Det var nok noe uvant for Therese Johaug å starte så langt bak som hun måtte på onsdagens fellesstart i Canada, men forhåndsfavoritten driver med en helt annen idrett enn konkurrentene, og knuste resten av feltet på sedvanlig vis.

— Dette rennet var veldig viktig for meg. Jeg var litt nervøs på grunn av startnummeret, men jeg prøvde å være rolig og ta plassering for plassering. Jeg er veldig fornøyd. Det var veldig vanskelige forhold, men jeg er fortsatt i god form, sier Therese Johaug i intervju med FIS etter rennet.

— Jeg hadde aldri i verden trodd jeg skulle gå så bra. Jeg skjønner det neste ikke helt selv. Det var helt kaos i starten, folk falt, men jeg måtte bare fokusere på teknikken, sier Johaug til NRK.

Feltet sprakk

Heidi Weng og Astrid Uhrenholdt Jacobsen fulgte nærmest Therese Johaug Foto: Rune Petter Ness

Etter sprinten i går var Maiken Caspersen Falla som ledet an, mens Johaug måtte bruke krefter på å komme seg opp i de trange løypene, fra startnummer 27.Det tok tre minutter før denne sesongens suverene ener på kvinnesiden var i tet, og satte fart i vinden i Montreal. Da ble det — som så mange ganger tidligere denne sesongen - sprekk i feltet.

Da var det flere som måtte slippe, blant andre Ingvild Flugstad Østberg.

— Virker ikke å være helt pigg slik vi har sett henne tidligere denne sesongen, sa NRK-ekspert Fredrik Aukland.

— Jeg har ikke helt det rå giret, men jeg blir ikke stiv heller. Jeg klarer ikke helt å sette ord på det, sier Flugstad Østberg selv.

Firedobbelt norsk

Fornøyd Therese Johaug etter maktdemonstrasjonen. Foto: NTB Scanpix

Astrid Uhrenholdt Jacobsen prøvde i det lengste å henge på Johaug, men det ble til slutt umulig å følge jenta fra Dalsbygda. Heller ikke Heidi Weng klarte å svare på Johaugs råkjør.Johaug lå over minuttet bak sprintvinner Maiken Caspersen Falla i sammendraget før etappen, men det ble tidlig klart at det var Johaug som kom til å ta over ledelsen.

Som vi har sett gjennom hele sesongen bare økt og økte ledelsen ned til Heidi Weng, som på ni kilometer hadde 13 sekunder ned til Astrid Uhrenholdt Jacobsen på tredje.

Sterk Kowalzcyk

I mål var de to cirka minuttet bak suverene Johaug. Therese Johaug leder nå sammendraget 28 sekunder foran Heidi Weng.

Gledelig var det at Justyna Kowalzcyk gikk sterkt, etter en sesongen preget av sykdom, skader og uhell. Hun tapte dog spurten mot Maiken Caspersen Falla om fjerdeplassen.

— Det ble veldig jobbing hele veien, og nå er jeg skikkelig sliten. Det blir godt med en hviledag i morgen. Men jeg er absolutt godt fornøyd med en fjerdeplass, sa Maiken Caspersen Falla til NRK.

Dermed ble det firedobbelt norsk, med Kowalzcyk som beste ikke-norske på femteplass.

For Charlotte Kalla endte det med nok et fall, et av mange denne sesongen.

— I går var det bare for det var så tett. I dag var det løst. I dag var ikke dagsformen på topp, sa Kalla.

Slik gikk det i Ski Tour Canada på åpningsdagen: