det han skrev, så å gå ut og forklare det sånn i etterkant har liten troverdighet. Sagt er sagt, gjort er gjort, det er bare å komme seg videre. Men han må gå kanossagangen som Eggen ikke gjorde. han burde skjønt at det ble styr ut av dette, i hvert fall med tanke på hans posisjon og fra en som jobber med markedsføring.

- Så det du sier er at dette er ingen big deal for Start som klubb og ryktet utad?

— Nei! Det som er en big deal er at Facebook ikek er et privat anliggende. Skriver du noe der så er det, som vi sier hos oss «ready to publish». Facebook er sterkt, og det går ikke an å forsvare seg med at det er personlig og privat. Det er ikke en del av den private sfæren.

Og Schrøder advarer både spillere og trenere mot å la frustrasjonen fare selv om det er i kampens hete:

— Spillere og ledere som kommer med ting i kampens hete, det kan få fatale følger. Samtidig mener jeg at det må være lov til å ta ut aggresjonen på dommerne også, en ser jo i hver eneste runde at det gjøres feil, og når en ser på hva konsekvensen av en dommerfeil kan bli, så er det ikke rart at det går varmt i enkelte hoder.

Tidligere i høst var Starts spiss Bernt Hulsker innblandet i en voldsepisode på Kick i Kristiansand. I påvirket tilstand slo han til en dørvakt og ble kastet på glattcelle. Schrøder mener at summen av disse to episodene ikke har noenting å si for Start.

— Hulsker rammet i størst grad seg selv. Starts merkevare er mye sterkere enn både Hulsker og han markedsmannen. Det skal mer til å ødelegge for Start, slår Schrøder fast.

Fotballpresident Yngve Hallén sier til Fædrelandsvennen at han ikke vil uttale seg om Start kan vente seg en straff i denne saken. Han sier han vil diskutere med den juridiske avdelingen i NFF før han kommenterer det.

- Vi har en nulltoleranse på rasisme, og dette ser vi alvorlig på. Samtidig er det viktig å ikke stemple alle selv om en tråkker skikkelig feil. Men dette er et grovt overtramp, og det er trist. Det overskygger alt det positive arbeidet vi gjør mot rasisme, og der har det vært jobbet godt i klubbene i Norge de siste årene , sier Hallén.

Og legger til:

— Jeg forventer at Start går gjennom episoden og ser på hva som er skjedd, og ser om de skal reagere som klubb på noen som helst slags måte, sier fotballpresidenten.