Fuerteventura (Aftenposten): Anders Bardal, kona Ingrid og barna Anna (5) og Thomas (2) ser ut som en helt vanlig familie på ferie.

Det syder av voksne og unger rundt bassenget på Playitas, der alle småbarnsforeldre følger sine små med årvåkent blikk.

Men Anders Bardal er ikke der for å ta pause fra livet som toppidrettsutøver. To ganger om dagen blir han borte flere timer om gangen, for å gjennomføre de daglige treningsøktene. Forskjellen er at han går tilbake til kone og unger, mens resten av elitegjengen og de to landslagstrenerne Alexander Stöckl og Magnus Brevik holder til på et hotell like i nærheten.

— Jeg er veldig glad for at jeg får et individuelt opplegg, det betyr så mye når man har holdt på noen år og etablert familie. Derfor fikk jeg stå over sommerens Grand Prix-renn, for å trene på hjemmebane. 1. september sluttet jeg meg til laget igjen, sier 32-åringen.

Yrke – nesten for livet

Som mange andre utøvere på høyt nivå ser Bardal at idretten er blitt et yrke man kan holde på med lenge. Da han debuterte i verdenscupen i 2001, ville han aldri ha trodd at han også skulle være i toppen også i 2015. Men nettopp fordi Olympiatoppen, trenere og støtteapparat tenker det hele mennesket, er det nå mulighet til å forlenge en karrière til langt opp i 40-årene.

Noen utfordringer er det uansett, ikke minst for dem som vanligvis holder fortet.

— Min utfordring er at jeg får litt dårlig samvittighet over å være mye borte i vinterhalvåret. Da blir det en tung bør på Ingrid. Utenom vintersesongen tar jeg meg av bringing og henting i barnehagen. Da føler jeg at Ingrid får litt mer fritid, sier ektemannen.

Ny base i Steinkjer

Familien flyttet for få uker siden fra Trondheim til begges fødeby Steinkjer. Kona, som er spesialpedagog, har fått jobb i kommunen. Bardal er sikret en bankjobb den dagen han sier nok er nok i hoppbakken.

— Dette er mer en livsstil enn en byrde. Vi er blitt så vant til å leve slik, sier Ingrid Opheim Bardal.

Hun fikser det meste. Problemer er at alt må organiseres og bookes hvis hun skal være med på noe, og ikke har mannen på hjemmebane som kan overta.

Men nå gleder paret seg over at de er i nærheten av besteforeldrene som bidrar.

Alexander Stöckl tror på Anders Bardal før sesongen. Se video over.

Teller dager til pappa kommer

Anna begynner å skjønne mer av at pappa er skihopper og må reise bort. Hun forteller selv hva hun pleier å si:

— Jeg vil ikke at du skal reise bort, pappa, sier femåringen.

— Hun liker det ikke og lager kalender og krysser av dager, for å telle ned til jeg kommer hjem igjen, kommenterer pappa.

Da familien bodde i Trondheim, fikk hun ha med de andre ungene i barnehagen til hoppbakkene i Granåsen. Det var stas.

Anders Bardal er blitt en tryggere utøver etter at han fikk familie.

— Det er andre ting å bry seg om i livet enn å hoppe på ski.

- Hva ville skjedd hvis landslagsledelsen ikke hadde gitt deg et spesialopplegg?

— Hvis jeg ikke hadde fått frie tøyler, hadde jeg ikke holdt på så lenge. Jeg er derfor veldig glad for de mulighetene.

Ingen spurte om plassering

Senere i måneden starter sesongen med verdenscuprenn i Klingenthal i Tyskland. Der håper veteranen å vise at han fortsatt er i verdenstoppen.

— Det har hendt at jeg har ringt hjem etter et hopprenn der det har gått veldig bra, og jeg ikke fått et eneste spørsmål om resultatet, ler Bardal.

Fruen nikker. Fra hjemmebanen ser ting annerledes ut.

— Jeg gleder meg selvsagt på hans vegne og håper han gjør det bra, men vi har beina godt plantet på jorden alle sammen. Vi tar ikke av, og vi lever et A4-liv. Jeg går ikke rundt og tenker på at jeg er gift med en verdensmester, kommenterer Ingrid Opheim Bardal.

— Ja, det er godt at det ikke er derfor vi er gift, kommer det fra solsengen ved siden av.

- Barn gir trygghet

— Toppidrettsutøvere som har barn får utfordringer, men også fordeler.

Anne Marte Pensgaard, fagansvarlig i idrettspsykologi på Olympiatoppen, forteller at det etter hvert er mange utøvere som fortsetter karrièren lenger etter at de får barn. Det kan gi positive utslag.

— Det er fint å ha familie, for da får utøverne litt andre ting å bry seg om. Mentalt kan det være friskt og godt å skifte fokus. I tillegg er det ingen som bryr seg om prestasjonene. Ungene er like glad i pappa eller mamma selv om de ikke lykkes.

- Kan det være en ulempe å ha barn når man er toppidrettsutøver?

— Det kan føre til at utøverne sliter med skyldfølelse, fordi de er mye borte. Derfor er det viktig å ha riktig kone og støtteapparat, som besteforeldre. De som er på hjemmebanen spiller en stor rolle for om en utøver skal prestere eller ikke.

Pensgaard forteller at stadig flere særforbund er opptatt av hvordan de kan legge til rette for at veteraner skal kunne kombinere toppidrett med familieliv. Ikke minst har Norges Håndballforbund kommet langt. Mange spørsmål må drøftes: Skal familien være med på samlinger og mesterskap? Hva sier andre landslagsutøvere til det?

— Jeg tror det er viktig å gå inn i det enkelte tilfelle, og være fleksibel. Hver enkelt trener og aktiv må finne en løsning som passer. Dessuten må man ha respekt for at ikke alle på et landslag synes det er like stas at en lagkamerat har med familien. De andre kan bli slitne av det. Men stort sett går slike ting seg til.