VIKING – TROMSØ 3-1 (1-0)

Viking vant over Tromsø på hjemmebane. Foto: Pål Christensen

— Etter hva som skjedde i Mjøndalen forrige helg, var det veldig mye å vinne her i dag. Hadde vi tapt igjen ville humøret på folk rundt om sunket så utrolig mye. Det var mye å vinne i dag. Vi kjente at hvis vi vant denne her, så er vi med. Da blir folk litt glade igjen, også kan vi legge det som har vært bak oss, sier Viking-trener Kjell Jonevret.Fire av 15 hjemmeseiere i fjor. Tap for Mjøndalen i serieåpningen. I kveld var første mulighet for Viking til å blidgjøre sitt eget hjemmepublikum. Og det gjorde de til gangs.

• Veton Berisha scoret – endelig.

• Zymer Bytyqi herjet på høyrekanten. Han sto bak 1-0 og scoret selv 3-1. Selv om Viking spilte både godt og mindre godt i perioder, avsluttet de sterkt. Tromsø satt fortjent inn reduseringen 40 sekunder ut i andre omgang. Så tabbet Benny Lektström seg ut etter 60 minutter. Berisha scoret, og derfra og ut var Viking klart best. Med unntak av et desperat Tromsø-press på slutten.

— Vi gjør ikke en av våre bedre kamper totalt sett, men det var mye innsats i dag og det var tre utrolig deilige poeng. Vi er utrolig glade og lettet nå. Det er litt spesielt å få den første seieren. Det er viktig å komme godt i gang, så vi slipper dette negativet maset. Nå er vi i gang, vi har vunnet vår første kamp og kan bare kjøre på, sier Jonevret.

Høyt press

Viking gikk ut med svært høyt press de første minuttene, men fikk ikke betalt for sin offensive start. Tromsø var farlige på kontringer – og slik kom også kampens første sjanse. Remi Johansen så at Iven Austbø sto langt ute, og skjøt overraskende tidlig for Vikings sisteskanse. Skuddet klarte han akkurat å vippe over.

Skuddet endret litt av rytmen og kampbildet. Tromsø yppet seg de neste minuttene. Men med overtak i ballinnehavet klarte ikke «gutan» å skape noe.

Zymer Bytyqi fikk debuten fra start. Foto: Pål Christensen

Kampbildet snudde raskt igjen. Etter 15 minutter kontret Viking. Bödvarsson spilte gjennom Bytyqi på høyre. Unggutten som debuterte fra start for Viking, slo inn mot islendingen. Han gir alt han kan i duellen, men TIL-forsvaret rensket unna.Nå var Viking igjen det førende laget.

Etter 20 minutter satt Bödvarsson-Bytyqi-kombinasjonen igjen. Bytyqi utfordret Kent-Are Antonsen på høyrekanten, kom seg ned til dødlinja og slo inn. Foran mål skled Magnar Ødegaard ballen inn i eget mål og dermed 1-0 til Viking. Bytyqi var involvert på direkten i sin Viking-debut på Viking stadion.

Fem minutter senere var Tromsø nær utligning. Midt på Vikings banehalvdel fikk Tromsø frispark. Ballen endte etter hvert hos Ondrasek ute til venstre i feltet. Han tok ned ballen og skjøt gjennom hele feltet, og like utenfor stolpen til Austbø.

Ti minutter før pause var Vidar Nisja svært nære ved å score – to ganger på to cornere. På den første datt ballen etter hvert ned hos Vidar Nisja. Han fikk ikke noe skikkelig klem på skuddet på halvvolley, og Lekström slo til nok en corner. Denne gang plantet Danielsen corneren rett på hodet til Vikings nummer åtte, som headet i stolpen.

Etter dobbeltsjansen til Viking hevet Tromsø seg. Viking ble spilt lave, og det lå et mål i lufta, men bortelaget klarte ikke å score før hvilen.

40 sekunder etter pause derimot. Da satt scoringen for Tromsø. Og hvilken scoring det var! Gjermund Åsen fikk ballen fra Magnus Andersen på 18-20 meter. Ingen Viking— 20 meter før han hamret ballen i krysset like utenfor 16-meteren.

Tromsø fortsatte å presse

Publikummet på Viking stadion var frustrert over det de så av egne gutter.

Så, midt i en periode med Tromsø-press, dummet Benny Lekström seg voldsomt ut. Han fikk et tilbakespill fra Simen Wangberg. Istedenfor å måke ballen ut, valgte han å spille ballen tilbake til Wangberg. Et elendig valg. Pasningen gikk rett i beina til Veton Berisha, som takket og bukket og satte ballen kontrollert i mål.

Og nå våknet endelig Viking igjen. De tok igjen over initiativet og satte i gang flere angrep. Spesielt Zymer Bytyqi, Veton Berisha og Jon Dadi Bödvarsson var gode offensivt.

Etter 72 minutter var Berisha nære sitt andre. Kristoffer Haugen var med opp på Tromsøs banehalvdel, og etter spillvending slo han Berisha gjennom. Berisha fikk ballen langt foran seg, og måtte kaste seg ned for å avslutte. Lekström fikk avverget til corner.

Minutter etterpå skjøt Vidar Nisja fra 18 meter med venstrefoten. Lekström måtte gi til nok en corner.

Seieren aldri truet

Danielsen svingte inn fra venstre. Corneren ble headet ut i returrommet. Der kom Zymer Bytyqi. Han hamret til og sendte Viking opp i 3-1-ledelse med sitt første Viking-mål!

Og nå ble det stemning på stadion!

Etter 77 minutter var Nisja nær scoring igjen. Et innlegg fra Danielsen headet han rett på Lekström.

Etter 86 minutter ble han byttet ut, banens beste, Zymer Bytyqi – til stående applaus på Viking stadion.

Tromsø skapte noen sjanser på slutten av kampen, men seieren var aldri skikkelig truet. Viking reiste seg etter det svake tapet mot Mjøndalen forrige helg – og publikum kunne gå hjem med et smil om munnen. En nydelig åpning på årets hjemmesesong for Viking.

— Vi får jo to litt billige mål, men jeg syns ikke resultatet er ufortjent. Første 30 minuttene er vi veldig gode. Det samme med de siste 30 minuttene, sier Jonevret.