— Jeg kan faktisk ikke huske å ha sett noen bli utvist for filming i håndball, sier TV 2s ekspertkommentator Bent Svele. Han kommenterte kampen mellom Frankrike og Island (26-26) og syntes det var helt greit at dommerne sendte Karabatic av banen mot slutten av kampen. Han lot som om han fikk et slag i ansiktet og kastet seg teatralsk på gulvet. Dommerne ga ham to minutters utvisning, og ettersom «verdens beste» hadde to utvisninger fra før, ble han sendt i garderoben med rødt kort.

Du er litt kylling hvis du later som om du blir tatt, men det er ofte et dilemma for dommerne når spillerne kaster hodet bakover.

— Karabatic fikk tilsnakk i første omgang da han prøvde å fremprovosere en angrepsfeil. Det var vel derfor dommerne fulgte opp med å vise ham ut, og det syntes jeg var helt riktig, sier Svele, som kaller Karabatics opptreden for pinlig.

— Vi har heldigvis vært forskånet for filming i håndballen. Du er litt kylling hvis du later som om du blir tatt, men det er ofte et dilemma for dommerne når spillerne kaster hodet bakover. Noen ganger er det fordi det kommer en arm i ansiktet, men i dette tilfellet var det ikke det. Og det er synd for håndballen at det er den største stjernen som faiker, sier Svele, som antyder at Barcelona-stjernen kan ha hatt en lunsj med den stadig «døende» Neymar.

Har ikke utvist filmere

Guro Røen dømte EM for damer sammen med Kjersti Arntsen. Hun har aldri utvist noen for filming og kan heller ikke huske å ha sett andre dommere gjøre det.

— Jeg så ikke den aktuelle kampen, men det er fullt mulig å vise ut for filming. Slikt skal straffes progressivt, og på slutten av kampen gir man jo ikke gule kort, sier Røen, som henviser til regel åtte i håndballen om «unsportmanlike conduct». Det som handler om «misleed the referee». Man prøver altså å lure dommeren.

- Er filming et tiltagende problem i håndballen?

— Å prøve å fremprovosere angrepsfeil er det vi ser mest av, men det har ikke vært noe problem. Det har holdt med tilsnakk. Dette skjer mest internasjonalt. I Norge er ikke filming noe problem, sier Guro Røen.

Nordisk suksess

Etter tre kamper ser det ut som om alle de tre nordiske lagene skal gå videre for gruppespillet. Sverige er allerede klare etter tre seire på tre kamper. Danskene har spilt uavgjort både mot Argentina og Tyskland (30-30 i thriller tirsdag kveld) og er litt bekymret over at en annenplass i gruppen kan gi tøffere vei videre.

Puljen ledes av Tyskland, som egentlig ikke skulle ha vært med i VM. Tyskerne tapte i play off mot Polen, men IHF-president Hassan Moustafa ville gjerne ha med den økonomiske stormakten og kastet i stedet ut Australia!

Island skulle heller ikke ha vært med, men fikk sjansen da andre land trakk seg. Islendingene åpnet med 16-24 mot Sverige, men slo deretter Algerie uten problemer – og spilte altså uavgjort mot Frankrike tirsdag kveld. Island holder fjerdeplassen i gruppen, og fire lag går videre.

Nikola Karabatics videre filmkarriere er usikker.