• Se video øverst i artikkelen (med tillatelse fra Eurosport som viser US Open i Norge)

I New York i natt møter verdenstoer Roger Federer sin landsmann Stan Wawrinka i semifinalen av US Open.

Den sveitsiske tennisstjernen har vist gryende form i Grand Slam-turneringen og er naturlignok favoritt før møtet med Wawrinka, som for tiden er ranket som verdens femte beste spiller.

Men den aller største US Open-snakkisen før den sveitsiske superduellen er likevel Roger Federers nyutviklede knep. Det har allerede fått navnet «The sneak attack by Roger» – som igjen er blitt forkortet til SABR.

Roger Federer har kommet opp med et nytt knep som har fått kallenavnet ”The sneak attack by Roger” (SABR). Foto: Reuters

Slik fungerer SABRKnepet går ut på å angripe serven til motspilleren tidlig og ta den på halvvolley. Federer forlater grunnlinjen akkurat idet motspilleren kaster ballen opp i luften for å serve. På den måten klarer Federer å komme i angrepsposisjon også når motspilleren har serven.

Samtidig har det også overrasket mange og fremprovosert dårlig serving.

  • Du kan se tre eksempler på SABR i videoen øverst i artikkelen!

Ikke alle er like begeistret for Federers nye knep. Blant dem er Boris Becker, tysk tennislegende og nåværende trener for verdensener Novak Djokovic.

Til Sky Sports forteller Becker at han ville blitt provosert hvis Federer hadde gjort dette i en kamp mot ham.

Djokovic-treneren: — Ville ikke godtatt det

– Hadde han spilt mot John McEnroe, Jimmy Connors, Ivan Lendl eller meg, ville vi sagt til ham: ”Roger, helt ærlig, jeg liker deg godt, men gjør du det der én gang til, går jeg rett på deg. I min tid ville ikke spillerne godtatt det på samme måte som nå, sier Boris Becker til Sky.

REAGERER: Den tyske tennislegenden Boris Becker, som nå er trener for Novak Djokovic, er ingen tilhenger av Federers nye stil. Foto: Reuters

– Det er nesten respektløst overfor motstanderens serve. Alle snakker om at det er hans nye strategi, fortsetter Becker – før han påpeker:– Det er innenfor reglene, det er jo det.

Idrettssjef i Norges Tennisforbund (NTF), Øivind Sørvold, både forstår og forstår ikke Beckers utspill.

– Tennisen har hele tiden utviklet seg, og det er bra at nye ting som dette skjer. Spillet utvikles ved at spillerne kommer opp med mottrekk. Da Rafael Nadal spilte veldig mye top spin og virket uslåelig for noen år siden, var man ganske kritisk til det også. Men da fikk man en enda bedre defensiv spillestil, og spillerne kom opp med mottrekk. Det er sånn tennisen utvikles, sier Sørvold til Aftenposten.

Norsk tennistopp: – Tror Djokovic frykter SABR

Han tror Becker driver med et psykologisk spill.

– Man må spille litt annerledes hvis man møter spillere som rusher mot nettet, og det står jo veldig mye på spill. Trekket til Federer gir ham en ny dimensjon, og han spiller nå mer offensivt. Ikke bare på egen serve, men også når motspilleren server. Jeg tror Djokovic er litt redd for dette i en eventuell finale, sier den norske tennistoppen.

Federer benyttet seg av SABR ved flere anledninger da han slo Djokovic i finalen av ATP-turneringen i Cincinnati like før årets US Open. Slik forklarer Federer selv hvordan han kom på det nye knepet:

– Jeg ankom Cincinatti. Jeg hadde jet lag og treneren min hadde øreproblemer, så var slitne begge to. Likevel spilte vi litt, og jeg prøvde å angripe serven tidlig og ta den på halvvolley – og da slo jeg noen helt utrolige vinnere. Han lo og jeg lo. Jeg prøvde det igjen og igjen, og det funket veldig bra. Så treneren min sa til meg at jeg måtte det prøve det i kamp også, og han har rådet meg til å fortsette å gjøre det, sier Federer til Eurosport.

Mer tennis? Da anbefaler vi disse sakene: