HASLUM: Haslumspiller Joakim Patriksson tok tatovering på armen da moren døde av kreft. Nå vil han hjelpe andre.

For bakspilleren er det godt å kunne bidra. Derfor bytter han, lagkamerat Sebastian Barthold og de andre spillerne på håndballaget fra Bærum med glede til nye drakter i seriekampen mot Kolstad søndag

De skal spille i rosa, for å støtte Kreftforeningens landsomfattende Rosa sløyfe-aksjon. Og de satser på at det kommer inn minst hundre tusen kroner til formålet.

Mødrene ble rammet

Begge spillerne har erfaring med kreft i nær familie. Også Bartholds mor fikk den sykdommen, men overlevde. Derfor føler han seg takknemlig.

Sebastian Barthold opplevde at moren fikk kreft. Foto: Mette Bugge

— Det var en ubehagelig periode. Jeg fikk kjent på neon følelser jeg ikke er vant til, sier 24-åringen med 17 seniorlandskamper.Etter det har han hatt et stort hjerte for kreftsaken, og gleder seg til å spille for å markere at hele laget bidrar.

Patriksson minnes den vonde tiden. Det gikk bare ett år fra en sprek, tennisspillende mamma fikk beskjeden om brystkreft, til hun var borte.

— Jeg tenkte ikke så mye på det i starten. Brystkreft har en god prognose. Jeg spilte håndball i Moss på den tiden, men så ble hun dårligere og dårligere. Hennes krefttype var aggressiv. Jeg er glad for at jeg fikk være hjemme i Lysekil og nær henne på slutten, sier 29-åringen.

Patriksson har bodd i Norge i syv år nå, og kom fra Follo til bærumsklubben for snart to år siden.

Den tøffe beskjeden

Da Haslums arrangementsansvarlige Petter Andersen opplevde at kona fikk kreft, tok han initiativ til å gjøre noe.

— Det var en tøff beskjed å få, og jeg fant ut at det var mye jeg ikke visste, men jeg hadde lyst til å bidra med noe positivt. Derfor spurte jeg spillerne om de ville støtte aksjonen og svaret var ja. I fjor samlet vi inn 80.000 kroner. I år skal vi slå den rekorden.

Kampen går i den flotte, nye Nadderud Arena, og foruten hjemmelagets drakter, som auksjoneres bort, har Andersen fått tak i draktene fra Haslums tidligere toppspillere Sander Sagosen i Danmark, Kent Robin Tønnesen og Erlend Mamelund i Tyskland.

Skadefri og opplagt

Svenske Patriksson har alltid sin mamma med seg, og noen ekstra tanker går til henne søndag. På tatoveringen står det mamma, hennes fødsels- og dødsdato. Hun døde for snart seks år siden.

Svensken oppfordrer både kvinner og menn til å sjekke seg for kreft.

— Menn kan jo også få brystkreft, sier han.

Den hardtskytende bakspilleren er tilbake for fullt etter skader i starten på sesongen. Først måtte han gjennom en operasjon i hånden, deretter hoppet et kravebein ut av ledd. Med rosa drakt skal han gi alt.

Det skal Kolstad få merke.