Det er et vakkert fotballbilde. Far og sønn med armene om hverandre, gullskjerf rundt halsen og kongepokalen hevet. I 2012 ledet Branns nye trener, Lars Arne Nilsen, Hødd til et sensasjonelt cupgull med sønnen Sivert Heltne Nilsen på laget.

Heltne Nilsen var en av fire Hødd-spillere som scoret i straffekonkurransen som senket Tromsø.

— Vi var underdogs og hadde alt å vinne, forteller pappa Lars Arne Nilsen til BT to og et halvt år senere.

Torsdag kveld styrer han Brann i cupkamp for første gang. Klokken 19 er det avspark borte mot Bryne i 3. runde.

— Jeg har kikket på dem og pratet med litt folk. Robert Hauge og Kenneth Mikkelsen (assistenttrenere) har også et solid inntrykk av dem, i og med at det ikke er så lenge siden Brann møtte Bryne, sier Nilsen. Han brukte mye av onsdagskvelden til å se på Bryne-kamper fra den siste tiden og føler han har relativt god kontroll på motstanden som venter.

Men det følte nok også Tromsø, med Per-Mathias Høgmo som sjef, om Hødd den Ullevaal-dagen i 2012. Så bar det galt av sted for dem. Hødd tok ledelsen. De klarte å holde unna etter at Tromsø utliknet.

— Da vi tok ledelsen skjønte jeg at det i alle fall kunne gå mot straffer. Da straffekonkurransen begynte, trodde jeg på seier, sier Nilsen.

Rolig i straffekonken

Han har vektlagt det mentale i sin første uke som Brann-sjef. Det var viktig også i cupfinalen, mener han.

— På bildene fra straffekonkurransen kan du se at vi var en ganske rolig gjeng. Presset var på Tromsø, sier Nilsen.

I Brann er det sjelden slik at det andre laget har mest å tape. Det er en av nyetrenerens store utfordringer, og han er den meget bevisst.

— Dilemmaet i Brann har vært man har følt et veldig stort press, at man har hatt en følelse av å måtte prestere. Det kan være hovedårsaken til tilstanden vi er i nå, tror Nilsen.

Nå håper han cupkampen kan fungere som en ny kloss i Brann-byggverket han prøver å reise.

— Vi vil nå så langt som vi kan i cupen. Det er en fantastisk turnering i Norge. Så gir den oss en utfordring som er tøff, i og med at vi nå har tre kamper på seks dager. Da må vi tenke på belastningen hos spillerne. Noen av dem har vært lenge ute med skade. Jeg vil ikke gi ut noe lag, men det kommer til å bli endringer, sier Nilsen.

Bryne-sjefen tar grep etter Nilsen

Brann slo Bryne for ganske nøyaktig en måned siden. Deretter fulgte fem kamper uten seier, før Rikard Norling fikk sparken, Nilsen kom inn og Follo ble slått i hans første kamp. Sotrastrilen er likevel langt unna å friskmelde Brann. Han understreker som før at direkte opprykk til eliteserien ikke virker så realistisk for øyeblikket.

— Ser vi på det vi har gjort de fire-fem siste kampene, er vi ikke i nærheten av å kunne ta en direkte opprykksplass. Vi fikk tre poeng mot Follo og må se hvordan responsen blir på det. Den kampen viste at vi må kjempe med det vi har. Spillestilen tror jeg vi sakte, men sikkert skal få inn. Nøkkelen er å legge listen lavt og gi guttene noen gode opplevelser. Jeg så hvordan de løp lettere etter målene våre mot Follo, det var som om ryggsekkene slapp tak. Greier vi å holde det sånn i fortsettelsen, kan vi ta kvalikplass, analyserer Nilsen.

Bryne-trener Gaute Larsen er førstemann som skal forsøke å ødelegge for ham.

— Dette blir nok en morsom og spennende kamp. Siden forrige gang har Brann byttet trener og spiller en annen formasjon (til 4-3-3). Dette er selvfølgelig noe vi må ta hensyn til, men jeg tror spillerne mine er revansjesugne etter 0-1-tapet for dem tidligere i år. 2500 tilskuere på tribunen vil i tillegg gi et bra trykk og flott ramme rundt kampen, sier Larsen til Aftenbladet.

Brann har tatt seg til 2. runde i cupen med seirer over Os og Vard Haugesund. I sistnevnte kamp spilte Brann meget svakt, og trengte straffekonkurranse for å vinne. Som Lars Arne Nilsens Hødd i 2012.