En reklame går for tiden om igjen og om igjen på amerikanske tv-skjermer.

En fokusert Alex Morgan (26) tar på seg sitt karakteristiske, rosa hårbånd i garderoben. Så kommer det klipp av amerikanere over hele landet som gjør det samme. Bønder, bygningsarbeidere og taxisjåfører, barn, ungdom og eldre.

Hele nasjonen står bak fotballaget før VM-finalen mot Japan.

Hele nasjonen står bak Alex Morgan.

Store sponsoravtaler

Noen dager etter 20-årsdagen satt Portland-angriperen sammen med 80 000 andre på Santiago Bernabéu og så Cristiano Ronaldo bli presentert som Real Madrids nye "galactico". En oppvisning i fotballens kommersielle krefter.

Om enn i en helt annen målestokk, fem år senere er det hun som er superstjernen innen kvinnefotballen. Tittelen på forsiden av Sports Illustrated før VM var "Alex-faktoren".

Ifølge amerikanske medier er hun med fjorårsinntekten på tre millioner dollar (24 millioner kroner) den kvinnelige fotballspilleren i verden som tjener best.

BRØLET: Her jubler Alex Morgan over sin scoring i VM-finalen mot Japan i 2011. Til slutt stakk Japan av med gullet. Natt til mandag kan USA få revansjen. Foto: REUTERS

Mesteparten av pengene kommer fra sponsoravtalene hun har med store firmaer som Nike, Panasonic, Coca-Cola, Nationwide og Tampax.Om USA sikrer sitt tredje VM-gull mot Japan natt til mandag vil markedsverdien stige ytterligere.

«I tillegg til målene og ferdighetene har hun et TV-vennlig ansikt, en vibrerende personlighet og et snev av genialitet», beskrev New York Times i forkant av 2012-OL.

— Jeg vil ikke la det ta overhånd eller dvele for mye ved det som skjer utenfor banen. Jeg kan ikke tenke "Wow, dette er virkelig kult, dette er meg". Med en gang jeg begynner å tenke sånn har jeg endret fokus til det som skjer utenfor banen, og ikke på den, sier 25-åringen.

Ukjent for FIFA-toppene

I VM for fire år siden var hun den yngste i den amerikanske troppen.

Trener Pia Sundhage brukte henne som innbytter, men Morgan ble likevel raskt en yndling hos amerikanerne. I finalen mot Japan hadde hun både scoring og målgivende, uten at det var nok til å sikre gullet.

— Etter VM var det som en hvirvelvind, sier hun om all oppmerksomheten som kom etter mesterskapet.

Alex Morgan (til venstre) var nominert til gullballen i 2013. Her er hun sammen med Abby Wambach ( til høyre) på en pressekonferanse i forkant av utdelingen. Nadine Angerer vant kåringen. Foto: AP

Gull ble det i London-OL året etter. Stjernestatusen ble ikke akkurat noe mindre av at det var hun som i semifinalen mot nabo Canada scoret det avgjørende 4-3-målet to minutter på overtid i ekstraomgangene.Så god var Morgan at det ble tredjeplass i FIFA-kåringen av verdens beste spillere. På den store gallaen hvor prisen skulle deles ut ble hun imidlertid overrasket.

— Jeg har opplevd sexisme innen fotballen mange ganger, og jeg er sikker på at det skjer igjen. Flere FIFA-topper og Sepp Blatter visste ikke hvem jeg var, selv om jeg ble hedret som en av verdens tre beste. Det var ganske sjokkerende, sier hun om opplevelsen.

Forfattersuksess

Morgan følges nå av nesten to millioner fans både på Twitter og Facebook, og ser ut til å lykkes på de fleste arenaer. Graden i politisk økonomi fra Berkley-universitetet fullførte hun ett semester før normert tid.

Hun har vært på New York Times'bestselgerliste for barnebøker og publiserte nylig Hat Trick, den fjerde boken i fotballserien The Kicks.

— Jeg er veldig glad for at den er blitt så populær blant unge jenter, sier hun om serien som nå også blir en tegneserie på amerikansk TV.

Hun dukket nylig opp i en episode av The Simpsons og brukes som modell i magasiner og på catwalken.

— Hun er en av de største profilene. Med det kommer ansvar i mediene, på og utenfor banen. Hun har mange forespørsler, men jeg tror hun nå har funnet en fin balanse. Jeg setter pris på at fotballen fortsatt er det viktigste, sier landslagstrener Jill Ellis.

Elsker presset

VM-oppkjøringen ble preget av en kneskade som har plaget henne siden april.

I åttedelsfinalen mot Colombia viste hun at formen endelig er på plass. Først skaffet hun straffe og rødt kort på keeper, så scoret hun sitt 52. mål på 87 landskamper.

I 2-0-seieren mot Tyskland i semifinalen skaffet hun nok en straffe, og var en av banens beste spillere. Morgan er virkelig en spiller for de store anledningene.

BC Place Stadium i Vancouver kommer til å være full av amerikanere som har tatt turen over grensen for å se sine helter.

— Jeg ble født inn i denne kulturen som bestreber dette presset. Vi har mestret det bra, sier Morgan om forventningene.

USAs største stjerne er klar for å skinne enda sterkere.