Hittil har snart 30.000 mennesker på få dager likt en av de sidene der formålet er å vise at skistjernen har mange som vil henne vel, og fortelle det til omverdenen. Men ikke alle deler synet om at Johaug må frikjennes fordi hun angivelig skal ha fått salve av legen sin, der hun et par ganger skal ha spurt om den var lovlig.

Sidene som støtter 28-åringen er store om dagen. «Jeg støtter Johaug» (30.000) og «For oss som støtter Therese Johaug – uansett» (10.000) har poppet opp siden torsdag, da det ble offentlig kjent at Johaug hadde testet positivt. Enda flere sider har som formål å støtte Norges skistjerne. Og hennes egen Facebookside har nådd nye høyder. Fredag hadde den 356.000 likes. Søndag er tallet nesten 360.000.

Nordmenn er selvgode

Etter hvert som de ulike sidene er blitt mer kjent, har svensker meldt seg på. Meldingene fra vårt naboland forteller at det finnes mange syn på hvor hardt landslagsløperen skal straffes, og mange synes nordmenn er godtroende. Her er et knippe kritikere fra Sverige:

«Dere er så selvgode at dere tror dere har egne regler. Nei, det har dere ikke. Deres lille prinsesse skal dømmes akkurat som alle andre.»

«Dette fortjener hun virkelig. Hun har selv brukt anabole steroider, som dere nordmenn må vite er forbudt. På tubens eske sto det et stort varselskilt merket Doping. Forstår man ikke hva det betyr er man enten blind, dum i hodet, eller veldig nonsjalant. I min verden er man en som jukser.»

«Testosteron! Og så skylde på leppene og en lege som ikke kan google? Hvor langt skal nordmenn falle?»

Therese Johaug var sønderknust på torsdagens pressekonferanse. Det er foreløpig usikkert hvilke sanksjoner Johaug får som følge av brudd på dopingreglementet. Foto: NTB scanpix

«Dette er ikke skadefryd, men dypt tragisk for skisporten. At man deretter forsøker seg med bortforklaringer er enda mer tragisk. Det kan bare nordmenn og en enkelt svenske tro på.»

«Burde aldri mer fått gå på ski med det norske flagget på brystet».

Ser slike sider komme

— Jeg kan nesten spå det i forkant når en støtteside vil komme på banen på Facebook, sier Astrid Valen-Utvik, ekspert på sosiale medier.

Astrid Valen-Utvik er ekspert på sosiale medier. Foto: Valen-Utvik

— Slike støttesider dukker opp som en motvekt til det som står i media. Når media går veldig i å avsløre og stille til veggs, kommer det ofte en motvekt fra den andre kanten.

Valen-Utvik følger med og leverer innhold til sosiale medier daglig, holder kurs og foredrag og emnet. Hun ble kåret til en av Norges mektigste kvinner innen media og kommunikasjon i 2012. Hun mener støttegrupper gjør at folk med felles interesser finner hverandre, samtidig kan det også føre til et snevert syn:

— Støttemeldinger er lesebrev på speed. Før kunne du skrive lesebrev, men var avhengig av at en redaktør tok dem inn i avisen. Som oftest var det bare de kjente som kom til orde og var utvalgt til å mene noe i radio og TV. Nå er det folkerørsla som får mene noe, og det ser vi også i Mannegruppa Ottar. Slike grupper samler folk som i utgangspunktet har noe felles, som for eksempel samme mening.

Har både pluss- og minussider

Valen-Utvik mener slik deltagelse på sosiale medier er positivt.

— Ja, fordi man ikke trenger å ha en akademisk bakgrunn og riktig nettverk. Nå kan en mann fra «dalom», som aldri har ment noe før, være med og kommentere. Men så ser vi også at slke støttegrupper kan få motbør. Når det kommer noen inn som mener noe helt annet, blir det temperatur, og klare meldinger: «Er du ikke enig, skal du ikke være i denne gruppen».

Valen-Utvik advarer mot at det kan være en fallgruve i å være med i støttegrupper, hvis man ikke passer på.

— Noe som kan være litt skummelt, er at deltagerne der kan velge ut sin egen virkelighet. Hvis man bare er i støttegruppa til Therese og nekter å se alt annet, lager man sitt eget bilde. Det er mye av grunnen til at USAs presidentkandidat Donald Trump har fått så mange stemmer. Man ser verden bare fra sin synsvinkel. Derfor er det alltid lurt å se på argumenter for og imot, uansett om det er Therese-saken eller andre.

Nordmenn sier også fra

I Norge er det mange som ønsker å fortelle 28-åringen fra Dalsbygda at de på ingen måte anser henne for å være en doper. Det store flertallet på støttegruppene viser hjerter, hyggelige kommentarer og erklæringer om at de støtte henne i tykt og tynt. Men enkelte nordmenn mener også at denne saken har to sider:

«Tror ikke hele Norge støtter henne, nei. Dop er dop uansett om det har skjedd på den ene eler den andre måten. Og litt rart at de to beste i verden er tatt for doping og ingen skjønner noen ting»

«Selvfølgelig kan hun klandres. Har aldri sett en person som skylder så mye på alle andre og samtidig er så uskyldig. Kan hun ikke lese?»

«Ta ansvar, Therese. Du velger selv hva du tar, hvordan og når. Du er gammel nok til å sjekke hva ting inneholder. Mange av oss er drit lei sirkuset ditt, gå i stillhet».

Overveldet over interessen

Sven Tore Skjæveland i Stavanger, som er mannen bak «Jeg støtter Johaug», registerer ulike meninger.

— Jeg er ikke spesielt opptatt av langrenn, men så etter hvert at mange støttet Johaug på nett. Da tenkte jeg at det er viktig å samle oss. Jeg mener selv at det er dumt at hun skal bli oppfatet som en som doper seg når hun har brukt en tube med krem på sår leppe. Det mener tydeligvis mange andre også. Vi har fått 30.000 følgere veldig raskt, og har hatt en rekkevidde på nesten to millioner i løpet av få dager.

Skjæveland ser at svensker ikke er enig i det mange mener om Therese.

— Svenskene kommer inn og blander seg, mener 34-åringen, som synes medlemmer av en støttegruppe nettopp skal være støttende.

— Men ellers må jo folk få ha ulike meninger om et tema.