Viking — Tromsø 3-1

Stavanger (Aftenbladet): - Etter to år med nedturer var dette noe karrieren min virkelig trengte. En skikkelig opptur. Dette var skikkelig gøy. Den deiligste dagen i livet mitt, forklarer Zymer Bytyqi overfor Aftenbladet.

OPPTUR: Zymer Bytyqi storspilte og fikk trampeklapp av et stående hjemmepublikum etter debuten sin fra start. Viking slo Tromsø 3-1. Foto: Pål Christensen

Mye har blitt sagt om 18-åringen fra Lura de siste årene. Enda mer har blitt skrevet om talentet. Det har ikke vært måte på hvor stor karrieren til den offensive spilleren skulle bli.Talentet var så åpenbart at Red Bull Salzburg spontant bladde opp rundt fire millioner kroner etter å ha sett ham noen minutter på banen for Sandnes Ulf mot Viking sommeren 2012. Selv om den østerrikske storklubben la alt til rette for at hele familien Bytyqi skulle trives, fant ikke da 15 år gamle Bytyqi seg til rette i Salzburg.

Siste beskjed fra Jonevret

Det endte med at han ble lånt tilbake til Sandnes Ulf et halvt år etterpå. Men heller ikke der fikk Bytyqi sving på karrieren. Til slutt havnet han på kant med trener Asle Andersen etter at de verbale utbruddene kom tettere enn de gode kampene. Kort fortalt mente Bytyqi at han fortjente flere sjanser enn det treneren ga ham.

I januar i år ble Viking og Salzburg enige om en overgang for Bytyqi. Viking betalte et lavt beløp direkte, men må også betale når Bytyqi passerer et visst antall kamper for klubben.

— Jeg kunne helt sikkert forholdt meg litt roligere og vært mer tålmodig, men husk at jeg har blitt fortalt hvor god jeg er helt siden jeg var 13 år. Jeg har lært veldig mye de siste årene, sier Bytyqi.

Med skaden til Samuel Adegbenro åpnet det seg en mulighet for talentet mot Tromsø søndag kveld. Trener Kjell Jonevret var aldri i tvil om å slippe ham til.

— Du må gjerne mislykkes de ti første gangene. Det blåser jeg i, men jeg forventer at du går ut på banen og forsøker deg på det du er god til!

Bytyqis helaften

Det var det siste Jonevret sa til Bytyqi før han entret Viking stadion til sin seriedebut fra start. Bytyqi hadde tydelig forstått budskapet. Allerede fra første spark på ballen viste Lura-gutten at han var påskrudd og uredd.

I forkant av Vikings ledermål kjørte han fullstendig karusell med Tromsø-backen Kent-Are Antonsen. Det harde og presise innlegget beinet TIL-stopper Magnar Ødegaard i eget mål.

Zymer Bytyqis helaften hadde knapt begynt. Tromsø utliknet til 1-1 tidlig i 2. omgang, men Veton Berisha sørget for ny ledelse til Viking da han utnyttet en keepertabbe hos Tromsøs Benny Lekström.

Kvarteret før slutt ble Bytyqis kveld fullkommen. En corner ble klarert ut av Tromsøs 16-meter. Der sto Bytyqi klar med høyrefoten - og banket ballen i mål uten å nøle.

— Jeg husker ingenting av målet. Heller ikke hva jeg tenkte eller gjorde etterpå. Følelsen var så syk at den ikke kan forklares, sier Bytyqi.

Endelig for Berisha

Han er ikke i tvil om at han nå har kommet til rett klubb. Ikke bare fordi Viking har vært drømmen hele livet, men også fordi han nå føler en ro og glede han har savnet tidligere.

18-åringen, som er veldig god kompis med Veton Berisha, sier rett ut at han føler seg hjemme og at han gleder seg til treningene hver eneste dag.

— Bytyqi er et kupp for Viking. Han er bare 18 år og har mange år foran seg til å utvikle seg mer. Da Viking spurte meg om ham i vinter, hadde jeg bare gode ord å fortelle dem, sier Veton Berisha.

Også han var lettet etter seieren over Tromsø. Han scoret sitt første mål på hjemmebane i serien på nøyaktig to år.