BEITOSTØLEN: Martin Johnsrud Sundby trosset en ribbeinskade og gikk inn med best tid under sesongåpningen på Beitostølen — 24,3 sekunder foran Sjur Røthe.

Etter rennet ble det imidlertid klart at Sundby ble disket. Dermed står Røthe igjen som vinneren av åpningsrennet. Martin Løwstrøm Nyenget ble flyttet opp til 2.-plass, mens Hans Christer Holund tok den siste pallplassen.

Sundby: — Ikke enig i avgjørelsen

Sundby var en av en rekke løpere som ble disket for å ta skøytetak under klassiskrennet.

— Jeg synes jeg forholdt meg til reglementet jeg har holdt stort sett hele mitt aktive skiliv i klasisk langrenn. Jeg sto jo i sporet. Vanligvis hopper vi ut av sporet, det gjorde vi ikke i dag. Jeg mente jeg forholdt meg til reglene vi mener er gjeldende, men så har juryen har funnet ut at det ikke stemte, sier Sundby etter rennet.

Martin Johnsrud Sundby ble disket for å ha tatt skøytetak under klassiskrennet på Beitostølen. Foto: RICHARD SAGEN

— Jeg prøver det jeg kan å forholde meg til det reglementet som er satt. De har jo funnet ut at de skal stå i veien for utviklingen i langrenn, og da må de håndheve det på et vis og statuere et eksempel. Jeg er ikke enig, men det var jeg ikke da Norge ikke fikk straffe i går heller, så det er sånn det er, fortsetter han.Før årets sesong har langrennstoppene bestemt at det skal slås hardere ned på skøytetak i klassisk langrenn.

— Hadde det vært et hvilket som helst annet skirenn hadde jeg hoppet ut av sporet halvparten av løypa. I dag står jeg i sporet hele veien. Dessverre gikk jeg sist av mange løpere. Da var det ikke spor igjen på sisterunden, og da måtte jeg ha et sted å stå og stake, sier Sundby.

Han håper at juryen i verdenscupen ikke vil være like strenge.

— Hadde dette vært verdenscup hadde jeg ikke orket å stå her og prate med dere, sier Sundby, som ikke har planer om å gjøre store endringer i klassiskteknikken etter fredagens disk.

— Langrenn har fungert sånn siden 30-tallet at i svinger bruker man svingteknikk. Jeg håper juryen i verdenscupen er såpass fornuftige at de ville sett at jeg holdt meg rimelig innenfor, fastslår Sundby.

Løfshus: - Må bremse utviklingen

Sundbys disk ga Røthe en pangstart på sesongen.

— Jeg hadde ikke trodd på forhånd at jeg skulle vinne her. Dette var svært overraskende, men det er flott å vinne skirenn, sier Røthe til NRK.

— Jeg har ingen kommentar til det, fordi jeg har ikke sett det selv. Men de har sikkert videobevis på det, for han var mye i ruta, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Adresseavisen.

Alle de største profilene valgte å gå på blanke ski.

- Blir det mer sånn fremover, med disk og advarsler?

— Jeg håper vi klarer å lage løyper som gjør at vi greier å bremse utviklingen. Da må vi utfordre terrenget og standarden på løypene, sier Løfshus.

Trosset skade

Sundby bestemte seg for å gå kun kort tid før start.

Den regjerende mesteren av den sammenlagte verdenscupen har kjent smerter i overkroppen i flere uker, og fikk denne uken påvist et tretthetsbrudd i ribbeinet.

– Hvis det blir vondt der ute, hopper jeg av. Men jeg har lyst på denne erfaringen og vil prøve det ut. Jeg har lyst til å stake litt og se hvordan kroppen svarer, sa Sundby til NRK minutter før han gikk ut i løypene.