Søndag vant Barcelona toppkampen mot Valencia, etter at Sergio Busquets scoret 1-0-målet på overtid. Det var Lionel Messis innlegg som skapte målet.

På tribunen satt den tidligere Manchester United-stjernen Paul Scholes. Han lot seg ikke imponere — hverken av Barcelona eller Messi.

Scholes senket selv Barcelona med et langskudd i Champions League-semifinalen i 2008. Det var et av Barcelonas siste store nederlag før den katalanske storklubben begynte en minneverdig storhetstid under Pep Guardiola.

Manchester United og Barcelona møttes i semifinalen av Champions League i 2008. Da nærmet Scholes' karriere seg slutten, mens vi ennå ikke hadde sett det aller beste fra Lionel Messi. Her fra det første oppgjøret i Barcelona i april, som endte 0-0. Foto: AP, Jon Super

På fire sesonger vant Barcelona tre ligagull, to cupgull, to klubb-VM og to Champions League — og de gjorde det med en ballsikkerhet og pressintensitet verden knapt hadde sett maken til. Det er denne Barcelona-utgaven Scholes sammenligner dagens utgave med, når han går kritisk til verks i sin spalte i den engelske avisen The Independent.- Jeg ser Barcelona så mye jeg kan på TV, og dette var kun et blindskudd av deres sesong så langt, men i store deler av kampen følte jeg at de var en skygge av det de en gang var. De sentrer fortsatt ballen nådeløst, men den gamle drivkraften og tempoet er ikke i nærheten av like påtrengende, skriver Scholes.

— Når jeg prøver å finne en måte å oppsummere lagets holdning, og noen av de som har spilt for dem lenge, fortsetter jeg å falle tilbake til at de kjeder seg, skriver Scholes, som mener Lionel Messi er kroneksempelet på trenden.

- Beveger seg minimalt

— Messis prestasjoner setter ham i en annen kategori enn vi andre som har spilt fotball. Likevel, merker jeg at ingen kjeder seg mer enn ham. Han har aldri vært en spiller som jager sidenbackene når laget hans mister ballen, men nå, mer enn aldri, beveger han seg minimalt, skriver Scholes.

Scholes er langt fra den første som kritiserer Lionel Messi og Barcelona de siste månedene. Forrige sesong endte nemlig troféløs for den katalanske storklubben. Messis lagkamerat i Barcelona og på det argentinske landslaget, Javier Mascherano, er blant dem som har tatt superstjernen i forsvar.

Javier Mascherano og Lionel Messi var to av lederskikkelsene på det argentinske landslaget som ble tapende finalist under fotball-VM i Brasil i sommer. Her fra kvartfinalen mot Belgia. Foto: AP, Victor Caivano

— Kritikken mot Messi, ved flere tilfeller, har vært for mye. Vi er vant til ting man ikke kan forestille seg, som bare han kan gjøre, og når han ikke scorer betyr det ikke at han ikke er god. Det er praktisk talt umulig å se ham spille dårlig, sa Mascherano til den katalanske avisen Tot Sant Cugat i oktober, ifølge goal.com.Til tross for kritikken, fortsetter Lionel Messi sin rekordtokt.

22. november ble han tidenes mestscorende i La Liga, i løpet av Barcelonas 5-1-seier over Sevilla. Først tangerte Messi Athletic Bilbao-legenden Telmo Zarras rekord på 251 mål med et frispark. Så fylte han på med ytterligere to mål senere i kampen.

25. november ble han tidenes mestscorende i Champions League etter tre mål mot APOEL fra Kypros. Det var Messis 72., 73. og 74. Champions League-mål. Real Madrid-legenden Raúl Gonzalez hadde rekorden tidligere med 71 mål.

Denne helgen er det byderbyet mot Espanyol som venter for Messi og Barcelona. Den kampen spilles søndag klokken 17, på Camp Nou.

Barcelona er nummer to i La Liga, to poeng bak erkerival Real Madrid, før den 14. serierunden.