SEISER ALM (Aftenposten): — Jeg har tenkt i de baner. At jeg måtte prestere for å fortsette. En kan ikke være ung og lovende i altfor mange år.

Storebror Petter (29) lager show, sirkus og overskrifter. Han tar stor plass i langrennssporten.

Lillebror Tomas (24) er fåmælt, beskjeden og gjør sjelden store sprell. Han gjør lite ut av seg, også i landslagsmiljøet.

Northug-brødrene er utad svært ulike. Men på ski-VMs første øvelsesdag kan det bli en ren duell mellom Northug og Northug på den klassiske sprinten.

— Jeg kan vinne, sier Tomas, som vant den klassiske verdenscupsprinten i Otepää i januar.

- Og hvordan tror du Petter vil reagere på det?

— Han blir overrasket hvis det skjer. Men jeg er klar for å reise dit for å bevise hva jeg er god for. Jeg har selvtilliten som skal til for å være med å kjempe om seieren.

Gikk runder med seg selv

Petter Northug kom forholdsvis «lett» til det og kjempet med verdens beste seniorer allerede som 20-åring. Veien til toppen har vært adskillig mer kronglete for Tomas.

— Fra jeg var junior og frem til nå har tatt tid. Jeg hadde håpet å bli bedre skiløper tidligere. Men samtidig tror jeg at dette er veien min å gå. Jeg var sånn som junior også. Jeg var ikke så god i de yngste juniorklassene, men som tredje- og fjerdeårs senior ble jeg bedre og bedre. Det er litt det samme nå, jeg har brukt tre-fire år på å bli en god seniorløper. Jeg har gått den lange veien. Har brukt tid på å ta nivåene. Men det har vært en rett vei for meg.

I mai i fjor gikk Tomas Northug mange runder med seg selv. Hvor lang tid skulle han gi seg selv for å bli en skiløper som kunne kjempe om VM-medaljer? Han hadde ikke fått gjennombruddet som senior. Han hadde slitt med nedturer og sykdom. Mens storebror Petter herjet i Holmenkollen for fire år siden sto Tomas på stedet hvil. Han gikk på en smell årene etter at han ble juniorverdensmester sprint i Hinterzarten (2010).

Northug valgte å gi seg selv én ny sjanse da han summerte opp karrièren i mai i fjor. 24-åringen ga seg selv et ultimatum. Vinn eller forsvinn.

— Det var på tide å innfri. Jeg ville oppnå noe. Jeg ga meg denne sesongen på å bevise noe. Det var på tide nå. Derfor satte jeg meg ned i mai i fjor og fant målsettingen for året. Ja, det er viktig å være tålmodig, men samtidig kan du ikke være lovende i for mange år.

- Du vurderte å gi deg dersom du ikke innfridde denne sesongen?

— Jeg har tenkt i de baner, ja. At hvis jeg ikke leverte ...

Bedre struktur på hverdagen

Sprinttrener Arild Monsen bekrefter at lillebror Northug tok noen viktige og riktige grep før den nye landslagssesongen startet.

— Sesongen før der var OK, men heller ikke mer. Tomas hadde ikke tatt noen store steg. Jeg regner med at han så dette selv: At nå måtte han prestere. Men han måtte se det selv, og det gjorde han. Jevnt over har Tomas fått bedre struktur på hverdagen sin, inkludert treningen.

- Hva legger du i bedre struktur?

— Han er blitt mer nøye med alt. Det er trening, restitusjon, kosthold, å ha de tingene på plass. At alt ikke er på halv åtte, at det mangler litt utstyr der, at han glemte det der. Det handlet om å bli mer forberedt, om å være mer «på». Og det har han klart, svarer Monsen.

Northug bekrefter at han har gjort noen justeringer.

-Jeg fikk påpakning for at jeg rotet litt med utstyret. Det er litt mer orden både i bagen og på rommet nå. Jeg er mer skjerpet.

Tomas er fem år yngre enn Petter og har alltid levd i skyggen av ham.

— Jeg synes det er veldig greit at det er mest fokus på Petter. Jeg trives best slik.

- Utad virker du som den mest «normale»?

— Hehe. Ja, kanskje det.

- Hvordan er det å være lillebroren til Norges største skistjerne?

— Vi har det vel som alle andre brødrepar. Det er egentlig ikke noe spesielt ved det. Det er nok litt mer styr, men det har jeg klart å venne meg til.

- Er det noe du er soleklart bedre enn Petter i?

— Diagonalgang i klassisk. I VM er det der jeg må gjøre det for å slå ham. Jeg møter mange gode stakere i VM-sprinten og må bruke min forse i bakkene og med diagonalgangen.