FUERTEVENTURA (Aftenposten): Skihopperen Tom Hilde forteller om en nedtur som førte til at han ble deprimert over lang tid, da han ble skjøvet vekk til fordel for unggutten Daniel André Tande.

Det skjedde under NM på Lillehammer kort før Sotsji-OL, der den siste plassen skulle avgjøres. Samtidig ble det et vendepunkt, en hendelse 27-åringen aldri ville vært foruten.

Askergutten er i ferd med å forberede hjemreisen til Norge etter en ukes barmarksamling på Playitas, på sørspissen av Fuerteventura. Nå må shortsen bort, og på med varmere tøy. Sesongen er like rundt hjørnet. En lettere brunfarge viser et friskt ansikt, selv om elitegjengen ikke akkurat har solt seg så mye, men først og fremst trent.

En korthåret Hilde har som vanlig gitt alt uansett, og fått tid til å tenke på hva som skjedde siste sesong.

Trodde på OL

Fallet i Tyskland, som endte med sykehusinnleggelse og noen brudd i ryggen dagen før nyttårsaften 2011, ristet han fort av seg.

— Det satte meg ikke tilbake, sier Hilde.

Han glemmer aldri OL-uttaket.

— Det sto mellom meg og Daniel André. Jeg hadde en god feeling på at jeg kom til å bli valgt. Der og da følte jeg at jeg hadde gjort en litt bedre jobb. Ting stemte bedre enn det hadde gjort tidligere på vinteren, og jeg viste også i rennet at det var det potensial, selv om det ikke var noe klassehopping. Det var noen ulidelige minutter før avgjørelsen falt.

Tom Hilde og resten av hopplandslaget varmer opp til den nye sesongen i varmere strøk. Foto: Mette Bugge

— Men så fikk jeg ikke være med til OL. Det er det desidert tøffeste jeg har vært med på, men også noe av det jeg i ettertid er mest glad for har skjedd, sier Hilde, og tar en titt på hotellgjestene som inntar kveldens middag. Han skal selv snart møte lagkameratene for felles måltid.- Jeg bestemte meg tidlig for at i en uttakssituasjon kan man ikke bli sur, alle gjør så godt de kan. Treneren tar ut dem han tror kommer til å hoppe lengst. Daniel hoppet som ei klokke, selv om jeg også gjorde mitt beste. Ansvaret er uansett mitt. Hadde jeg hoppet som Anders Bardal, hadde jeg kommet til OL.

- Men du ble forbannet?

— Jeg ble først ekstremt lei meg, så ekstremt forbannet. Det var tøft og jeg var nedfor lenge etter OL. Men allerede et par tre dager etter NM hadde jeg teknikkøkter med trener Jermund Lunder på Lillehammer, der vi virkelig fant ut av ting. Han er den som kjenner meg best, ved siden av meg selv.

Lover gode resultater

Tom Hilde smiler og sier han i ettertid er glad for det som skjedde. Askerbøringen måtte være ærlig mot seg selv og bestemte seg for å ta nye skritt.

— Jeg sitter med en veldig god følelse av at det kommer til å gå meget bra til vinteren. De hoppene jeg har gjort i sommer, og de svarene jeg har fått, tilsier gode resultater. Jeg ville aldri vært OL-episoden foruten. Den snudde hele greia, og jeg er sikker på at når vi snakker sammen i Planica på slutten av sesongen, vil sammenlagtlisten fra verdenscupen se helt annerledes ut enn den gjorde sist vinter. Da fikk jeg knapt poeng.

- Hva hvis du hadde kommet med til OL, og om Tande ikke fått hoppet i selve konkurransene?

— Hadde jeg vært med der, ville jeg ikke hatt den avstanden og fått klarhet i ting. Jeg fikk opp øynene.