Natt til mandag vant USA VM-finalen med 5-2 over Japan. Det kan fort ha vært landslagslegenden Abby Wambachs (35) siste kamp.

Abby Wambachs gest oppfattes som symbolsk i amerikanske medier. Foto: REUTERS

Wambach fikk bare spille de siste 11 minuttene, og nå tyder mye på at hun stopper på 184 landslagsmål. Det målantallet er forøvrig verdensrekord uansett kjønn.Rett etter fløytesignalet sto Wambach for et øyeblikk som nok rørte mange amerikanere. Hun løp nemlig rett bort til sin kone Sarah Huffman, og strakte seg mot tribunen for å kysse henne.

Dermed fikk noen fantastiske dager for Wambach et verdig og passende punktum.

26. juni fikk hun nemllig en strålende nyhet. Da legaliserte nemlig amerikansk høyesterett ekteskap mellom personer av samme kjønn. Wambach giftet seg med Huffman i 2013, men inntil lovendringen var ikke ekteskapet anerkjent i alle 50 stater.

«Awwwwwwww»

De fleste av de store mediene i USA har skrevet om kysset.

Nettstedet til Time Magazine skrev at øyeblikket vil «varme hjertet ditt». SB Nation uttrykte sin beundring over øyeblikket ved å bare skrive «awwwwwwww», før nettstedet senere la til «jeg gråter ikke, du gråter».

CNN skriver at Wambach valgte en «uforglemmelig» måte å feire gullet på.

Business Insider hevder øyeblikket fikk folk til å «freake ut av glede og lykke».

Hun hadde ventet lenge, men natt til mandag kunne Abby Wambach endelig løfte VM-trofeet. Foto: AP

Reaksjonene i sosiale medier lot heller ikke vente på seg.— Abby Wambach kysset sin kone, en pakt som nå har blitt anerkjent i hele USA. Det var en veldig fin avslutning på VM, skriver Buzzfeed-reporter Ellie Hall på sin Twitter-konto.

— Jeg håper unge folk skjønner hvor enormt det er at Abby Wambach kan kysse sin kone på tribunen på Fox TV, uten at det er noe stort problem #fremgang, skrev skribenten Carolyn Hansey på Twitter.

— Et kyss og en pakt anerkjent i alle statene de nettopp vant det verdensmesterskapet for! skrev aktivisten Cole Ledford på sin Twitter-konto, før han la til hashtagene #LoveWins, #USA og #Pride.

— Alle var superglade

Wambach uttrykte sin glede da lovendringen gikk gjennom.

— Glede er ikke engang i nærheten av hvordan jeg føler meg! Jeg er stolt over landet mitt i dag, og jeg vil prøve å gjøre dere alle stolte av oss (laget, journ. anm.), skrev Wambach på sin Twitter-konto da nyheten brøt ut.

Meldingen har blitt retweetet (delt) over 1.000 ganger. Og Wambach og det amerikanske laget har lyktes med å gjøre landet stolte, først ved kvartfinaleseieren over Kina samme dag som lovendringen, så i semifinaleseieren over Tyskland, og deretter i finalen mot Japan.

Wambach kommenterte lovendringen ytterligere etter kvartfinalen.

— Selvfølgelig påvirker det mitt privatliv, men alle på laget var superglade og opprømt over det. Og så topper vi det med en seier, som tar oss til VM-semifinalen. Det kan ikke bli bedre for meg, sa Wambach til ABC.

— Ekteskapet forandret meg

I et intervju med New York Times i 2013, snakket Wambach om hvordan ekteskapet har påvirket karrièren hennes.

Abby Wambach og Sarah Huffman giftet seg i 2013. Her ankommer de gullballutdelingen i januar 2015. Wambach ble kåret til verdens tredje beste spiller i 2014. Tyske Nadine Kessler vant. Foto: REUTERS

— Når du blir eldre, vil jeg ikke si at lidenskapen forlater deg, men den forandrer seg. Jeg skal være ærlig, etter at jeg giftet meg, merket jeg definitivt en endring i min emosjonelle hengivenhet, sa Wambach.- Da jeg ble gift, måtte jeg overføre noe av energien min. Jeg vil være på mitt beste for landet mitt, men jeg har også gitt et skikkelig stort løfte om å være den beste i ekteskapet mitt. Det har ikke alltid vært så lett å håndtere.

Wambach tok forøvrig sitt første VM-gull med seieren over Japan.

USA, kjent som en stormakt innen kvinnefotballen, hadde ikke vunnet VM siden 1999.