Bjørn Tore Nilsen, Sandefjord-supporter

Under og etter søndagens viktige kamp på Alfheim gikk jeg i den fellen jeg har advart andre mot. Kraftige reaksjoner i form av forskjellige innlegg og kommentarer på sosiale medier som var basert på informasjon som stort sett kom fra SF, altså kun fra den ene siden av saken. Og alt de som satt på andre siden av saken hadde å si betydde ingenting for meg, for jeg hadde rett og de tok feil.

Fakta er at SF scorte ett mål på Alfheim som skulle vært godkjent, det er en vanskelig situasjon, men det skulle vært godkjent. Og vi trodde det ble godkjent da linjemannen ikke hevet flagget og dommeren pekte mot midtstreken.

Begge var usikre

Men både dommeren og linjemannen følte seg usikre på den avgjørelsen. Etter at de hadde snakket sammen ble målet feilaktig annullert for offside.

SF valgte å forsvaret det ene målet vi hadde og da vi ikke klarte det og Tromsø utlignet, da gikk rullegardina nedfor alvor.

Det neste vi hører og leser er at Bohinen har blitt forklart i dommergarderoben at de fikk en dårlig magefølelse da de godkjente målet og at de deretter valgte å annullere scoringen. Da kokte det godt på sosiale medier resten av kvelden. Noe det skal gjøre etter slikt drama.

Jeg har selv hudflettet dommerne for måten vi opplever at annulleringen ble gjort på, det hjalp heller ikke at man hørte at situasjonen ble vist om og om igjen på storskjermen. Om dette er Bohinens egne ord, eller om det faktisk er det dommeren sa er ikke godt å si.

Magefølelsen

Om det faktisk er den forklaringen Bohinen fikk er det veldig uheldig. Og det forandrer ikke det faktum at scoringen skulle vært godkjent.

Her er uttalelsen til Bohinen etter kampen:

— Dommeren snakker med linjemannen, men får ikke klart svar. Så viser man målet på storskjerm og publikum reagerer. Så snakker han igjen med linjedommeren og bestemmer seg for å annullere målet. Til meg sier dommeren at han annullerer målet på magefølelsen. Han tar fra oss et mål på magefølelsen! Jeg synes dette er blytungt, sa Lars Bohinen til C More etter kampen. (fra tv2.no)

Hva sa dommerne til hverandre?

Det er ikke rart at vi reagerer sterkt etter å ha hørt dette. Etter en slik kamp og en slik avgjørelse skal vi reagere! Vi skal fortelle alle hvor urettferdig det er! Jeg kjenner Lars som en saklig fyr, og det virker rart at han skal ta noe helt ut av sammenheng. Men når det koker kan mye skje så klart.

Ett annet fakta er at tapet av disse to poengene kan være det som sender SF ut av kampen om kvalik, eller sikker plass, for godt. Det er en annen grunn til at det var vanskelig å forholde seg rolig og saklig da man skulle kommentere og snakke om dette senere på kvelden.

Hva som hadde skjedd om målet hadde blitt godkjent blir bare spekulasjoner. Det kan godt hende vi hadde rotet det til uansett. Men det er det ingen som vet. Og jeg lurer veldig på hva dommerne sa til hverandre og hvordan de kom frem til at det var offside, da det tydelig ligger en TIL-spiller nede i nærheten av dødlinja og dermed opphever offsiden.

Ikke nødvendigvis feil å se på storskjermen

Jeg tenkte og sa at dommerne alltid beskytter seg selv(noe jeg står for) og at de aldri vil innrømme om storskjermen ble benyttet i denne situasjonen. Det skal jeg ikke spekulere videre i her.

Det jeg derimot synes er merkelig er at tidligere dommersjef og en tidligere toppdommer, som ble spurt om denne situasjonen i etterkant, går langt i å si at det ikke hadde blitt problematisk om dommerne hadde annullert scoringen basert på det de evt hadde sett på skjermen. Tidligere dommersjef Rune Pedersen sa følgende til VG:

-Å bruke storskjerm er noe man normalt ikke gjør, men det er ikke noe vi har nedfelt i reglementet.

Betyr dette at dommerne kan benytte seg av storskjermen når de vil? Så lenge det ikke står skrevet i reglene at videodømming er lov skal vel ikke dommerne benytte seg av video? Jeg vet at dette er noe en tidligere dommersjef har sagt, og at man kanskje derfor burde ta det med en klype salt. Men samtidig synes jeg det er en merkelig uttalelse å komme med.

Ble defensive

Ett annet fakta fra kampen er at Lars valgte å gjøre ett par bytter og SF la seg i en defensiv formasjon for å trygge inn de 3 poengene. Det er noe jeg er helt uenig i at var det rette å gjøre. Jeg synes vi burde gått all-inn og gått for flere mål. Men jeg satt ikke på benken og kjenner ikke til hverken Lars sine tanker eller lagets form osv.

Etter cup-kampen mot Stabæk visste vi at SF kan forsvare seg godt, men hverken i den kampen eller i kampen mot Tromsø var det godt nok. Og det var en SF-spiller som ikke gjorde jobben sin da Tromsø utlignet. Så der kan vi ikke skylde på noen andre enn oss selv.

Det er bra at dommerne ønsker å være 100% sikker på sine avgjørelser, at de snakker sammen for å havne på rett avgjørelse. Jeg sier alltid at dommerne må dømme etter det de har sett, ikke hva de tror de så.

Ikke protest for moro skyld

SF har sendt inn en protest til NFF, noe som forteller meg at det kan være noe i våre antagelser om at det skjedde noe merkelig på Alfheim søndag kveld. En protest koster penger og jeg er ganske sikker på at både Lars og de andre i SF vet at det skal mye til for at en slik protest blir tatt til følge, så jeg tror ikke de ville sendt inn en protest bare for moro skyld. Så nå følger noen spennende dager før vi får vite hva som skjer i denne saken.

Dette innlegget blir skrevet mellom kl 01-02 natt til mandag. Jeg måtte rett og slett få noen tanker ut av hodet og ned på “papiret” om jeg i det hele tatt skulle ha mulighet til å få litt søvn i natt. Om jeg har vært krass, usaklig, sint, vemmelig eller annet mot noen på sosiale medier i kveld, beklager jeg det.

Fotball er følelser og i dag ble det dessverre vanskelig å forholde seg rolig og saklig i diskusjonene.