Idrettspresident, Tom Tvedt, er leder av både den olympiske og paralympiske komiteen i Norge. Etter at det ble kjent at ingen norske journalister utenfor NRK og TV 2 hadde akkreditert seg til Paralympics som arrangereres i Rio i etterkant av OL, viser han sin skuffelse.

Tom Tvedt er idrettspresident og leder av Norges paralympiske komite. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix

— Vi har en fullt integrert idrett i Norge. Vi har utøvere i verdensklasse. De trener like mye, de er like seriøse og de står for prestasjoner i verdensklasse. Og så er det ingen norske avisjournalister som skal fortelle deres historie. Det synes jeg er merkelig. Jeg vil ikke kalle det prioritering, men diskriminering, sier idrettspresident Tom Tvedt.

Mer enn idrett

Han er fortvilet over den manglende interessen for nettopp Paralympics i media. Det var i et debattinnlegg på NRK.no tidligere denne uken at Cato Zahl Pedersen og Birgit Skarstein var sterkt kritisk til norske medienes prioritering. Zahl Pedersen er tidligere deltager i Paralympics og leder av toppidrett funksjonshemmede i Norges Idrettsforbund. Birgit Skarstein er utøver og skal delta i Rio.

— Paralympics handler om mer enn idrett. Paralympics handler om å vise hva som er mulig å få til. Det handler om forbilder som på tross av sine fysiske utfordringer, klarer å nå den øverste toppen av verdenseliten i sin idrett. Det handler om å vise at det går an! skriver de to i sitt debattlinnlegg på NRK.

Norske avisredaksjoner sender rundt 40 journalister til OL i Rio.

Helt til i dag onsdag hadde ikke en eneste avisredaksjon akkreditert journalister til Paralympics som arrangeres i samme by i tiden 7. til 18. september. Heller ikke avisenes felles nyhetsbyrå NTB hadde funnet det riktig å sende noen til Brasil.

Dette ser Tom Tvedt som diskriminering av de funksjonshemmede utøverne.

Ombestemte seg

Nå er det i hvert fall en journalist som kommer til å reise. Sportssamarbeidet mellom Aftenposten, Adresseavisen, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Fædrelandsvennen, iTromsø og flere mindre aviser (100% sport) har nå bestemt seg for å sende en reporter til Rio under Paralympics i september.

— Det er ikke et argument at ingen vil lese om utøverne. Det er ingen som vil lese om paralympics, fordi det er ingen som skriver om det, sier Tom Tvedt.

Han er glad for at det i det minste blir en reporter som reiser til lekene.

Norske medier opplever tøffe økonomiske tider og han har forståelse for at det må gjøres tøffe prioriteringer. Men Tom Tvedt skjønner ikke at Paralympics er prioritert helt bort.

Han er også tillegg helt sikker på at det er mange gode historier å fortelle fra Rio også i september.

— Det de har å fortelle, vil gjøre noe med oss. Våre egne små problemer blir satt i perspektiv, sier han.

Mangler pengene og et spleiselag

I VG, Norges største sportsavis, begrunner sportsleder Øyvind Brenne fraværet slik:

— Vi har ikke hatt tradisjon for å reise på Paralympics, som for øvrig er et flott arrangement med imponerende utøvere i aksjon. I journalistikken er det mest relevante hvordan dekningen totalt ender, ikke bare hvor mange reportere som er til stede, og VG Sporten har som ambisjon å dekke sommerens mesterskap på en god måte. Men da budsjettet ble lagt fant vi ikke rom for å bruke ressurser på tilstedeværelse i Brasil i et ellers svært aktivt og dermed kostnadskrevende idrettsår.

Redaktøren i sportssamarbeidet (100% Sport) som nå har valgt å sende en journalist til Rio, Bertil Valderhaug, hadde heller ikke tenkt å sende noen. Hans «desverre vi sender ingen» fikk sterk kritikk i debattinnlegget til Zahl Pedersen og Skarstein.

— Vi hadde tenkt å dekke Paralympics hjemmefra, men har ombestemt oss. Det er ingen skam å snu, selv ikke på overtid. Vi i sportssamarbeidet gikk en ekstrarunde, får til et spleiselag og sender nå ned en reporter. Disse topputøverne fortjener å bli behandlet med like stor respekt og anerkjennelse som kollegene i OL, sier Valderhaug.

  • Her noen av de siste sakene fra sportens verden: