Torsdag kastes håndball-VM i gang. Eller «Parodi-VM», som flere og flere kaller mesterskapet i Qatar.

  • Australia vraket fra VM i Qatar på oppsiktsvekkende vis.

  • Tyskland håndplukket som Australias erstatter på en måte de færreste ser rettferdigheten i.

  • Tilbud om gratis reise og losji for pressefolk som vil reise til Qatar-VM.

Reaksjonene rundt Det internasjonale håndballforbundets måte å treffe beslutninger på, og hva det ender opp med av vedtak, er nå blitt så mange og krasse at Norges Håndballforbunds president Karl-Arne Johannessen ikke lenger vil være passiv tilskuer til det som skjer. Derfor sendte NHF for halvannen måned siden et brev til mektige Hassan Moustafa for å få vite hvordan egypteren og hans nærmeste råd (The IHF Council) kommer til de konklusjoner de gjør – bestemmelser som får spesielt vestlige håndballnasjoner til å sperre opp øynene.

Kastet ut over natten

— Forutsigbarhet og åpenhet er grunnprinsipper innenfor idretten. I vårt brev til IHF ber vi derfor om svar på hvordan presidenten og hans råd treffer sine beslutninger. Er prosessene i tråd med, og har de respekt for, spillereglene IHF-kongressen selv har vedtatt? spør Johannessen. Før han poengterer:

— Uten forutsigbare betingelser får man «fra gang til gang»-vedtak som lett kan reise svært krevende spørsmål.

Den norske håndballpresidenten Karl-Arne Johannessen. Foto: NTB scanpix

Det internasjonale håndballforbundet, med president Moustafa som anfører, kastet sist sommer, som lyn fra klar himmel, Australia ut av Qatar-VM 2015. Først med begrunnelse om at Oseania ikke er anerkjent som kontinentalt forbund. Og det til tross for at Australia har deltatt i VM i en årrekke. Nasjonen hadde også kvalifisert seg sportslig til mesterskapet gjennom kvalikspill.— Det sies fra IHF at Australia ikke er fullverdig medlem. Vel, de har fulle rettigheter når de stemmer på IHF-kongressen, og har deltatt i VM tidligere. Og hvorfor spiller de kvalifisering for VM dersom de ikke er medlem? undres Norges håndballpresident.

Så ble et nytt budskap sendt ut fra president Moustafas kontor. Der het det at IHFs 18 mann store råd fra nå av forbeholder seg retten til å vrake enkeltnasjoner fra mesterskap, dersom rådet mener laget ikke holder høyt nok sportslig nivå. Det hjelper altså ikke å være kvalifisert gjennom dueller mot andre nasjoner. Du kan bli vraket likevel – etter IHFs forgodtbefinnende. Når som helst.

Island truet med rettssak

Om en slik ordning sier Karl-Arne Johannessen dette:

— Dersom det ikke er klare regler for hvordan lag skal kvalifiseres til VM, har vi i prinsippet heller ikke klare regler for hvordan OL-kvaliken skal avvikles. At IHFs Council skal operere med vurderinger om hvem som er gode nok, og hvem som ikke er det – etter at en konkurranse er ferdig - virker uforståelig. Hva er kriteriene for å komme frem til en slik beslutning? Dette har vi bedt om en klargjøring av.

BREVET: Norges håndballforbund sendte brev.

IHFs dumping av Australia førte giganten Tyskland inn i mesterskapet på den arabiske halvøy. Germanerne ble slått ut av Polen i VM-kvaliken, men Dr. Moustafa gikk kjapt ut etter den fadesen og understreket at Tyskland er en stormakt innenfor håndball – den viktigste enkeltnasjonen i IHF. Verdens største kommersielle marked for håndball skulle med til Qatar. En regelendring, vedtatt etter at alt kvalikspill var unnagjort, fikset derfor det. Ut med Australia, som hadde vunnet sin kvalik. Og inn med Tyskland, som hadde tapt sin kvalik.Det fikk Island til å rase. Øynasjonen nordvest i Atlanterhavet sto først på ventelisten over europeiske land – og truet med rettssak. Enden på visen er nå at både Island og Tyskland er inne. Det samme er Saudi-Arabia – som hadde tre andre asiatiske land foran seg på ventelisten. Blant dem Sør-Korea. Uten at det har betydd noe som helst for de mektige menn i IHFs Council.

— Er IHF en udemokratisk organisasjon, Karl-Arne Johannessen?

Skuffet over EHF-representantene

— Internasjonale forbund kan ikke være demokratiske slik vi er vant til å tenke demokrati fordi hvert land har hver sin stemme. Nepal med 100 spillere har samme stemmekraft som Tyskland som har en million spillere. Men da blir det ekstremt viktig at det er transparente forhold rundt ledelse og avgjørelser slik at det ikke kan stilles spørsmål ved om de ledende fora – styret og Council – følger det som kongressen har bestemt. Slik usikkerhet har oppstått flere ganger, og det skaper et svært uheldig bilde.

Om at IHF-president Moustafa oppfattes som en enehersker, med korrupsjonsmistanker hengende over seg i media med jevne mellomrom, svarer Norges Håndballpresident slik:

— På IHF-kongressen i 2011 forelå det forslag som skulle øke fullmaktene for IHF-presidenten på en måte som ville gjøre han nesten uavhengig av styret og Council. Der førte NHF an i å argumentere mot disse, sammen med Sveits og Belgia. Samtlige forslag falt. Men det var ikke mye engasjement fra øvrige deltakere på kongressen. Og selv i dag forundrer det meg at det kan sitte ni fra Europa i IHF Council og stemme i den retning de gjør. Hvorfor reagerer de ikke på mye av det som skjer? Her er det mye å ta fatt i.

Askøyværingen har selv prøvd å komme seg inn i IHFs styre.

— Det var åpenbart at ingen av oss som stilte til valg hadde en sjanse mot den kandidaten som IHF-presidenten hadde sett seg ut, sier Johannessen om den saken.

  • Bergens Tidende har hatt kontakt med IHFs hovedkontor i Sveits, på telefon og gjennom e-post. Men verken presseansvarlig eller stabsleder har valgt å gi respons på Karl-Arne Johannessens ytringer.

Rådsmedlem tar selvkritikk

— Allerede for tre år siden vedtok kongressen å gi IHFs Council mandatet til å foreta regelendringer. I så måte har dette vært en demokratisk prosess. Men vedtaket, som førte til at Australia måtte gi avkall på sin VM-plass, kom på feil tidspunkt. Det skulle kommet i desember for et år siden – og ikke i juli i fjor. Da var jo kvalikspillet allerede unnagjort, sier Elovsson til Bergens Tidende.

Svensken sitter i IHF Council, der mangt et omstridt vedtak er gjort. Men spørsmål fra den norske håndballpresidenten Karl-Arne Johannessen rundt manglende forutsigbarhet og åpenhet i IHF-systemet, det tar han med fatning.

— Dette får stå for Karl-Arnes egen regning. Vi deler syn på mange ting, men er også uenige i noen saker. Sånn er det bare.

- Det står å lese i papirer fra IHF at det også kan tas medie- og kommersielle hensyn når plassene til et VM skal deles ut?

— De punktene er nå fjernet. Kun sportslige kriterier skal gjelde.

Om all støyen som har oppstått i kjølvannet av IHFs utspill og vedtak det siste halve året, sier Elovsson dette:

— Har man et ansvar, får man stå for de beslutninger som tas. Alle vedtak er ikke like trivelige, jeg har også vært med på å fatte en del ubehagelige bestemmelser.

- Men gjennom demokratiske prosesser?

— Ja. Ut fra føringene som ligger der i dag, er de demokratiske.

IHF-president Hassan Moustafa er også leder av IHF Council. På spørsmål om Elovsson synes Moustafa har for mye makt, svarer han slik:

— Ja. Ut fra et europeisk perspektiv har han det. Men alle de andre kontinentene stemmer som Moustafa gjør. Ved enhver anledning. Og sikrer ham flertall.