INNSBRUCK (aftenposten.no): Nyttårshoppvinneren er blitt en føljetong. Avisene skriver av hverandre, uten at juksing er dokumentert. Først sveitsiske Blick, deretter tyske Bild, mener at det er borrelåser i hoppdressen som Jacobsen bruker.

Han skal dessuten ha et spesielt undertøy som fester seg til dressen. I luften slippes disse borrelåsene opp, og dermed skal det bli ekstra luftlommer. Når Jacobsen lander, mener kritikerne at han tar armene i været for at systemet ikke skal påvises. Da er luftlommene borte. Utstyrskontrollen vil ikke avdekke noe.

— Bare tull. Det er lettere å forholde seg til slike drøye påstander når det ikke stemmer. Jeg noterer at store internasjonale medier er opptatt av hoppsporten. Ingenting er bedre enn at man tror at Norge trikser, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

FØLG DAGENS RENN I HOPPUKA DIREKTE KL.14!

De norske trenerne er likevel opprørt over beskyldninger mot Jacobsen som ikke har hold i virkeligheten.

— Dette er nonsens, sier assistenttrener Magnus Brevig, som ikke tar slike påstander seriøst.

Han synes likevel det er forstemmende at det skal være mulig å komme med udokumenterte påstander på denne måten, slengt mot en av de beste hopperne i Hoppuka akkurat nå.

For lederne er påstandene fantasifulle.

Har tillit til kontrollen

— Det som går på at dressen er for stor, det måler jo Det internasjonale skiforbundet (FIS), sier Bråthen.

— Det er vanskelig å ta påstandene alvorlig. Sånne ting ville umiddelbart blitt merket, og sammenlignet med det med undertøyet som de påstår vi har, er ikke det riktig. Hopperne har ikke slikt undertøy, legger han til.

HOPPSJEF: Clas Brede Bråthen. Foto: NTB scanpix

Bråthen opplyser at de aktive må ta av seg hoppdressen når de skal kontrolleres av representanten for FIS. Og han har ikke disket noen norske hoppere i Hoppuka.

— Alt sjekkes. Noen ganger er utøverne blitt nødt til å ta av seg underbuksa også, og stå der i bare nettoen.

— Jeg opplever at kontrollene til FIS er ganske omfattende og det er veldig mange elementer som skal kontrolleres, sier hoppsjefen.

- Det har jo vært dressjuks opp gjennom årene, blant annet med zaggedresser som ga større bæreflate?

— Jeg vil ikke kalle det juks. Noen nasjoner er flinkere enn andre til å optimalisere utstyret og sørge for mest mulig konkurransedyktige forutsetninger. Vi er en idrett som er forskånet fra slike ting som doping fordi det ikke har effekt, men det er ingen tvil om at det i denne idretten er mye penger på spill. Derfor er det kanskje noen som er villig til å bruke ressurser på å optimalisere utstyret, som det sammen med teknikken er mulig å gjøre noe med, sier Bråthen, som snakker bare generelt.

- Snakker dere med den sveitsiske sportssjefen som startet med disse beskyldningene?

— Jeg leser det ikke som om han beskylder oss for noe, men at han snakker på generell basis, hva som er mulig å gjøre noe med. Vi er i en idrett med strengt regelverk, og derfor hender det at utøvere blir disket. Det kan som eksempel være hvis han veier 100 gram for lite, eller har fire millimeter for store sko. Det er et krevende regelverk, fordi menneskekroppen forandrer seg også. Derfor har vi ansatt en mann, Andreas Vilberg, som skal passe på at vi følger reglene og har gode dresser som er innenfor regelverket. Han syr om dresser i Hoppuka når det er nødvendig.